Perioada adolescenței pune deseori la încercare, răbdarea părinților. Însă știați cum puteți face față mai ușor la capriciile adolescenților?
Aflați din rândurile următoare cum se manifestă mai exact, perioada de adolescență, dar și cum puteți depăși mai ușor, atitudinea nouă a adolescenților. În plus, descoperiți și ce alte amănunte a dezvăluit psihologul Felicia Akkaya, la „Consilier de Vedete”, de pe canalul de YouTube WOWnews, Kanal D.
Cum se manifestă perioada de adolescență
Se pare că de această dată în emisiunea „ Consilier de Vedete ”, de pe canalul de Youtube WOWnews, Kanal D, gazda emisiunii, Felicia Akkaya, a primit o altă întrebare de interes general, chiar de la Minodora, mama lui Marco, în vârstă de 12 ani.
„ Ce-mi doresc eu de la copilul meu, ar fi să nu ia din obrăznicia celorlalți copii pe care-i vede în clasă, respectiv în școală.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Începutul perioadei de adolescență reprezintă întotdeauna o provocare pentru părinți, dar și pentru copii. Cu toate acestea, gazda emisiunii „Consilier de Vedete”, Felicia Akkaya, a dezvăluit care sunt principalele nevoi ale copiilor, în această perioadă de schimbare.
„ Acea zbatere, acel roller coaster de emoții și sentimente va prelua corpul oricărui copil, în momentul în care se transformă și devine un mic adult. (...) Își dorește să se maturizeze, își dorește să demonstreze că a devenit bărbat. Își dorește să se impună, e normal să aibă răbufniri, e normal să-și dorească să fie altfel și e normal să aibă acea luptă în el.
Indiferent de ce s-ar întâmpla, au nevoie de susținere, au nevoie de sprijin necondiționat, iar atunci când alunecă, pentru că vor aluneca, au nevoie de o discuție caldă, în momentul în care niciunul dintre voi nu este încărcat emoțional.”,
Cum facem față capriciilor unui adolescent
Pentru a trece mai ușor prin perioada adolescenței, recomandarea psihologului Felicia Akkaya este de a urmări cu atenție evoluția copilului, astfel încât să știți când e momentul în care trebuie să setați anumite limite,
„ Urmărește evoluția, în momentul în care trece de vârf, pentru că tu îi știi răbufnirile și îl cunoști foarte bine. Încearcă să faci o glumă, încearcă să dezamorsezi, să îi iei gândul de la situația respectivă și să-i spui «Unde-i copilul meu? Vreau copilul meu înapoi.». Încearcă să-l scoți din stare, să-i schimbi starea de spirit.
De asemenea, dacă observi că are anumite ieșiri în public și nu-ți dorești acest lucru pentru el, poartă o discuție în care îi explici punctual care sunt limitele pe care el poate să le atingă și stabilește cu el un cuvânt cheie pe care doar voi doi să-l înțelegeți, acel „ buton roșu de stop ”. Punctul până la care e suficient și trebuie să se oprească. Va accepta această provocare pentru că va înțelege că-i vrei binele, pentru că te știe lângă el, te simte lângă el, ești parte din el.”, a explicat Felicia Akkaya, la „Consilier de Vedete”.
Citeste si: Cum convingem copiii să ducă la bun sfârșit o sarcină. „Ia-l în glumă, fă-l să conștientizeze!”
De ce anume are nevoie adolescentul în această perioad ă
Deși perioada adolescenței reprezintă perioada în care copilul se formează ușor, ușor și descoperă ce aparține de el și ce nu, părinții sunt cei care ar trebui să aibă mai multă răbdare și să le arate copiilor, în mod constant, că se află lângă ei, indiferent de situație.
„ Emoțiile pe care voi le împărtășiți, legătura pe care voi o aveți, este esențială în modul în care el se dezvoltă, dar a ajuns la un punct în care îți cere independența, va trebui să-l lași să fie cu el, pentru că acum își fixează cine va fi, cine-și dorește să fie, cum își dorește să fie. Are nevoie de acest timp fizic, singur, deci nu intra peste el.
Răbdare, pentru că adolescența este aceeași la orice generație, și susținere. Acea susținere necondiționată, pentru că singurul lucru pe care-l primește de la noi, este acea idee că orice s-ar întâmpla, iubirea este una, este acolo și dacă te supără, și dacă te dezamăgește, de iubit îl vei iubi în continuare. Că poate face mai multe, că poate face mai bine, sunt lucruri care vin pe măsură ce își dorește să te mulțumească tocmai pentru că știe că ești acolo indiferent de orice.”, a spus Felicia Akkaya.
Citeste si: Cum scăpăm de fobia zborului cu avionul. „Traumele din copilărie sunt dificile!”