Cum cureți corect nasul unui bebeluș. Ce trebuie să știe mamicile?

sfaturi curatarea nasului la bebelusi
Sfaturi pentru curățarea nasului la bebeluși

Un copil vine cu o mulțime de bucurie, dar și cu numeroase întrebări, temeri și nedumeriri. O problemă destul de des întâlnită în rândul mămicilor cu bebeluși este nasul înfundat. Chiar dacă această situație este una banală pentru adulți, lucrurile se complică atunci când vorbim de copii mici.

În cadrul unei emisiuni, medicul primar ORL Ana Maria Apostol, a explicat care este modalitatea corectă de a curăța nasul bebelușului, dar și ce produse trebuie să folosească părinții.

Cum curățăm corect nasul bebelușului?

Fornaitul pe nas la bebelusi
Cum combați nasul înfundat la bebeluș[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Care este cel mai bun părinte în opinia specialiștilor

Atunci când un bebeluș are secreții în nas începe să plângă sau să aibă o stare de nervozitate.

Chiar dacă această situație este una uzuală, există mulți părinți care nu știu să curețe corect nasul copilului. Doctorul a explicat că poziția în care ținem copilul în timpul procesului de curățare este extrem de importantă.

„Ni se pare normal să îi suflăm nasul bebelușului ținându-l în poziție orizontală, dar tu ca adult îți sufli nasul când stai orizontal? Secrețiile trebuie să curgă în față și gravitațional o să iasă din nas.

Și bebelușul, ca să îl desfunzi complet, mai ales în răceală, el trebuie să stea drept, în fund, chiar dacă are 4 luni. Bebelușul este exact ca adultul, are același corp, aceeași structură și anatomie. Ca să curățăm nasul copilului de acele secreții, care în permanență sunt acolo, chit că este răcit sau nu, din cauza prafului din orașe, trebuie să îi curățăm nasul.”, a explicat specialistul.

Produsele pentru curățarea nasului

curatarea nasului la bebelusi cu aspiratorul
Cum se face curățarea nasului la bebeluși cu aspiratorul [Sursa foto: Freepik]

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citește și: Care este cea mai potrivită bonă pentru copii. Cele mai bune sfaturi pentru mame

Din fericire, în ultima perioadă au apărut tot mai multe produse care fac viața mai ușoară atât copilului, cât și părintelui.

Chiar dacă serul fiziologic este un produs foarte folosit pentru a combate această problemă, se pare că spray-ul este o variantă mult mai benefică.

„S-au dezvoltat niște dispozitive cu care putem să aspirăm nasul copilului, dar acele secreții sunt deseori aderente, vâscoase și nu ies cum trebuie. Dăm cu spray cu apă de mare, nu cu picături cu ser fiziologic. De fapt noi împingem secrețiile și mai în spate, în nas și pe gât și când vrem să aspirăm secrețiile nu iese nimic, pentru că ele sunt departe., a povestit medicul.

De asemenea, este important de știut că nasul copilului trebuie curățat de mai multe ori pe zi, pentru ca bebelușul să se bucure de o respirație curată și ușoară.

„În momentul în care vrem cu adevărat să curățăm nasul copilului, dăm cu aceste spray-uri, care sunt speciale pentru bebeluși. Vine foarte ușor în nasul copilului. Îi dăm într-o nară și nu îi dăm și în cealaltă, ci în aspirăm în nara respectivă.

Nu îi dăm și îl culcăm pe spate, pentru că se vor duce toate secrețiile în spate, pe gât și în ureche.”, a mărturisit doctorul Ana Maria Apostol.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Sfaturi pentru o respirație mai ușoară

cum cureti nasul bebelusului
Cum cureți nasul bebelușului[Sursa foto: Freepik]

Este important de știut că nu doar atunci când suntem răciți avem secreții în nas, iar această situație este cât se poate de normală. De aceea, părinții nu trebuie să intre în panică dacă cel mic se confruntă cu secreții nazale. Totuși, este esențial ca cel mic să beneficieze de o curățare zilnică și corectă.

„Secrețiile în nas nu se formează doar dimineața și seara. Aspirăm de câte ori este nevoie. Dăm cu apa de mare și aspiratorul îl folosim de mai multe ori pe zi. De câte ori îl vedem înfundat, le folosim. Rolul nasului este de a încălzi nasul, de a îl steriliza și ca să facă acest lucru, trebuie să facă o secreție la suprafață. Nasul va face asta mereu și la copii și la adulți. Să avem niște minime secreții este absolut normal. Ne îngrijorăm în momentul în care nasul este foarte înfundat.”, a declarat specialistul.

 



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Cum gestionăm relația dintre copil și actualul partener

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies