Află din rândurile următoare cum ne afectează copilăria relația de cuplu și ce trebuie să facem pentru a avea o relație sănătoasă.
Fiecare dintre noi avem anumite traume pe care le-am dobândit pe parcursul copilăriei. La unii dintre noi sunt mai evidente, alții le-am rezolvat deja, dar o mare parte dintre oameni trăiesc în continuare cu ele, iar acestea se reflectă și în relația de cuplu, provocând diverse dezechilibre.
În cadrul unei emisiuni, psihoterapeutul Alina Iliescu a vorbit despre așteptările pe care le avem de la partener și care nu sunt întotdeauna conform cu realitatea.
Tipologia partener-tată
Potrivit specialistului în domeniu, în fiecare dintre noi se regăsesc trei tipologii, copilul, adultul și bătrânul. Dintre acestea trei, una este dominantă. De aceea, înainte să intrăm într-o relație, trebuie să ne gândim cât de matură este persoana respectivă și care este tipologia dominantă.
De multe ori, traumele din copilărie ajung să se reflecte în relația de cuplu, iar noi căutăm în partener tocmai acel lucru care ne-a lipsit în copilărie, în relație cu părinții noștri.
„ Dacă domnișoara a fost într-o relație foarte bună cu tata, iar tata la un moment dat nu a mai fost în relație cu ea suficient de mult, are niște așteptări ca partenerul de cuplu să continue ceva din relația cu tata și să repare. Această tipologie de domnișoare își caută bărbați mai în vârstă, tipologia tatălui, de la care au nevoie de tandrețe, de afecțiune, să fie ascultate, să le dea bani. Dacă bărbatul a avut o relație deficitară cu mama, atunci își caută o parteneră care să poată repara acea relație cu mama .”, a explicat specialistul în domeniu.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Care este greșeala pe care o facem când intrăm într-o nouă relație
Specialistul în domeniu susține că una dintre cele mai mari greșeli pe care o facem atunci când intrăm într-o relație, este aceea că de fapt, noi construim anumite relații reparatoare, care să ne ajute pe noi să ne vindecăm de traumele din copilărie.
„ La un moment dat când ne-am luat tot ce am avut de luat, nu mai avem nevoie și căutăm pe altcineva, suntem pregătiți să ne găsim un partener.
De aceea, este esențial să ne rezolvăm toate acele traume înainte să intrăm în relația respectivă sau să încercăm pe cât posibil să nu ne căutăm o relație reparatoare.
Totodată, este de evitat idealizarea de la începutul relației, deoarece, odată cu trecerea timpului, riscăm să fim dezamăgiți de realitate și ajungem să fim nemulțumiți cu propria viață.
„ Când intrăm în relație avem tendința să idealizăm cealaltă persoană. La un moment dat, după o perioadă de locuit împreună, apare dezidealizarea .”, a explicat specialistul în domeniu.
Cât de mult contează sexualitatea
Citește și: O femeie și un bărbat nu se întâlnesc întâmplător. Specialiștii consideră că îi unesc același tip de traumă
Potrivit specialistului în domeniu, sexualitatea este esențială într-o relație. Aceasta asigură adrenalina și dinamica din cuplu și ne oferă contextul propice pentru o relație de iubire sănătoasă.
De aceea, trebuie să avem grijă încă de la începutul relației ca sexualitatea să fie în parametrii normali, deoarece, potrivit specialistului în domeniu, odată cu trecerea timpului scade.
„ La început, sexualitatea este la cote maxime. De aceea, trebuie să avem grijă la sexualitate pentru că dacă de la început sexualitatea nu e bună, pe urmă e mai greu să o îmbunătățești .”, a spus specialistul în domeniu.