Cum îi explicăm adolescentului că părinții divorțați au o altă relație? "Copilul trebuie să înțeleagă situația și să fie conștient că părintele este fericit și în siguranță.'

viata dupa divort cu un copil
Cum este viața după divorț, cu un copil

Multe familii se confruntă cu problema divorțului, care este o situație traumatică, atât pentru părinți, cât și pentru copii.

În momentul în care pe cei doi parteneri îi leagă un copil, totul devine mai dificil .În cadrul emisiunii „Dimineața cu noi”, psihologul Gabriela Maalouf a explicat cum trebuie să gestioneze părinții despărțirea, dar și cum putem să îi facem cunoștință copilului, cu noul partener de viață.

Divorțul,  o schimbare majoră pentru copil

divortul cu adolescenti
Cât de grav poate fi divorțul părinților, în adolescență[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Cum îți dai seama că ai un partener posesiv. „De multe ori nu suntem conștienți”

Psihologul recomandă ca indiferent de gravitatea despărțirii dintre părinți, copilul să fie ghidat către terapie de specialitate, deoarece părinții trec printr-o traumă și nu își pot ajuta copii, dacă ei sunt în suferință. O greșeală pe care foarte mulți adulți o fac, este aceea de a își strigă partenerul de viață, „mami” sau „tati”, iar copii nu conștientizează că cei doi au și o relație de cuplu, nu doar de mamă-tată.

divortul pentru copii
Cum trebuie părinții să gestioneze problema divorțului[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Cum să comunici cu un tanăr de 18 ani. ,,Este dificil”

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

„Un alt lucru pe care am putea să îl facem cu copii, indiferent de vârsta pe care o au, este să departajeze rolurile.

Trebuie să înțeleagă copilul, că mama și tata rămân mereu în aceeași relație, că în viața lui nu se schimbă nimic, dar soțul și soția se despart, pentru că noi nu jucăm un singur rol pe planeta aceasta și nu înseamnă că dacă avem copii acesta este cel mai impportant rol din viața noastră și ne punem viața pe pauză.”, a declarat specialistul.

Cât de riscant este să divorțăm când copilul este adolescent

sfaturi pentru parintii divortati
Sfaturi pentru părinții divorțați[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Avantaje și dezavantaje în relațiile cu diferențe mari de vârstă. „Diferența de vârstă este un factor, dar nu este cel mai important”

Indiferent de vârstă, despărțirea părinților este o mare suferință, pentru orice persoană. Așadar, nu există o vârstă optimă pe care să o aibă cel mic, atunci când părinții iau decizia să meargă pe căi separate.

Cu toate acestea, psihologul a explicat că pentru un adolescent, despărțirea părinților îl poate afecta foarte tare, confruntându-se și cu problemele specifice vârstei.

„Copiii înțeleg la fel de bine, din nonverbal. Chiar dacă vorbim de copii de 2-3-4 ani, sau de adolescenți, este același lucru. La adolescenți, ce se petrece în plus este faptul că adolescența este grea ea în sine, este o schimbare.

Psihologii spun să nu facem mai mult de o schimbare într-o perioadă și bine ar fi dacă copilul e adolescent și doar dacă sunt lucrurile negre, trebuie să ajungem la divorț. E clar că pentu adolescent o să vină cu un surplus de stres, de supărare și este o perioadă extrem de proastă să facem o astfel de schimbare.”, a explicat specialistul.

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: „Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a- stirilekanald.ro

Adulții trebuie să își arate emoțiile, pentru ca cel mic să înțeleagă că fericirea părinților, indiferent de forma ei, va aduce stare de bine în casă.

Cum introducem noul partener, în viața copilului

cum ii prezinti copilului noul partener
Cum îi prezinți adolescentului noul partener[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Cum ne convingem copiii să facă activități noi. “Va putea lua numeroase decizii bazându-se pe intuiția pe care o dezvoltă acum”

Psihologul a sugerat ca părinții să le spună copiilor adevărul despre noul partener, dar doar în momentul în care sunt siguri că relația este stabilă. Gabriela Maloouf a punctat faptul că după ce copilul a cunoscut noul partener, acesta nu trebuie să exagereze cu cadouri, pentru a îi capta simpatia, fiindcă cel mic va înțelege că este o situație de fațadă. Adolescentul trebuie să fie conștient că părintele are și altfel de nevoi și că joacă și alt rol în societate, în afară de cel de mamă sau de tată.

 „Aș indica să se vină cu o primă întâlnire scurtă. Hai să nu îl mutăm direct  acasă. Înainte de a se face pasul cel mare, în care părintele se mută cu noul partener, copilul trebuie să înțeleagă situația și să fie conștient că părintele este fericit și în siguranță. De asemenea, specialistul a mărturisit că în cazul în care copilul nu dorește să cunoască noul partener, părintele să nu insiste din prima, dar să încerce în continuare. Este recomandat ca părintele să nu fie autoritar, dar nici extrem de permisiv. Nu aș merge pe varianta de minciună, deoarece este mult mai dureroasă. Copilul se simte rănit, mințit, abandonat. Mai bine mergi pe calea adevărului, pe negociere.”, a declarat specialistul.



Citește și:

Parodontoza. Cauze. Simptome și tratament

Copilul, o încercare pentru relația de cuplu?

Pictorial de SENZAȚIE! Andreea Sasu a renunțat la haine și a pozat PROVOCATOR, în ultima lună de sarcină

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Ion Rițiu, actorul preferat a lui Sergiu Nicolaescu a murit. Ultimele clipe din viața maestrului

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Părerea Biancăi despre Antoni și Rebecca: „Sunt două pietre tari. M-aș aștepta la un conflict”. Ce a spus fosta concurentă de la „Casa iubirii” despre relația lor

Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe cuvânt!!!!”


Cookies