Cum influențează stilul de viată sănătatea ficatului

Cum influențează stilul de viată sănătatea ficatului
Cum influențează stilul de viată sănătatea ficatului

Stilul de viață are un rol foarte important în sănătatea ficatului, influențând direct funcționarea acestui organ vital.

Alegerile alimentare, consumul de alcool, activitatea fizică, și gestionarea stresului pot preveni sau agrava afecțiunile hepatice. O dietă echilibrată, hidratarea adecvată, exercițiile regulate, evitarea excesului de alcool și a substanțelor toxice sunt esențiale pentru menținerea funcției hepatice optime și prevenirea bolilor cronice.

Factori ai unui stil de viață sănătos care susțin și sănătatea ficatului

Informațiile anterioare sunt susținute de numeroase studii realizate la nivel global. De exemplu, potrivit unui studiu prezentat la The Liver Meeting 2019 din cadrul AASLD Liver Meeting, un stil de viață sănătos, care include renunțarea la fumat, consumul moderat de alcool, o dietă echilibrată, exercițiile fizice și pierderea în greutate, ar putea reduce dramatic numărul în creștere al cancerului hepatic și al deceselor cauzate de bolile hepatice.

De-a lungul anilor, infecția cronică cu hepatită B sau C, consumul excesiv de alcool, boala ficatului gras și alte cauze pot duce la ciroză hepatică, carcinom hepatocelular (HCC, cel mai frecvent tip de cancer hepatic primar) și la necesitatea transplantului hepatic.

În studiul amintit anterior, cercetătorii au analizat și au pus în valoare 5 factori de stil de viață sănătos:

  • Indicele de masă corporală (IMC). S-a constat că menținerea unei greutăți sănătoase ar fi putut preveni 22% până la 25% din cazurile noi de cancer hepatic și 35% până la 37% din decesele legate boli ale ficatului.
  • Activitatea fizică. De asemenea, cel puțin 150 de minute de exerciții moderate până la unele solicitante, realizate în fiecare săptămână, ar fi putut preveni 22% până la 25% din cazurile noi de cancer hepatic și 35% până la 37% din decesele legate de boli ale ficatului.
  • Fumatul. Fumatul a 15 sau mai multe țigări pe zi, adică, mai puțin de un pachet, a fost asociat cu un risc crescut de HCC (carcinomul hepatocelular).
  • Dieta. În cadrul studiului, cazurile de cancer hepatic au scăzut constant pe măsură ce calitatea dietei și cantitatea de exerciții fizice au crescut. Dieta sănătoasă a redus riscul de HCC cu 17%.
  • Alcool. În cazul consumului de alcool, riscul incidenței HCC a crescut chiar și în rândul celor care au consumat doar 5-15 grame pe zi.

Este benefică administrarea unui medicament pentru protecția ficatului?

Ficatul este expus riscului de a se îmbolnăvi din cauza unui stil de viață nesănătos, care poate include consumul excesiv de alcool, o dietă bogată în grăsimi saturate și zaharuri, sedentarismul și expunerea la toxine. Aceste obiceiuri pot duce la dezvoltarea unor afecțiuni precum ficatul gras, hepatita alcoolică, ciroza și chiar cancerul hepatic.

Consumul frecvent de alimente procesate și băuturi zaharoase contribuie la acumularea de grăsimi în ficat, iar lipsa activității fizice agravează această condiție. De asemenea, utilizarea necorespunzătoare a medicamentelor și expunerea la substanțe chimice nocive pot supraîncărca ficatul, reducând capacitatea acestuia de a detoxifia organismul. Astfel, un stil de viață nesănătos crește semnificativ riscul de îmbolnăvire a ficatului, subliniind importanța adoptării unor obiceiuri sănătoase pentru a proteja acest organ vital.

Prevenirea bolilor este esențială, iar administrarea unui medicament bun pentru protecția ficatului, la recomandarea medicului sau farmacistului, este un mod de a te asigura cel puțin de următoarele:

  • protejarea ficatului de daunele cauzate de radicalii liberi și stresul oxidativ;
  • sustinerea procesului de regenerare a celulelor hepatice;
  • susținerea procesului de detoxifiere al ficatului;
  • susținerea procesului de imunomodulare.

Adoptarea unui stil de viață sănătos este esențială pentru menținerea sănătății ficatului. Modificarea stilului de viață reprezintă un efort de prevenire primară. În mod cert este o modalitate eficientă și fezabilă de a preveni HCC și mortalitatea legată de boli ale ficatului.



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Alina Sorescu, despre viața din spatele procesului de 3 ani cu fostul soț. Cum își găsește artista liniștea? „Încă nu sunt complet bine.”

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Momente dificile pentru Amna! Artista cere explicații după o întâmplare neașteptată: ”Sunt șocată!”

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Bianca, primele semne de gelozie, după ce îl vede pe Patrick alături de Virginia! Giuly izbucnește în lacrimi. Care este motivul?

"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!


Cookies