Află din rândurile următoare cum îți dai seama că alunițele devin periculoase și ce trebuie să faci în cazul în care ai rupt din greșeala una.
Aproape toată lumea are cel puțin o aluniță pe corp. Mici sau mari, puternic colorate sau mai puțin colorate, multe sau puține, alunițele fac parte din corpul nostru și trebuie să le acceptăm așa cum sunt. Deși unii le consideră dizgrațioase, pentru alții reprezintă un simbol al frumuseții și al personalității.
Indiferent de forma, mărimea sau culoarea lor, alunițele pot reprezenta un pericol dacă nu avem grijă de ele.
În cadrul unei emisiuni, medicii Iulia Solomon și Elena Popa, medici specialiști în deramato-venerologie au abordat un subiect de interes pentru persoanele care au alunițe. Acestea au vorbit despre potențialul lor cancerigen și au punctat care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm atunci când rupem din greșeală o aluniță.
Ce sunt alunițele
Citește si: Sfaturi de îngrijire pentru pielea sensibilă. Trucuri și produse recomandate
Este foarte important ca înainte să vorbim despre potențialul lor cancerigen, să înțelegem ce sunt mai exact alunițele.
Multe persoane confundă angioamele cu alunițele. Specialiștii în domeniu au făcut clarificări cu privire la acest aspect. „Alunițele sunt niște grupări de celule melano citare. Sunt acele celule care ne dau culoare pielii și acolo sunt mai grupate, iar noi le vedem mai deschise la culoare sau mai închise la culoare în funcție de stratul pielii unde ele se găsesc. Alunițele roșii nu sunt de fapt niște alunițe, ci angioame. Adică niște vase de sânge care s-au dilatat și au rămas cronic dilatate.”, explică specialiștii.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Cum îți dai seama că alunițele devin periculoase
Citește si: De ce nu este bronzul sănătos. „Bronzul este un mecanism de apărare”
Specialiștii în domeniu atrag atenția asupra controlului alunițelor. Ele ne sfătuiesc ca în fiecare lună să facem o auto examinare a alunițelor, iar o dată pe an să ajungem a un consult la medicul dermatolog. Astfel, vom știi exact ce se întâmplă cu alunițele noastre și le vom ține sub control în cazul în care apar complicații.
Specialiștii ne recomandă să fim atenți la mai multe aspecte în momentul în care auto examinăm alunițele „ Ne uităm la simetria unei alunițe, la marginea ei, dacă este regulată
Dimensiunea este un aspect foarte important care ar putea determina anumite semne de întrebare cu privire la natura aluniței „ Ne facem puțin probleme în momentul în care vedem o aluniță peste 6 mm .”, spun specialiștii.
De asemenea, și vechimea aluniței poate constitui un semn de îngrijorare „ De obicei, dacă e o problemă, apare pe o aluniță nouă decât pe una pe care am avut-o de mici.”
Ce facem în cazul în care ne-am rupt o aluniță
Citește si: Cum să îți îngrijești pielea pe timpul verii dacă te expui constant la soare
Se întâmplă adesea să fim puși în situația în care din greșeală am rupt o aluniță. Acest lucru nu trebuie să constituie motiv de panică, dar trebuie să avem grijă de zona traumatizată și să ajungem cât mai repede la un consult în cabinetul doctorului dermatolog.
„ Dacă ne-am rupt alunița trebuie ca în primul rând să aplicăm o cremă cu puțin antibiotic ca să ne asigurăm că locul respectiv nu o să se supra infecteze. Apoi mergem la dermatolog și va hotărî dacă este nevoie să o exciteze chirurgical sau doar să o urmărească. Dacă este nevoie să o scoată, se va scoate sub maximă siguranță și o vom trimite la laborator. Un dermatoscop este ca o lupă care le mărește și noi vedem acolo niște desene care îți spun dacă o aluniță e în regulă sau nu. ”, explică specialiștii în domeniu.
De asemenea, în cazul în care avem alunițe care nu ne plac din punct de vedere estetic și vrem să scăpăm de ele, specialiștii au punctat faptul că acestea se scot doar chirurgical prin procedee cu laser specializate.
Așadar, important este să avem grijă de alunițele noastre, să știm de ele și să le verificăm singuri acasă o dată pe lună, iar în fiecare an să încercăm să ajungem în cabinetul medicului dermatolog pentru a ne asigura că totul este în regulă.