Mâncare pretenţioasă, dar deosebit de gustoasă, ciorba de burtă e un adevărat medicament. După mesele îmbelşugate, o zeamă delicioasă cu smântână şi oţet reprezintă remediul ideal.
Reţeta preparatului o regăsim în cartea regratatului jurnalist, Radu Anton Roman, „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Ingrediente:
1 kg burtă de vacă sau viţel
1 căpăţână mare usturoi
2 gălbenuşuri
leuştean,
sare,
piper
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
2 kg ciocănele şi picioare de vacă
200 ml oţet
200 ml smântână
500 g zarzavat
supă – 2 cepe, 2 morcovi, 2 păstârnaci
Seara:
Se pun 5 litri de apă la fiert cu ciocănelele şi picioarele sparte, se spumează. Se spală burta, se taie în bucăţi potrivite, se aruncă grăsimea, se curăţă de pieliţa „zbârcită“, se freacă cu mălai şi cu oţet. Se lasă până dimineaţa în apă rece cu o linguriţă de bicarbonat, să-i scoată acidul din musculatură. Dupã trei ore de fiert se scot oasele şi ciocănelele din oală şi se dezosează, tãind zgârciurile.
Dimineaţa:
Se pune burta la fiert în apa în care au fiert oasele, completată la 5 litri.
Se rad morcovii, pãstârnacul, se toacă ceapa din cuţit. După trei ore se trage oala de pe foc, se scoate burta şi se taie tăieţei de aprox. 1 cm lăţime – 3 cm lungime (sau cum vreţi). Se pune iar totul la fiert – burta, zgârciurile de la ciocănele, oţetul şi zarzavatul – încă vreo oră.
Ciorba trebuie să fie cât gros atâta zeamă, deci să scadă vreo 3 litri din cei 5 iniţiali; ce scade sub, se adaugă. Se pisează usturoiul, se freacă cu 1 lingură sare (cu vârf), gălbenuşuri, smântână şi puţină zeamă răcită din ciorbă. Se drege ciorba cu usturoi şi restul, se piperează după gust, se presară leuştean. Se oferă fierbinte, cu ardei iute, dar să fie la-ndemână şi o „olivieră“ cu mujdei, oţet, smântână, că fiecare are gustul lui.Sursă: Adevarul.ro