Ai cumparat oua de Paste si vrei sa stii daca sunt proaspete? Incearca aceste trucuri.
1. Testul cu apa
Pune oul intr-un pahar inalt cu apa rece. Daca oul va sta pe fundul paharului, atunci el este proaspat; daca se va ridica si se va inclina intr-un oarecare unghi, atunci el este destul de vechi, dar comestibil; daca acesta pluteste complet la suprafata, atunci nu este comestibil si trebuie aruncat!
2.
Sparge oul sa vezi in ce stare sunt albusul si galbenusul. Daca galbenusul este bulbucat si prezinta o forma definita si albusul este vâscos si adunat imprejurul galbenusului, atunci oul este inca proaspat. Dar daca galbenusul este plat si albusul este subtiat, atunci oul este vechi. Se rup lanturile proteice (substante variate ce se leaga una de cealalta) din albusul oului odata cu trecerea timpului, si la un ou vechi, galbenusul si albusul nu mai sunt lipite unul de celalalt, astfel degradându-se.
3. Testul prin agitarea oului
Daca agiti oul si nu se aude un zgomot de plescaitura de apa din interior, atunci acesta este proaspat si comestibil. Dar daca din ou se aude un zgomot ca si cum ai agita apa, atunci acesta nu este comestibil, din cauza ca a intrat aer in ou si s-a expandat bula de aer a acestuia.
Sursa
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro