Nu exista doamnă sau domnișoară care să nu iubească fenomenalele orhidee. De la simpla floare din ghiveci, la faimoasele aranjamente florale
Nu exista doamnă sau domnișoară care să nu iubească fenomenalele orhidee. De la simpla floare din ghiveci, la faimoasele aranjamente florale superb decorate din florării, orhideele rămân preferatele româncelor.
Și pe bună dreptate! Pentru iubitoarele de flori, orhideele reprezintă sublimul în materie de plante decorative de interior, atât prin ușurința îngrijirii acestora, cât și pentru diversitatea impresionantă a formelor, mărimii și culorilor.
Cu un număr foarte mare de genuri, orhideele reprezintă, fără îndoială, cea mai numeroasă grupă de plante floricole. Diversitatea mare a acestora le face ușor de integrat în orice decor, de la dormitor până la sufragerie ori balcon, acestea fiind perfecte pe post de cadouri, cât și în aranjamente florale pentru nunți și botezuri.
Coloritul lor amplu se potrivește în orice ambient și pot fi considerate florile perfecte pentru apartament și semnifică înainte de orice, eleganță și gingășie.
Tipologia orhideelor
Din punct de vedere botanic, specialistul Florin Toma împarte orhideele în 3 categorii, respectiv orhidee epifite, terestre sau litofite.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Orhideele epifite sunt cele mai numeroase şi îşi au originea în zonele tropicale şi subtropicale ale globului, acolo unde se fixează pe scoarța arborilor.
Orhideele terestre îşi au originea în zonele temperate din aceste areale geografice. Orhideele litofite au potențialul de a crește în soluri stâncoase, foarte sărace.Florile orhideelor
Florile orhideelor au o alcătuire specială, aceasta constând din 3 sepale identice cu aspect petaloid, 3 petale, două dintre ele fiind identice, iar ce-a de-a treia total deosebită, având forme, mărimi şi culori dintre cele mai spectaculoase.
Ingrijirea orhideelor
Îngrijirea orhideelor este foarte uşoară. Ciclul orhideelor implică o perioadă de creştere vegetativă activă şi de înflorire şi o perioadă de repaus, în funcţie de specie. Orhideea poate rezista înflorită pană la 3-6 luni fără niciun fel de problemă. Dacă i se acordă îngrijirea necesară, ea poate să rămână înflorită permanent.
Temperatura optima pentru orhidee si luminozitatea
Necesitățile orhideelor variază în funcţie de specie, acestea fiind rezultatul condiţiilor de mediu din zonele de origine în care plantele s-au format şi au evoluat. Astfel, în funcţie de specie, necesitățile termice se încadrează în intervalul 16–30 °C ziua şi 12–24 °C noaptea pentru sezonul cald, respectiv 13–26 °C ziua şi 10–20 °C noaptea pentru sezonul rece. În raport cu lumina, majoritatea orhideelor sunt foarte pretențioase și iubitoare de lumina, fără însă ca soarele să bată direct pe ele.
Udarea orhideelor
Când vine vorba de udare, orhideele au pretenții moderate. Apa folosită la udat trebuie să aibă un pH ușor acid (6,0–6,5) și să aibă temperatura mediului ambiant. Pământul în care se plantează orhideele trebuie să fie cât se poate de uşor, bine drenat, întrucât acestea au nevoie de un grad de aerație la nivelul rădăcinilor ridicat.
Pretul orhideelor
Prețul unei orhidee variază intre 10 lei și 100 de lei, în funcție de unitatea comerciala din care este achiziționată, precum și în funcție de sortimentul ales.
Citeste si: Ponturi utile pentru creșterea trandafirilor
Citeste si: Îngrijirea orhideei după căderea florilor. Care este secretul pentru aceste flori?