Cum îți pregătești mașina pentru vară: 5 pași pe care să nu îi omiți

Cum îți pregătești mașina pentru vară: 5 pași pe care să nu îi omiți
Cum îți pregătești mașina pentru vară: 5 pași pe care să nu îi omiți

Dacă pericolele la care mașina ta este expusă iarna sunt mai ușor de remarcat și de prevăzut, vara aduce cu sine capcane pe care trebuie să le conștientizezi și să le previi, tratându-le cu aceeași seriozitate pe care o ai atunci când vine vorba despre polei, deszăpezire ori încălzirea motorului într-o dimineață geroasă. Vara vei folosi mașina pe distanțe mai mari, vei merge cu ea în vacanțe și o vei lăsa expusă razelor puternice ale soarelui. Astfel că trebuie să te asiguri că autoturismul tău este pregătit și protejat de pericolele la care va fi expus. Cum faci asta?

 

Pregătește sistemul de climatizare

Cum ar fi să pleci la mare și să descoperi, atunci când soarele începe să ardă și căldura devine insuportabilă, că sistemul de aer condiționat al mașinii tale este defect? Dezamăgitor este puțin spus, însă posibilitatea există, dacă nu te preocupă verificarea sistemului de climatizare înainte să iei mașina la drum. Mergi la un service autorizat și solicită verificarea rezervei de freon și încărcarea acesteia, dacă este cazul.

Nu porni din prima aerul condiționat la treapta maximă, întrucât instalația va fi suprasolicitată și se poate strica. Deschide geamurile din față, aerisește interiorul vehiculului, iar apoi poți crește gradual intensitatea aerului rece generat de sistemul de climatizare, odată ce ai parcurs câteva sute de metri.

Înlocuiește filtrele de aer

Chiar dacă poate suna ca o operație dificilă și costisitoare, înlocuirea filtrelor de aer este foarte simplu de realizat la un service și asigură o eficientizare a consumului de combustibil.

Acesta poate scădea cu până la 10%, dacă filtrele nu sunt înfundate. Nici costurile de schimbare a filtrelor nu sunt ridicate, iar odată cu venirea verii o să apelezi cu siguranță foarte des la instalația de aer condiționat, ceea ce înseamnă că vrei să beneficiezi de aer bine filtrat. Înainte de creșterea drastică a temperaturilor, optează pentru înlocuriea filtrelor de aer.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Montarea anvelopelor de vară

Poate cea mai comună măsură luată de șoferii de pretutindeni, odată cu încheierea sezonului rece, este înlocuirea cauciucurilor de iarnă cu cele de vară. Desigur, există și posibilitatea folosirii unor anvelope all-season, dar de preferat sunt cele special dedicate perioadei călduroase. Acestea asigură o mult mai bună manevrabilitate, eficientizează consumul de carburant și cresc nivelul de siguranță oferit de atutoturism. Nu aștepta prea mult înainte să montezi anvelopele de vară, pentru că flosirea cauciucurilor de iarnă la temperaturi ridicate, de peste 10 grade Celsius, va conduce la degradarea acestora și nici nu va

ajuta modul în care funcționează mașina ta. Nu degeaba cauciucurile de iarnă sunt… de iarnă. Poți găsi anvelope de vară ieftine fără prea mult efort.  

Ceruirea caroseriei

Cu certitudine, aspectul strălucitor pe care îl are vopseaua mașinii tale este un element pe care îți face plăcere să îl remarci atunci când vrei să conduci. Numai că razele soarelui se pot dovedi a fi foarte neprietenoase cu aspectul caroseriei.

Vopseaua poate să sară de la căldură sau își poate pierde din strălucire, astfel că devin necesare anumite metode de protecție, precum ceruirea caroseriei. O dată la minim cinci săptămâni poți opta pentru aplicarea unui strat de ceară auto, care va proteja în mod eficient vopseaua de razele solare.

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

Verificarea sistemului de frânare

Frâna reprezintă cel mai important mecanism de siguranță de care dispune mașina ta, iar buna ei funcționare este absolut necesară pentru ca tu să poți conduce fără griji. Verifică uleiul de frână odată cu apropierea verii și schimbă-l, dacă este necesar. Acest proces nu este deloc costisitor și nici dificil de pus în practică la orice service auto. De asemenea, plăcuțele și discurile de frână trebuie verificate înainte de venirea verii, întrucât la temperaturi ridicate plăcuțele ating un nivel de uzură ridicat.

Unele produse de acest fel se pot sparge, dacă uzura este mare. Calitatea plăcuțelor ar trebui să fie una ridicată, pe măsura importanței pe care ele o au în angrenajul autoturismului tău, astfel că ar fi bine să optezi pentru variante ceva mai costisitoare.

Pregătește-ți mașina pentru vară prin urmarea celor cinci pași indicați mai sus, iar călătoriile și vacanțele tale vor fi pline de distracție și lipsite de probleme. Siguranța primează, iar măsurile de precauție te vor ajuta să eviți probleme grave și costisitoare.



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

3 întrebări pe care să ți le pui când cumperi un laptop

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies