În ultima perioadă, ședințele de terapie au devenit din ce în ce mai răspândite, iar conceptul de psihologie este din ce în ce mai normalizat, chiar și în societatea românească.
Studiile arată că terapia psihologică ne face să avem o viață mai bună în general, având relații mai sănătoase și o inteligență emoțională mai mare.
Ce beneficii oferă un proces terapeutic
Citește și: Ce este hărțuirea și violența domestică. Cum se pot apăra femeile
Psihoterapia este o ramură a medicinei mentale ce a apărut cu mult timp în urmă, însă abia de câțiva ani a devenit din ce în ce mai normalizată și în România.
Terapia ne ajută să învingem traumele trecutului
Un psiholog ne ajută să înțelegem cum traumele din copilărie sau cele de pe parcursul vieții, ne-au afectat comportamentul și gândurile de zi cu zi. Evenimentele din trecut, fie ele chiar și mai puțin însemnate, ne pot afecta modul de a fi, de a acționa în fiecare zi și de a avea o comunicare cu cei din jur. Multe probleme din viața de adult provin din copilărie, din relația cu părinții sau din situația în care am crescut.
Discuțiile cu un terapeut ne pot ajuta să înțelegem cum o problemă din copilărie, fie că vorbim de abuz, abandon sau divorțul părinților, ne poate afecta întreaga viață. Tratând aceste traume, viața de zi cu zi devine mult mai bună.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Cunoașterea de sine
Citește și: Ce trebuie să facă o femeie când primește semnale mixte de la un bărbat
Conversația cu un psiholog ne ajută să înțelegem mai bine propria persoană, aflând lucruri noi despre tine. Terapia psihologică te va ajuta să descoperi ceea ce crezi despre tine, ceea ce știu restul despre tine, dar și ceea ce îți dorești tu să cunoască ceilalți despre tine.
Îmbunătățirea relațiilor
Unul dintre scopurile principale ale terapiei este îmbunătățirea relațiilor de orice fel, fie că vorbim de cele de dragoste, de prietenie, de muncă, sau chiar de familie.
Învingerea temerilor
Cu toții aveam diferite frici, în funcție de experiența din viață, fie că vorbim de abandon, singurătate, eșec profesional și altele. Discuțiile consecvente cu terapeutul te vor face să înțelegi de unde provin aceste frici în mintea ta, dar te vor ghida și către rezolvarea lor.
Cum îl convingi pe iubitul tău să meargă la terapie
Este foarte benefic ca ambii parteneri să meargă la terapie, deoarece relația de cuplu se va îmbunătăți. În cazul în care iubitul tău este reticient când vine vorba de acest subiect, îi poți propune terapia în cuplu, fiindcă se poate simți mai în largul său, dacă ești și tu acolo. După ceva timp, sunt șanse să vadă efectele pozitive și să își dorească să urmeze o astfel de terapie și individual. Este esențial ca el să înțeleagă cum un psiholog îi poate schimba viața în bine și cum se poate dezvolta prin aceste conversații.