Cum ne afectează copilăria, în relația de cuplu. Ce așteptări au femeile de la parteneri

Cum ne afectează copilăria în relația de cuplu
Cum ne afectează copilăria în relația de cuplu

Află din rândurile următoare cum ne afectează copilăria relația de cuplu și ce trebuie să facem pentru a avea o relație sănătoasă.

Fiecare dintre noi avem anumite traume pe care le-am dobândit pe parcursul copilăriei. La unii dintre noi sunt mai evidente, alții le-am rezolvat deja, dar o mare parte dintre oameni trăiesc în continuare cu ele, iar acestea se reflectă și în relația de cuplu, provocând diverse dezechilibre.

În cadrul unei emisiuni, psihoterapeutul Alina Iliescu a vorbit despre așteptările pe care le avem de la partener și care nu sunt întotdeauna conform cu realitatea.

Descoperă în continuarea articolului ce legătură există între aceste așteptări și traumele din copilărie și care este cea mai mare greșeală pe care o facem când intrăm într-o relație.

Tipologia partener-tată

Citește și: Avantaje și dezavantaje în relațiile cu diferențe mari de vârstă. „Diferența de vârstă este un factor, dar nu este cel mai important”

Cum ne afectează copilăria în relația de cuplu
Cum ne afectează copilăria în relația de cuplu[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, în fiecare dintre noi se regăsesc trei tipologii, copilul, adultul și bătrânul. Dintre acestea trei, una este dominantă. De aceea, înainte să intrăm într-o relație, trebuie să ne gândim cât de matură este persoana respectivă și care este tipologia dominantă.

De multe ori, traumele din copilărie ajung să se reflecte în relația de cuplu, iar noi căutăm în partener tocmai acel lucru care ne-a lipsit în copilărie, în relație cu părinții noștri.

Dacă domnișoara a fost într-o relație foarte bună cu tata, iar tata la un moment dat nu a mai fost în relație cu ea suficient de mult, are niște așteptări ca partenerul de cuplu să continue ceva din relația cu tata și să repare. Această tipologie de domnișoare își caută bărbați mai în vârstă, tipologia tatălui, de la care au nevoie de tandrețe, de afecțiune, să fie ascultate, să le dea bani.

Dacă bărbatul a avut o relație deficitară cu mama, atunci își caută o parteneră care să poată repara acea relație cu mama .”, a explicat specialistul în domeniu. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Care este greșeala pe care o facem când intrăm într-o nouă relație

Cum ne afectează copilăria în relația de cuplu
Cum ne afectează copilăria în relația de cuplu[Sursa foto: freepik]

Specialistul în domeniu susține că una dintre cele mai mari greșeli pe care o facem atunci când intrăm într-o relație, este aceea că de fapt, noi construim anumite relații reparatoare, care să ne ajute pe noi să ne vindecăm de traumele din copilărie.

La un moment dat când ne-am luat tot ce am avut de luat, nu mai avem nevoie și căutăm pe altcineva, suntem pregătiți să ne găsim un partener.

Ceea ce nu trebuie să uităm este că dacă suntem într-o relație cu o persoană care ne umple această gaură, când ieșim din relație cu ea, gaura rămâne acolo și ne trebuie următoarea persoană care să ne umple gaura. Noi suntem bine și suntem compleți în relație cu persoana respectivă. Pe urmă, ne reîntoarcem la stadiul nostru inițial. Mai vindecăm unele lucruri, dar rana rămâne acolo .”, spune specialistul în domeniu.
 

De aceea, este esențial să ne rezolvăm toate acele traume înainte să intrăm în relația respectivă sau să încercăm pe cât posibil să nu ne căutăm o relație reparatoare.

Totodată, este de evitat idealizarea de la începutul relației, deoarece, odată cu trecerea timpului, riscăm să fim dezamăgiți de realitate și ajungem să fim nemulțumiți cu propria viață.

Când intrăm în relație avem tendința să idealizăm cealaltă persoană. La un moment dat, după o perioadă de locuit împreună, apare dezidealizarea .”, a explicat specialistul în domeniu.  

Cât de mult contează sexualitatea

Citește și: O femeie și un bărbat nu se întâlnesc întâmplător. Specialiștii consideră că îi unesc același tip de traumă

Citește și: Câți bani cere Ionuț, fostul concurent din Casa iubirii, pentru a face fotografii la un eveniment. Fostul iubit al Biancăi a dezvăluit ce tarif are ca fotograf- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

Cât de mult contează sexualitatea
Cât de mult contează sexualitatea[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, sexualitatea este esențială într-o relație. Aceasta asigură adrenalina și dinamica din cuplu și ne oferă contextul propice pentru o relație de iubire sănătoasă.

De aceea, trebuie să avem grijă încă de la începutul relației ca sexualitatea să fie în parametrii normali, deoarece, potrivit specialistului în domeniu, odată cu trecerea timpului scade.

La început, sexualitatea este la cote maxime. De aceea, trebuie să avem grijă la sexualitate pentru că dacă de la început sexualitatea nu e bună, pe urmă e mai greu să o îmbunătățești .”, a spus specialistul în domeniu.  

 

 



Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

Când e bine să apelați la terapie de cuplu. 5 momente în care trebuie să acționați

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Gökçe Eyüboğlu, care joacă rolul Sanem în producția „Tablou de familie”! Cum arăta celebra actriță în anul 2010, la început de carieră

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies