Din ce în ce mai mulți părinți se confruntă cu situații în care copiii lor sunt extrem de mofturoși și nu își doresc să mănânce anumite alimente, chiar dacă medicii le recomandă pentru a fi incluse în alimentație.
În timp ce unii părinți se resemnează și fac voia copilului, hrănindu-l doar cu câteva alimente, alți părinți încearcă să găsească soluțiile cele mai bune și să îl convingă să consume și alimentele care nu îi plac.
Doctor Ilinca Tranulis, medic pediatru și specialist în lactație, a explicat în cadrul unei emisiuni Tv cum să convingem copiii mofturoși să mănânce.
Părinții trebuie să fie atenți încă din primele luni de viață la apetitul copilului, chiar din momentul diversificării.
Citește și: Ce faci când copilul tău e dependent de telefon
„ Se întâmplă adesea să avem așteptări prea mari de la ei și pornim cu păreri foarte fixe despre cum trebuie să meargă diversificarea. În principiu, dacă avem un copil sănătos, el știe cam cât are nevoie să mănânce, este curios la început, vrea să încerce tot felul de lucruri, cum a făcut cel mic al
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citește și: Cum îi explic copilului că somnul de prânz nu este o pedeapsă
Este datoria noastră să le oferim ocazia să mănânce cât mai variat, dar este alegerea lor ce anume, și cum și cât mănâncă.
Este posibil să greșim la început. Părintele își dorește într-un anumit fel să mănânce acel copil, dar acel copil are planurile lui. Ar fi bine să îi luăm pe copii înainte să înceapă diversificarea cu noi la masă. Ei învață prin imitație. Se uită la noi, încep să ne imite gesturile și când începem efectiv diversificarea, în jurul vârstei de șase luni, să le oferim o mâncare asemănătoare cu a noastră, lucruri pentru bebeluși, dar să semene cu ce mâncăm noi și să mâncăm împreună cu el. Ar fi bine să nu stăm călare pe copil să îi vârâm câte o linguriță, pentru că îl stresează. Este o presiune prea mare. Să nu stăm toată masa să îl ștergem la guriță, să nu insistăm, să nu îl forțăm atunci când nu vrea. El știe cel mai bine când are nevoie să mănânce și când nu.
Citește și: Cum îi convingem pe copii să mănânce mai multe legume
Nu trebuie să ne stresăm că nu vrea să guste anumite alimente.
S-a făcut un studiu care a spus că este nevoie de 30 și ceva de expuneri la un aliment ca să îl accepte. Orice copil va accepta orice aliment, dar după un timp. Atâta timp cât copilul crește în greutate, nu se îmbolnăvește ușor, este vioi și medicul pediatru nu identifică vreun deficit, este în regulă să mănânce chiar foarte puțin, să ciugulească, să guste. Și atunci, cu încredere, cu răbdare, cu siguranță că va ajunge să mănânce mai mult”, a explicat specialistul în pediatrie despre cum trebuie să procedeze părinții în cazul meselor copiilor.
Cum se oferă mâncare pentru copii mofturoși. Specialistul recomandă să renunțăm la distracțiile de la masă
Atunci când vine vorba despre masă, mulți părinți aleg să îi hrănească pe copii în fața televizorului sau cu telefonul pornit. Specialistul atrage atenția asupra acestui lucru și recomandă să nu existe alte distracții la masă, iar înainte de fiecare masă să existe un ritual prin care cel mic să știe că urmează să mănânce: spălatul pe mâini, așezarea unei babețici și mersul în bucătărie.
„ Ideal, fără alte distracții la masă. Atunci când ne pregătim de masă, dacă putem să îl implicăm pe cel mic în activitățile de pregătire a mesei ar fi minunat, dacă nu, atunci când vrem să îl luăm la masă, nu îl luăm din mijlocul jocului și îl așezăm în scaunul de masă. Îl anunțăm, îi povestim că urmează să ne așezăm la masă, facem un ritual înainte, poate cu spălat pe mâini, cu schimbat, pus babețica și apoi ne așezăm la masă, când el are deja mâncarea pregătită, pentru că el altfel își pierde răbdarea. Sunt copii la un an și un pic care nu au răbdare deloc să stea la masă. Poate facem o joacă cu agitație, un țopăit, un alergat prin casă, două-trei minute înainte de masă, ca să își mai consume din energie și să poată să stea la masă 10-15 minute. Din nou, fără presiune, fără avion, fără păcălit copilul să mănânce, pentru că pe termen lung nu îi creăm o relație bună cu mâncarea. Ei știu că au nevoie să mănânce și noi le punem să mănânce. Noi le alegem o mâncare variată, totdeauna ceva care știm că acceptă cu ușurință și ceva nou lângă. Orice interacțiune cu mâncarea respectivă, că aliniază afinele, că suprapune feliile de banană este un pas înainte spre a crea o relație bună cu mâncarea ”, a mai dezvăluit medicul pediatru.