Ștrudelul de mere preparat acasă poate fi mult mai bun decât cel de la patiserie. Trebuie doar să știți un mic secret. Noi vă învățăm cum trebuie să procedați.
Ștrudelul cu mere este un desert specific bucătăriei austro-ungare. De-a lungul timpului, a devenit însă celebru în toată lumea, chiar dacă există mai multe modificări în rețeta autentică, în funcție de zonă. Iată cum trebuie să-l preparați, ca să vă iasă mai bun decât cel cumpărat de la patiserie.
Secretul unui ștrudel cu mere perfect
Citeste si: CITEȘTE: Prăjitura PARLAMENT, un deliciu rafinat. Cum se face desertul fabulos în doar câțiva pași
Citeste si: CITEȘTE: Cum poți face bomboane Raffaello din lapte praf
Cu toții am mâncat, cel puțin o dată, un ștrudel cu mere. Este un desert dulce-acrișor, aromat, pufos și crocant în același timp. Dacă până acum nu ați încercat să-l preparați acasă, trebuie să vă apucați de treabă.
Se face foarte repede și dacă știți ce trucuri să respectați, vă garantăm că o să vă iasă mai bun decât cel cumpărat.
Chiar dacă procedeul de întindere a foilor este puțin mai sofisticat, nu trebuie să vă dați bătute. Până la urmă, cu siguranță o să vă iasă și atunci îi veți putea bucura pe cei dragi cu un ștrudel cu mere făcut ca la carte.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ingrediente pentru foi:
- 400 de grame de făină
- o linguriță de oțet
- un praf de sare
- 250 ml de apă
- ulei
- făină pentru presărat masa de lucru
Ingrediente pentru umplutură:
- 4-5 mere mai acrișoare
- 5 linguri de pesmet
- o linguriță de scorțișoară
- coajă rasă de lămâie
- stafide
- zahăr
- zeama de la o jumătate de lămâie
Cum se prepară ștrudelul cu mere
Citeste si: CITEȘTE: Piept de rață după rețeta lui CĂTĂLIN SCĂRLATESCU
Într-un vas mai adânc, cerneți făina. Separat, amestecați apa cu oțetul și cu un praf de sare și turnați în mijlocul făinii. Începeți să frământați aluatul, până devine elastic și omogen. Aveți grijă că aluatul pentru ștrudel nu trebuie să se lipească deloc de mâini.
După ce ați frământat aluatul, modelați-l într-o formă de bilă, ungeți-l cu ulei și băgați-l în frigider, pentru cel puțin o jumătate de oră. Între timp, pregătiți umplutura de mere.
Curățați merele de coajă și dați la o parte toate semințele și cotoarele. Apoi tăiați merele în cubulețe. Puneți zeamă de lămâie peste ele, ca să nu-și schimbe culoarea.
Adăugați zahăr, scorțișoară, stafide, pesmet și coajă de lămâie rasă și amestecați bine toate aceste ingrediente. Puteți pune și câteva bucăți de miez de nucă, tocate mai mare, cu un cuțit.
Presărați făină pe masă, scoateți aluatul din frigider și întindeți-l foarte bine cu un sucitor. Trebuie să obțineți un aluat foarte subțire. După ce ați folosit sucitorul, începeți să-l întindeți și mai mult cu palmele, până când veți observa că devine transparent.
Apoi stropiți aluatul cu ulei. Umplutura de mere se pune pe una dintre marginile aluatului și apoi începeți să rulați. Aveți mare grijă să nu rupeți aluatul, acesta fiind foarte subțire.
La final, ungeți din nou ștrudelul cu puțin ulei și așezați-l într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Băgați tava în cuptorul preîncălzit și lăsați ștrudelul în cuptor, pentru aproximativ 40 de minute.
După ce este gata, se lasă să se răcească și apoi se taie. Ștrudelul cu mere se servește cu sos de vanilie, cu înghețată sau cu frișcă.