Află din rândurile următoare ce trebuie să faci dacă copilul nu mai vrea să doarmă la prânz.
Somnul la prânz poate constitui o provocare atât pentru copii, cât și pentru părinți, mai ales dacă cel mic a trecut de o anumită vârstă și are o personalitate foarte puternică. Astfel, ceea ce ar trebui să fie un moment de relaxare ajunge de multe ori să fie percepută ca o adevărată pedeapsă față de copii.
În cadrul emisiunii „ Consilier de vedete ”, difuzată pe canalul de YouTube WOWnews, psihologul Felicia Akkaya a oferit câteva sfaturi părinților care se confruntă cu problema somnului la prânz al copilului după ce a primit această întrebare
Până la ce vârstă este indicat ca cel mic să doarmă la prânz
Citește și: De ce apar conflictele între copii și cum îi învățăm să le gestioneze corect
Potrivit specialistului în domeniu, la vârsta de 8 ani este normal ca cel mic să nu mai vrea să doarmă la prânz.
„ La 8 ani timpul devine extrem de important și nevoia de a face foarte multe lucruri micșorează posibilitatea de a rămâne acea bucățică de timp nemișcat. Să nu ai cumva speranța că va percepe somnul de prânz în alt mod decât printr-o întrerupere a lumii minunate în care e și a incapacității de a explora mai departe ceea ce făcea. Nevoia ei fiziologică la 8 ani nu mai este de somn la prânz. Este mai mult decât suficient pentru ea să doarmă cele 8-9-10 ore noaptea în funcție de felul în care este copilul. Somnul în sine presupune o perioadă îndelungată, iar ea nu mai are răbdare să rămână în acea zonă .”, explică specialistul în domeniu.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Cum îi explic copilului că somnul de prânz nu este o pedeapsă
Este foarte important ca înainte de orice copilul să se simtă înțeles.
„ Pedeapsă o să perceapă că este în momentul în care se simte neînțeleasă. Vorbește cu ea, explică-i de ce consideri tu că este important somnul pentru ea sau de ce consideri că este importantă acea bucățică de repaus și află care îi este părerea.
Cu ce putem să înlocuim somnul la prânz
Citește și: Sfaturi pentru cum să petreci timp de calitate alături de copil
Specialistul în domeniu le recomandă părinților să găsească diferite activități de relaxare pe care să le desfășoare cu copilul, astfel încât să înlocuiască ritualul de somn la prânz atunci când copilul în percepe ca pe o pedeapsă.
Printre acestea se numără o plimbare în parc, să citiți împreună cu cel mic, să ascultați muzică sau să dansați pe melodia lui preferată. Orice îi relaxează mintea și corpul valorează mult mai mult decât o oră de somn la prânz precedată de plânsete și împotriviri.
„ Prânzul poate să reprezinte o perioadă de odihnă pentru că ne oprim din ceea ce facem și poate 10 minute sau un sfert de oră ne odihnim ochii făcând altceva decât telefon, calculator sau memorat la nesfârșit pentru școală. În momentul în care ne place foarte tare ceva, descărcăm stresul și ne încărcăm cu o stare de voie bună .”, spune specialistul în domeniu.