Mămăliga este unul dintre felurile de mâncare cel mai des întâlnite în bucătăria românească, dar prepararea ei, uneori, nu este chiar atât de ușoară precum pare, mai ales pentru gospodinele neexperimentate. Cu toate acestea, femeile de la țară au câteva secrete pentru o mămăligă secretă.
Să prepari mămăligă poate fi o adevărată bătaie de cap, mai ales dacă încerci pentru prima oară. Iată care este secretul femeilor de la țară pentru o mămăligă perfectă.
Cum să faci o mămăligă fără cocoloașe
Chiar dacă mămăliga pare foare ușor de făcut, de cele mai multe ori nu este, și este foarte greu să obții un rezultat fără cocoloașe. Ea se face doar din trei ingrediente, apă, sare și mălai, iar o mămăligă perfectă trebuie să fie lipsită de cocoloașe, să fie fiartă suficient și să fie fină, astfel încât să nu apară anumite probleme digestive.
Dacă acum aveți la îndemână mălăi din cel mai fin, care fierbe destul de repede și mămăliga se face aproape singură, înainte lucrurile nu stăteau la fel.
Toată lumea crede că se pune oala cu apă și sare la fiert, iar în momentul în care fierbe apă, se pune făina de mălai. Lucrurile nu stau chiar așa, deoarece dacă făina este adăugată atunci când fierbe apa, se vor face cocoloașe și va fi nevoie să învârtiți foarte energetic cu telul ca să fie zdrobite.
,,Dacă adaugi făina înainte să înceapă să fiarbă apa foarte tare, făina se va dizolva foarte uşor în apă şi nu se vor forma cocoloaşele” a explicat tanti Ileana, o bătrână de 83 de ani.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Cum poți pregăti cea mai gustoasă cremă de ciocolată pentru prăjituri
Care sunt cantitățile corecte pentru o mămăligă perfectă
Dacă vreți să fiți siguri că vă iese o mămăligă perfectă, din punct de vedre al consistenței, raportul de mălai și apă, trebuie să fie de unu la trei. La trei căni de apă, puneți o cană de mălai și o linguriță de sare, pentru a obține o mămăligă nici prea moale, dar nici prea tare.
Mămăliga trebuie fiartă la foc mic, cel puțin 20 de minute, pentru a nu exista probleme digestive, potrivit femeilor de la țară. În momentul actual, există mălai care fierbe foarte repede, așa că această regulă se aplică doar pentru cel clasic.
Dacă vă doriți să aveți o mămăligă fină și cremoasă, adăugați un cubuleț de unt, în momentul când puneți apa la fiert.
Citeste si: Ingredientul secret pentru cel mai bun orez cu lapte