Cum îi ajutăm pe cei mici să construiască relații cu ceilalți

Cum îi ajutăm pe cei mici să construiască relații cu ceilalți
Cum îi ajutăm pe cei mici să construiască relații cu ceilalți

Află din rândurile următoare când este indicat să introduci copilul în colectivitate.

Mulți părinți evită să-și ducă copilul în colectivitate din cauza diferitelor griji care iau naștere, legate de virozele cu care cel mic ia contact odată cu intrarea în colectivitate. Pe lângă acestea, mulți părinți consideră că nu ar trebui să-l scoată pe cel mic din zona lui de confort și atâta timp cât există o persoană care să stea cu el acasă, fie că este mama, bona sau bunica, nu este necesar să-l ducă la grădiniță sau la creșă.

Acesta este un comportament și o gândire greșită pe care părinții o au în legătură cu copilul lor. Deși intrarea în colectivitate reprezintă o serie de provocări atât pentru cel mic, cât și pentru părinți, este foarte important ca el să treacă prin aceste provocări pentru a facilita o bună dezvoltare fizică și emoțională.

În cadrul unei emisiuni, Dan Pedrigar, specialist în educația timpurie, a vorbit despre importanța introducerii copilului în colectivitate de la o vârstă fragedă.

Când trebuie să introducem copilul în colectivitate

Citește și: Bonă, grădiniță sau bunici?

Cum îi ajutăm pe cei mici să construiască relații cu ceilalți
Cum îi ajutăm pe cei mici să construiască relații cu ceilalți[Sursa foto: pexels]

În zilele noastre există o mulțime de instituții tip creșă care acceptă copiii de la vârste foarte mici. Deși mama din punct de vedere legal are posibilitatea de a sta până la 2 ani acasă cu copilul, este indicat ca acesta să ia contact mai repede cu colectivitatea.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Dacă înainte se recomanda să intre în colectivitate după vârsta de 3 ani și asta pentru o imunizare mai bună, studiile au arătat în ultima vreme că este bine să înceapă cât mai devreme, chiar și înainte de un an, dar depinde foarte mult în ce mediu intră. Este important să intre într-un mediu în care lucrurile se întâmplă corect. Dacă intră într-un mediu în care lucrurile nu se întâmplă ok, atunci s-ar putea să facem mai mult rău decât bine.

Este bine ca cel mic să intre în colectivitate înainte de vârsta de 2 ani .”, spune specialistul în domeniu.

Care sunt beneficiile pe care intrarea în colectivitate le aduce copilului

Cum îi ajutăm pe cei mici să construiască relații cu ceilalți
Cum îi ajutăm pe cei mici să construiască relații cu ceilalți[Sursa foto: pexels]

După cum spunea specialistul în domeniu, este foarte important mediul în care intră copilul atunci când este desprins de lângă sânul mamei și confortul familiei.

Bineînțeles că acomodarea nu va fi niciodată una ușoară, iar copilul se va vedea scos din zona lui de confort, iar acest lucru nu va fi mereu pe placul lui.

Este foarte important, însă, ca părinții să înțeleagă care sunt toate beneficiile pe care un mediu în care cel mic interacționează cu alți copii de vârsta lui le poate aduce asupra dezvoltării lui fizice, psihice și emoționale.

Intrarea în colectivitate vine cu foarte multe beneficii pentru că are ocazia să se joace cu alți copii. Joaca te învață foarte multe lucruri. Joaca îți va dezvolta încrederea în tine pentru că vei reuși să faci foarte multe lucruri pe care acasă nu le faci. În colectivitate, prin joacă, prin diferite provocări, copilul este stimulat să găsească soluții. În joacă noi găsim soluții, venim cu idei și învățăm .”, spune specialistul în domeniu.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Cum alegem un mediu optim de dezvoltare pentru copilul nostru

Citește și: Cum să fim prieteni cu copiii noștri?

Cum îi ajutăm pe cei mici să construiască relații cu ceilalți
Cum îi ajutăm pe cei mici să construiască relații cu ceilalți[Sursa foto: pexels]

Este foarte important ca atunci când introducem copilul în colectivitate, acesta să facă parte dintr-o grupă cu alți copii de vârste apropiate față de a lui. Pentru că la vârstele fragede diferențele între copii sunt foarte ușor de sesizat, copilul ar putea să se frustreze dacă ceilalți sunt mai buni decât el și să-și piardă încrederea în sine. De asemenea, nu este recomandat să facă parte nici dintr-o colectivitate cu copii mult mai mici pentru că procesul de dezvoltare va fi mult mai lent.

Pune-l pe copil să facă lucruri care știi că este în stare să le facă. Experiențele lui o să-l facă să câștige încredere în el. Dacă-l pui să facă un lucru care este complicat pentru nivelul lui de vârstă, concluzia pe care el o s-o tragă va fi că nu este în stare să facă lucruri. Dacă-l pui să facă lucruri pe care poate să le facă și îi fac plăcere, o să intre cu plăcere în activitate, reușește să le facă și astfel o să aibă mult mai mare încredere în el .”, spune specialistul în domeniu.

De asemenea, se recomandă integrarea copilului într-un mediu care pune accentul pe învățarea progresivă, în aer liber prin descoperirea lumii înconjurătoare de către copil prin intermediul unor metode noi și inovative de educație timpurie.



Citește și:

Parodontoza. Cauze. Simptome și tratament

De ce apar conflictele între copii și cum îi învățăm să le gestioneze corect

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies