Cum îți dai seama că ai făcut apendicită. "Apendicita se descoperă doar când mergem la doctor”

 ce faci daca ai apendicita
Cum iti dai seama ca ai facut apendicita

Apendicita necesită de cele mai multe ori, o intervenție chirurgicală. Însă știați cum vă puteți da seama că ați făcut apendicita?

Aflați din rândurile următoare ce este mai exact apendicita, care sunt simptomele apariției acesteia, dar și cum o putem evita. În plus, descoperiți și ce puteți face în momentul în care ați aflat că aveți apendicită, toate acestea de la medicul specialist de chirurgie generală, Bogdan Șerban, cel care a fost invitat în cadrul emisiunii „Dimineața cu Noi”, de la Kanal D.

 

Ce este apendicita

ce este apendicita
Cum iti dai seama ca ai facut apendicita[Sursa foto: freepik]

Majoritatea persoanelor au tendința să creadă că apendicita apare deseori din cauza faptului că obișnuim să consumăm semințe sau chiar și coji de semințe, des. Cu toate acestea, se pare că acest aspect este doar un mit, iar lucrurile stau cu totul și cu totul diferit. Însă mai multe a precizat medicul specialist de chirurgie generală, Bogdan Șerban.

Apendicul nu este un organ fără rol.

Are un rol imunologic bine definit și nu toți oamenii fac apendicită, doar un număr mic. Apendicita este o inflamație a acestui organ, cauzată de cele mai multe ori de blocajul acestuia de către materii fecale solide.

Mitul precum că semințele sau cojile de semințe vor bloca acest organ este într-adevăr un mit bine cunoscut în literatură și în populație, dar în realitate, în experiența mea, nu am întâlnit o coajă de semințe sau orice altceva care să fi blocat acest organ.

De cele mai multe ori este vorba despre materii fecale impactate și solidificate.

Apendicita acută este o boală ce necesită o intervenție chirurgicală obligatoriu, atunci când este documentată clinic, biologic și imagistic, pe scurt, când avem un diagnostic foarte clar, pentru că altfel nu se operează.”, a adăugat Bogdan Șerban, medic specialist chirurgie generală.

„Dimineața cu Noi”, de la Kanal D - Mituri si adevăruri despre apendicită cu doctor Bogdan Șerban [Sursa foto: Captură KANAL D]

Citeste si: Ce se întâmplă dacă pui orez în ghivecele cu flori. Cum să folosești acest truc

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

 

Cum îți dai seama că ai făcut apendicită

Deseori, ne temem că la orice durere în zona din dreapta jos, poate să fie vorba despre apariția apendicitei. Cu toate acestea, se pare că există și alte simptome pe care ar trebui

să le avem, dacă suferim de apendicită. Printre acestea se numără și stări de rău, greață și altele de acest fel.

 „ Simptomul principal a apendicitei este, în mod tipic, durerea de burtă. O durere ce apare în etajul superior al abdomenului, la început, cu greață, cu stare de rău, care ușor, ușor progresează spre zona din dreapta jos. Din păcate, aceste manifestări sunt prezente la un număr limitat de pacienți.

În realitate, semnele pot fi total diferite de aceste semne clasice știute din copilărie. În funcție de vârsta pacientului, de cât timp a durat de la debutul patologiei, până la momentul la care apare la doctor, în funcție de anatomia pacientului etc.. Acest apendic poate fi situat într-o poziție total ciudată față de ceea ce știm în mod normal că ar trebui să fie.

Deci simptomele pot diferi de la cele mai acute: durere violentă, puternică, alterarea stării generale, febră, frisoane, greață, vărsături, până la fenomene care nu duc cu gândul către

o apendicită: stări de rău ,dureri ciudate abdominale ce apar, dispar .”, a adăugat Bogdan Șerban, medic specialist chirurgie generală.

apendicita simptome
Cum iti dai seama ca ai facut apendicita[Sursa foto: freepik]

Citeste si: Cum te poți distra la petrecerea burlăcițelor

 

Cum poți preveni apendicita

Apendicita poate să fie prevenită, dacă vom ține cont de anumite aspecte legate de stilul nostru de viață. Așa cum a menționat și medicul specialist de chirurgie generală, Bogdan Șerban, în cadrul emisiunii „Dimineața cu Noi”, de la Kanal D., se pare că organismul nostru are nevoie de mai multe fibre.

Din fericire sau din păcate, încă nu se știe o cauză foarte clară a apariție acestei boli. Nu avem o statistică foarte clară vis-a-vis de cauze. În general este bine să ținem cont de o dietă corectă. Într-adevăr dieta este un element foarte important în apariția acestei patologii, dar căutăm o dietă bogată în fibre, bogată în elemente care accelerează tranzitul intestinal și care duc la constipație, de fapt. Aici trebuie să fim atenți un pic.”, a susținut Bogdan Șerban, medic specialist chirurgie generală.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

in cat timp se manifesta apendicita
Cum iti dai seama ca ai facut apendicita[Sursa foto: freepik]

Citeste si: Rețetă delicioasă de tartă cu căpșuni și mascarpone. "O rețetă foarte bună și foarte ușor de făcut!”

 

Ce faci dacă ai apendicită

Există persoane care au tendința să apeleze la diverse medicamente, pentru a nu ajunge la o intervenție chirurgicală, atunci când vine vorba despre apendicită. Însă cu toate acestea, nu este deloc o variantă bună de abordat, din pricina faptului că poate face mai mult rău, decât bine.

O intervenție chirurgicală în ceea ce privește apendicul depinde foarte mult de vârsta la care apare această patologie și de evoluția acestei patologii. Până ajungem la tipul de operație, la momentul operator, trebuie să știm foarte clar că avem de operat acest pacient. Trebuie să știm foarte clar că pacientul are apendicită, un diagnostic de pus corect, iar apoi de cele mai multe ori operația trebuie să fie una minim invazivă, operație la paroscopică,  care să îndepărteze apendicul și atât.”, a declarat Bogdan Șerban, medic specialist chirurgie generală.

„În momentul în care ai apendicită acută, orice tratament medicamentos, antibiotic, antiinflamator, de orice altă natură, în afara unei intervenții chirurgicale, nu numai că nu ajută, dar este periculos. În sensul în care aproape întotdeauna va vira evoluția naturală a unei apendicite către o formă particulară, precum perforații digestive, forme dificil de manageriat atât din punct de vedere al chirurgului, cât și din punct de vedere al recuperării post-operatorii pentru pacient.

Deci nu, nu se recomandă sub nicio formă tratament medicamentos pentru această patologie. Orice durere abdominală trebuie diagnosticată de către un medic, nu autodiagnosticată și trebuie tratată corect de către un cadru medical.”, a completat Bogdan Șerban, medic specialist chirurgie generală.

 


Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Cum își menține Andreea Marin silueta. Care este rețeta ei secretă de pizza care a ajutat-o să slăbească

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies