Cum cureți urechile fără bețișoare. Ghid complet pentru o igienă a urechilor sănătoasă

Cum cureți urechile fără bețișoare
Cum cureți urechile fără bețișoare

Află din rândurile următoare cum poți să îți cureți urechile fără bețișoare.

Igiena urechilor este un subiect foarte important de care toată lumea ar trebui să țină cont. Din păcate, există multe persoane care folosesc bețișoarele de urechi pentru a se curăța, iar acest comportament este total greșit și poate aduce efecte nocive asupra sănătății aparatului auditiv.

De aceea, este foarte important să evităm folosirea lor și să consultăm un specialist în domeniu atunci când vreo problemă la nivelul urechii.

În cadrul unei emisiuni, doamna doctor Ana Maria Apostol, medic primar ORL, a vorbit despre cât de nocive sunt bețișoarele de urechi pentru curățarea acestora, dar și alte metode tradiționale pe care oamenii le foloseau pentru a trata durerea de urechi.

Potrivit spuselor sale, bețișoarele pe care toată lumea le folosește pentru a curăța urechile ar trebui folosite doar foarte puțin în zona exterioară a urechii, pe pavilion, fără să fie introduse înauntru.

Nu sunt bețișoare de urechi, sunt bețișoare igienice și sunt interzise pentru urechi. Aceste bețișoare se numesc igienice și sunt folosite în cosmetică și în dermatologie .”, a precizat specialistul în domeniu.

Astfel, dacă folosim bețișoarele de urechi pentru a ne curăța în interiorul urechii nu facem decât să împingem ceara înauntru, iar acest lucru duce în timp la formarea unui dop de ceară.

De asemenea, traumatizăm acel canal, care în timp poate duce la o serie de infecții și la apariția otitei exterioare. În cel mai rău caz, dacă nu avem dexteritatea necesară și folosim acele bețișoare, putem să ne perforăm timpanul.

Iată câteva sfaturi pentru a curăța urechile într-un mod sigur:

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Apă caldă și săpun

Cum cureți urechile fără bețișoare
Cum cureți urechile fără bețișoare[Sursa foto: freepik]

Cel mai simplu și eficient mod prin care ne putem curăța urechea este cu apă caldă și săpun. Acest lucru se realizează în mod normal, la baie, în timp ce ne spălăm pe cap. Ulterior, putem să ștergem suprafața urechii cu un prosop moale, fără să îl introducem în canal și fără să ne folosim de bețișoare pentru a scoate apa de acolo.

Urechea se curăță singură. Nu este nevoie să o curățăm și să o uscăm. La baie, când te speli pe cap, în mod normal intră apă în ureche și trebuie să intre apă în ureche. E normal să intre apă în conduct și ea va ieși singură din conduct .”, a spus specialistul în domeniu.  

Îmbibarea urechilor

Citește și: Cum se manifestă otita în cazul copiilor. Este cea mai raspândită boală

Cum cureți urechile fără bețișoare
Cum cureți urechile fără bețișoare[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, există anumite substanțe, cum ar fi apa oxigenată care înmoaie ceara și poate să o elimine. Astfel, puteți să o folosiți pentru a înmuia ceara până ajungeți la o vizită în cabinetul medicului specializat.

Căldură umedă

În cazul în care producția de ceară este medie, poți lăsa câteva secunde ca apa călduță să-ți pătrundă în urechi, dar la fel cum am precizat anterior, nu trebuie ulterior să intervi cu alte modalități de a usca urechea. Specialistul în domeniu nu recomandă nici folosirea vatei puse în ureche.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

„În primul rând, dacă te doare urechea trebuie să îi asiguri căldură. Vata în urechi poate să provoace infecție. Tegumentul conductorului auditiv este foarte subțire și se poate rupe foarte ușor prin frecat cu bețișorul de ureche sau prin vată.”, a explicat specialistul în domeniu.

Consultați un medic

Citește și: Ce sunt polipii și cum se manifestă la copii. Ce reprezintă acest țesut

Cum cureți urechile fără bețișoare
Cum cureți urechile fără bețișoare[Sursa foto: freepik]

Pentru a menține sănătatea aparatului auditiv este recomandat ca o dată la 2 ani să faci o vizită în cabinetul medicului specializat astfel încât să elimine ceara cu ajutorul unor proceduri sigure și nedureroase. De asemenea, în cazul în care te confrunți cu dureri sau alte afecțiuni la nivelul urechii, trebuie să apelezi la un medic specializat, ci nu la diferite metode neconvenționale care îți pot agrava și mai tare sănătatea aparatului auditiv.

Nu există șanse și metode să eliminați mizeria din urechi și dopul de cerume din ureche. Trebuie venit la cabinet pentru a se aspira dopul de cerume de acolo .”, a precizat specialistul în domeniu.  

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Trateaza infectiile urechii in numai 24 de ore! Scapa de durere cu ingredientele pe care le ai in casa

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies