Avocado, originar din Mexic, este un fruct exotic care oferă numeroase beneficii pentru organismul uman. Fructele de avocado sunt bogate în nutrienți și vitamine esențiale, fiind recunoscute pentru conținutul lor ridicat. Pentru a profita de toate avantajele pe care le oferă, acest fruct trebuie consumat în stare naturală, însă este important să fie maturat și copt cu atenție.
Persoanele vegane sau cele care caută un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată au înțeles importanța deosebită a fructelor de avocado în dieta lor. Aceste fructe au devenit esențiale pentru aceste persoane.
Citește și: Ce se întâmplă dacă pui lămâie pe mătură! Gospodinele adevărate apelează des la acest truc
Cum știi dacă un avocado este copt
Fructele coapte prezintă adesea o culoare mai închisă, însă este important să reții că există și varietăți care păstrează întotdeauna nuanța lor verde.
Coaja unui avocado ar trebui să aibă ușoare striații și imperfecțiuni, dar să nu prezinte niciodată lovituri sau adâncituri. Acestea ar putea indica faptul că fructul a suferit un impact sau este prea copt.
Dacă zona din jurul codiței este încă verde sau galbenă, fructul poate fi achiziționat.
Fructele de avocado pot fi consumate în diverse moduri. Pot fi savurate crude, fie în salate, fie ca gustare individuală, fiind delicioase în combinație cu sare, piper, sirop de arțar sau diverse ierburi aromatice și condimente. De asemenea, ele pot fi folosite în gătitul preparatelor coapte, înlocuind uleiul sau untul.
Avocado poate fi inclus și în deserturi, în diverse rețete de prăjituri sau shake-uri proteice, care pot fi pregătite cu ajutorul unui blender.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
La ce folosește fructul de avocado
Avocado este benefic pentru sănătatea pielii. Acidul pantotenic (vitamina B5), prezent în cantități semnificative în avocado, are un rol important în metabolismul lipidelor și glucidelor, contribuind la îmbunătățirea calității epidermei. De asemenea, un studiu realizat în Mexic a relevat că uleiul de avocado are capacitatea de a lupta eficient împotriva radicalilor liberi, responsabili adesea de procesul de îmbătrânire a pielii.
Avocado poate stimula procesul de pierdere în greutate. Un studiu realizat de cercetători americani a evidențiat faptul că avocado, având un conținut caloric relativ scăzut și o cantitate ridicată de apă, poate contribui la inducerea senzației de sațietate și la reducerea poftelor de mâncare excesive și necontrolate.
Oamenii de știință de la Universitatea din California- Davis Health System au descoperit că un compus prezent în avocado are capacitatea de a diminua simptomele durerilor articulare, inclusiv rigiditatea și disconfortul, permițând o mai bună flexibilitate la nivelul articulațiilor.
Avocado este ușor de digerat și asimilat de către organism, ceea ce permite o furnizare rapidă a nutrienților necesari.
De asemenea, avocado contribuie la menținerea sănătății oculare. Acest fruct este o sursă bogată de luteină și zeaxantină, doi carotenoizi care pot reduce riscul de dezvoltare a cataractei și degenerescenței maculare.
Avocado poate fi benefic pentru sănătatea rinichilor și a ficatului. Studiile au arătat că uleiul de avocado, datorită conținutului său ridicat de acid oleic și antioxidanți, poate contribui la reducerea riscului de îmbolnăvire a rinichilor.