Laptele de pasăre este unul dintre deserturile clasice ale copilăriei noastre. Noi vă spunem rețeta cu care nu aveți cum să dați greș.
Laptele de pasăre este un desert aromat, pufos și care ne duce cu gândul la copilărie. Dacă până acum nu ați încercat să faceți această rețetă, nu este timpul trecut. Se face imediat și este un desert absolut delicios.
Laptele de pasăre, desertul copilăriei
Acesta este unul dintre deserturile vechi, dar care nu se va demoda niciodată. Nu doar românii prepară lapte de pasăre.
Pentru cei care nu au mâncat niciodată lapte de pasăre, denumirea îi poate băga oarecum în ceață. Pe scurt, acest desert este, de fapt, o combinație între o cremă de vanilie, o spumă și lapte.
Un alt aspect important este și sosul de caramel, pe care îl puteți turna la final peste desert. Acesta îi va da o aromă deosebită.
Haideți să vedem de ce ingrediente aveți nevoie pentru a prepara laptele de pasăre:
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Pentru crema de vanilie
- un litru de lapte
- 8 gălbenușuri
- 200 g de zahăr tos
- o jumătate de lingură rasă de amidon (opțional)
- un praf de sare
- 3-4 plicuri de zahăr vanilat
Pentru bulgării de spumă
- 8 albușuri
- un praf de sare
- 50 g zahăr tos
- un plic de zahăr vanilat
Pentru decor
- puțină ciocolată rasă
- stafide
Pentru sosul de caramel
- 120 g zahăr tos
- 50 g unt
- 50 ml lapte
Cum se prepară laptele de pasăre
Laptele de pasăre va fi gata în mai puțin de o oră, așa că dacă vă grăbiți, acesta este desertul ideal. În primul rând, separați albușurile de gălbenușuri. Într-o oală, puneți laptele să fiarbă, împreună cu zahărul vanilat. Între timp, bateți albușurile spumă cu un praf de sare și cu zahărul tos. Adăugași și zahăr vanilat.
Luați o lingură mai mare și puneți bulgărași din compoziția de albușuri în laptele fierbinte.
Bulgărașii din spuma de albușuri trebuie lăsați aproximativ 30 de secunde pe fiecare parte. După aceea, îi scoateți pe o tavă și îi lăsați să se scurgă.
Între timp, frecați gălbenușurile cu zahărul tos. Dacă vreți să obțineți o cremă de vanilie mai groasă, puteți adăuga și amidon. Apoi luați cu un polonic din laptele în care au fiert bulgărașii de spumă de albușuri și turnați peste gălbenușuri, în timp ce mixați.
După ce ați terminat de pus tot laptele, compoziția trebuie lăsată să fiarbă puțin, la foc mic. Aveți grijă să nu dea în clocot și mestecați în cremă. Când este gata, sosul se strecoară printr-o sită, așa cald, după care se lasă la răcit.
Până se răcește compoziția, pregătiți sosul de caramel. Puneți zahărul într-o cratiță, pe foc, și lăsați-l să se caramelizeze. Apoi adăugați untul și amestecați foarte bine. La final, subțiați sosul cu lapte.
Când crema de vanilie s-a răcit, o puneți în farfurii, iar peste adăugați și bulgărași de albuș. Toppingul de caramel se servește deasupra desertului. Puteți pune și ciocolată rasă sau stafide, în funcție de preferințele fiecăruia. Laptele de pasăre este mai bun la temperatura camerei.