Ori de cate ori ne gandim la eleganta si stil in ceea ce priveste imbracamintea, matasea este materialul care, inevitabil, ne trece prin minte. Intr-adevar, fibra fina, lucioasa, isi merita titulatura de ”regina a tesaturilor”. Pe de alta parte, acest material este extrem de confortabil de purtat, deoarece este moale la atingere si nu provoaca iritarea pielii.
Cu toate acestea, tocmai pentru ca este o fibra delicata, matasea trebuie tratata cu o atentie speciala pentru a fi ingrijita corespunzator.
-
Hainele de matase sunt foarte delicate, motiv pentru care nu ar fi indicat sa le speli impreuna cu celelalte haine, in masina de spalat. Mult mai sigur este sa le speli manual. De asemenea, hainele din matase colorate se vor spala separat de cele din matase alba.
-
Pentru a spala matasea, utilizeaza un detergent de rufe adecvat. Recomandarea noastra este sa alegi un detergent lichid si nu unul cristale sau pulbere, pentru ca tesatura va avea de suferit. Exista foarte multe sortimente de detergenti de rufe pe care se specifica foarte clar ca sunt dedicati spalarii hainelor delicate. Evita inalbitorii deoarece ar putea fi agresivi pentru delicatetea tesaturii.
-
Matasea se spala cu apa rece. In acest mod, vei contribui le prelungirea duratei de viata a materialului, care este, oricum, foarte dedlicat. Apa calda este ceva mai dura si, in consecinta, are tendinta de a deteriora materialul. Dimpotriva, apa rece ajuta la pastrarea culorii matasei, dar si la pastrarea formei si a texturii acestei tesaturi.
-
Imbracamintea din matase se diferentiaza de tesaturile mai puternice, cum ar fi bumbacul sau poliesterul prin faptul ca nu se poate stoarce. Daca doresti sa elimini excesul de apa dupa ce ai spalat hainele din matase, o poti face strangand delicat haina intre doua prosoape fine, de preferat din bumbac. Mai apoi, o poti lasa sa se usuce la temperatura camerei, pe un umeras.
-
Calcarea imbracamintei din matase se face, de asemenea, tinand cont de cateva reguli. De exemplu, acestea se calca mult mai usor atunci cand este inca umeda, folosind o batista. E foarte important sa setezi o temperatura dedicata hainelor fine si sa nu atingi fierul de calcat direct de tesatura din matase.
Pentru a proteja hainele din matase mai sunt si alte lucruri pe care trebuie sa le stii. De exemplu, alcoolul pateaza aceasta tesatura, asa ca ai mare grija atunci cand folosesti parfum sau fixativ de par, caci acestea ar putea sa decoloreze si sa slabeasca tesatura.
Nu ai inca in garderoba ta haine din matase? Trebuie sa vezi cele mai frumoase rochii de seara de la InPuff!