In urma procesului de producere a branzei, printre alte substante se obtine si zer. Acesta contine acid lactic, enzime puternice, viatminele B6, B2, B12, C si calciu, potasiu, magneziu si fosfor.
Zerul este si o sursa importanta de proteine si de aminoacizi. Cu toate acestea, zerul nu are multe calorii. Zerul a fost folosit pentru a stimula apetitul si a imbunatati digestia. Acesta este bun si pentru inima, scade tensiunea arteriala, regleaza colesterolul si creste imunitatea. O alta calitate a zerului este actiunea asupra ficatului pe care il curata datorita enzimelor pe care le contine.
Datorita calitatilor sale, zerul este folosit, ca pudra, in suplimentele alimentare, pentru ca ajuta la cresterea masei musculare. Zerul este rezultatul producerii industriale a branzei, dar poti sa il faci si acasa. Tot ce trebuie sa faceti este sa puneti un litru de lapte intr-o cratita si sa incalziti totul. Stoarceti sucul unei lamai in laptele cald. Amestecati laptele pentru a evita sa fiarba si o sa vedeti ca acesta incepe sa se separe intr-un lichid transparent si usor verzui si bucatele de branza.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
sursa: buynongmoseeds.com