De cele mai multe ori, copiii îi iau exemplu pe părinți, iar aceștia trebuie să îi învețe să facă bine în orice circumstanță a vieții.
Ruxandra Luca, specialist în parenting, a vorbit, în cadrul unei emisiuni TV, despre cum să îi învățăm pe copii să facă lucruri bune și să ofere ajutor din propria lor inițiativă. Părinții vor fi mereu oglinda lor și este foarte important ce fel de educație alegeți să le dați.
Citește și: Cum gestionăm relația dintre frați
Citește și: De ce spun copiii minciuni. „Părinții sunt modelul copilului și ei sunt oglinda noastră”
Cum înveți copiii despre faptele bune
Din punctul de vedere al specialistului sunt lucruri care nu se învață din cărți, chiar dacă este important să îi citim copilului povești cu un mesaj frumos sau să vadă desene animate cu mesaje educative, este important ca părintele să fie oglinda lui.
„Sunt lucruri, care cred eu, nu se învață din cărți, e important să le citești povești cu mesaje frumoase, să vadă desene animate cu mesaje educative, să le spui mereu, să îi încurajezi să facă fapte bune, dar dincolo de asta contează ceea ce facem noi, ca părinți, și inclusiv felul în care vorbim despre ceilalți, felul în care ne raportam la ei, că dacă mama și tata, în casă, au impresia că sunt doar ei și că cei mici nu îi aud, se înșală, copiii aud tot ce se întâmplă în jurul lor și se inspira din felul în care noi vorbim despre doamna învățătoare, despre doamna de la pâine, despre vecinul de la doi. Eu cred foarte mult în importanța celor 7 ani de acasă, ei sunt baza, apoi urmează școala, contează educația, ce se întâmplă la școală merge mână în mână cu ce se întâmplă acasă”, a menționat specialistul.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Copiii sunt oglinda societății și este foarte important ca părinții să le explice diverse contexte care se întâmplă în jurul lor, indiferent dacă sunt negative sau pozitive, deoarece aceștia trebuie să știe și să nu treacă cu vederea.
„E adevărat, copiii sunt oglinda noastră, a părinților, dar nu doar a noastră, cred că sunt oglinda societății, în ansamblu, iar atunci cred că este foarte important, noi, ca părinți, să le explicăm diverse contexte care au loc, ce se întâmplă în jurul lor.
Citește și: Tehnici prin care comunici mai bine cu copilul tău. ,,Există un concept”
Citește și: La ce risc expunem copiii dacă îi sărutăm pe gură
Ce a mai declarat specialistul despre copii
Suferința oamenilor este una reală, iar în momentul actual sunt foarte mulți care au nevoie de ajutor, iar situația refugiaților poate fi o lecție foarte bună pentru copii.
Cei mici trebuie să știe ce se întâmplă și să îi încurajăm să facă lucruri bune, cum ar fi să doneze din jucăriile lor persoanele care au mai puțin, sau, dacă sunt adolescenți, să facă voluntariat și să ajute persoanele care au o situație mai grea.
„Singurul lucru pe care toți îl vedem este că suferința oamenilor este reală, sunt atâția oameni care la ora asta au nevoie de ajutor și atunci, putem să ne folosim de situația cumplită, actuală, pentru a o transforma într-o lecție pentru copiii noștri. Putem să îi mobilizăm și să căutăm împreună modalități prin care putem ajuta. Sigur este foarte important să donăm bani, dacă putem, dar pentru copii nu este ceva tangibil. Ca să fie o lecție pentru el îl încurajezi să doneze din jucării din hăinuțe, iar dacă este adolescent îl poți încuraja să facă voluntariat”, a mai menționat specialistul.
Citește și: Copilul tău se comportă total nepotrivit? Ce trebuie să faci în această situație?