Cum gestionăm relația cu un partener cu diferite dependențe

Cum gestionăm relația cu un partener cu diferite dependențe
Cum gestionăm relația cu un partener cu diferite dependențe

Află din rândurile următoare ce trebuie să faci dacă ești într-o relației cu un partener care are diverse dependențe.

O relație de cuplu presupune implicarea ambilor parteneri. De multe ori, însă, se întâmplă ca unul dintre parteneri să fie distras de factori externi și să nu se mai concentreze la capacitate maximă asupra relației de cuplu. În acest caz, celălalt este nevoit să se implice de două ori mai mult, iar de multe ori, în astfel de situații apare ruptura în relației.

Dependența reprezintă un termen foarte complex, practic o boală, care din păcate este prezentă în multe relații.

Când vorbim despre o dependență putem să vorbim fie de cele cunoscute, cum ar fi alcoolul, tutunul sau alte substanțe interzise, dar putem să vorbim și despre cele mai puțin mediatizate, cum ar fi dependența de cumpărături, de internet sau dependența de muncă.

Indiferent de natura ei, orice dependență reprezintă o problemă serioasă care poate afecta relația de cuplu și viața celui care are un comportament adictiv.

În cadrul unei emisiuni, psihoterapeutul Liliana Cristea a vorbit despre cum putem să gestionăm relația cu un partener cu diverse dependențe.

Ce este și cum se manifestă dependența

Citește și: Cum arată o relație toxică văzută prin ochii preotului

Cum gestionăm relația cu un partener cu diferite dependențe
Cum gestionăm relația cu un partener cu diferite dependențe[Sursa foto: pexels]

Dependența este un comportament repetat față de care persoana simte compulsie, în ciuda faptului că îi face rău atât propriei vieți, cât și vieților persoanelor pe care le are în jur .”, spune specialistul în

domeniu.

După cum spuneam, pe lângă tutun, alcool sau alte adicții mai cunocute, unul dintre cei doi parteneri poate să sufere și de alte adicții, cum ar fi dependența de shopping, de telefon, de dulce etc.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Noi ca ființe suntem predispuse comportamentelor adictive.

Problema reală este relația interioară pe care noi o dezvoltăm cu acel comportament .”, a explicat specialistul în domeniu.

Cum gestionăm relația cu un partener cu diferite dependențe

Citește și: De ce e important să ai timp personal, chiar și atunci când te afli într-o relație de cuplu

Cum gestionăm relația cu un partener cu diferite dependențe
Cum gestionăm relația cu un partener cu diferite dependențe[Sursa foto: pexels]

În cazul relațiilor în care unul dintre cei doi parteneri se confruntă cu o dependență, este foarte important ca celălalt partener să înțeleagă care este motivul pentru care el are un

comportament adictiv.

„Ca să putem să înțelegem dependența, în primul rând, trebuie să înțelegem care este funcționalitatea ei în viața persoanei dependente. Ce alinare îi aduce sau ce alinare speră să îi aducă persoanei care are un comportament dependent .”, spune specialistul în domeniu.  

După ce ajungem să înțelegem acest aspect, vom fi capabili să îi oferim persoanei iubite susținerea de care are nevoie.

Unele persoane adoptă însă un comportament greșit și în loc de susținere și înțelegere, îi oferă celuilalt blamare și învinuire. Acest comportament cu siguranță nu îl va ajuta pe cel de lângă noi, ci din contră, va agrava situația.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

În niciun caz blamarea, în niciun caz etichetarea nu ajută persoana care are o adicție. La baza unei adicții stă întotdeauna o durere ascunsă. Atunci când noi venim cu acuze asupra acelei persoane care folosește acel comportament adictiv ca să scape de durere, mai mult agravăm. ”, a explicat specialistul în domeniu.  

Astfel, este foarte important să îl tratăm pe partenerul dependent cu înțelegere, compasiune și să îl întrebăm ce anume lipsește din viața lui pentru a încerca să astupăm acest gol emoțional care îl determină să recurgă la comportamente adictive.

De asemenea, este foarte important să cerem ajutorul unui specialist care să ne susțină în acest proces, care poate fi îndelungat, de a ne convinge partenerul să renunțe la acea adicție.

Totodată, este foarte important și mediul din care facem parte, astfel încât, potrivit specialistului în domeniu, în momentul în care vrem să persoana de lângă noi să renunțe la o adicție, trebuie să ne asigurăm că eliminăm orice tentație din jurul său.

În momentul în care ieși dintr-o adicție și începi un program în sensul ăsta, este foarte important să-ți faci curaj în anturajul pe care îl ai. Dacă ești înconjurat de obiectul adicției, atunci tentația devine cu siguranță mult mai mare .”, spune specialistul în domeniu.

Cum gestionăm relația cu un partener cu diferite dependențe
Cum gestionăm relația cu un partener cu diferite dependențe[Sursa foto: pexels]



Citește și:

Puseurile de creștere la bebeluși – ce ar trebui să știe părinții?

Cum să eviți bărbații care înșală

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies