Cum ne motivăm copilul să meargă cu drag la școală

Ce să faci atunci când copilul refuză să meargă la școală

Cea mai des întâlnită problemă a părinților este faptul că celor mici nu le este drag să meargă la școală. Indiferent de vârsta copiilor, există perioade când acestora le este foarte greu să meargă la școală. În aceste momente, adulților le este foarte greu să gestioneze situația.

În cadrul unei emisiuni, psihologul Felicia Akkaya, a explicat cum pot părinții să își motiveze copiii să fie mai activi, dar și mai dornici de activități cât mai diverse.

Cum motivezi copilul să facă activități în afara școlii

Cum ne motivăm copilul să meargă la școală [Sursa foto: Freepik]

Citește și: Cum putem să îi ferim pe copii de îmbolnăviri la intrarea în colectivitate

Nu doar școala este foarte importantă pentru dezvoltare și educare, cât și activitățile extra școlare.

Spre exemplu, sportul este una dintre cele mai importante activități pe care le poate face un copil. De asemenea, o activitate artistică îi poate dezvolta creativitatea și comunicarea, precum muzica sau desenul. Specialistul a declarat că este foarte importantă puterea exemplului. Este recomandat ca părinții să îi includă pe copii în activitățile lor, pentru a învăța cât de benefic este să fii angrenat în cât mai multe activități. Activitățile extra școlare îl fac pe copil să ia parte la noi grupuri, ceea ce înseamnă putere de adaptare, capacitate de comunicare și o mai bună înțelegere a societății.

„Esențial este exemplul, atâta timp cât îi luăm cu noi în diverse activități și facem împreună anumite lucruri, s-ar putea să fie mai dornici să împărtășească acele  lucruri extra. Important este să nu depășim limite, să nu îi copleșim cu aceste activități extrașcolare. Trebuie să ținem cont să nu acopere mai mult de 3 pe săptămână. Dacă îl copleșești să fie bun la toate, o să își dorească să nu fie bun la nimic.

Esențial este ca în acele activități pe care le face, să își dezvolte partea de memorie, partea de motricitate și conexiunile logice.”, a declarat psihologul.

Cât de nocivă poate fi presiunea asupra copilului

Ce faci când copilul nu vrea la școală [Sursa foto: Freepik]

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citește și: Totul despre căsătorie sau concubinaj. „Sunt realități ale prezentului”

În cele mai multe din cazuri, copiii nu sunt foarte fericiți atunci când vine vorba de școală, din cauza presiunii pe care părinții o pun asupra lor. Cu cât cel mic va fi mai stresat, cu atât va avea repulsie față de teme și profesori. De aceea, copilul trebuie încurajat și înțeles, chiar și când ia o notă mai mică. De asemenea, părinții trebuie să înțeleagă că este imposibil ca un copil să exceleze la toate materiile. Atitudinea părintelui legat de școală este principalul factor pentru care un copil dorește sau nu să meargă la școală.

Învață să îți asculți propriul copil

Metode de a convinge copilul să meargă la școală [Sursa foto: Freepik]

Citește și: Diferența de vârstă, o piedică în relația de cuplu. ”În ziua de astăzi contează vârsta socială și vârsta psihologică, nu cea biologică.”

În mediul școlar, indiferent de vârste, apar diverse situații neplăcute, conflicte sau neînțelegeri. Indiferent că este vorba de un profesor sau un coelg, este esențial să îți asculți copilul. Apreciază-i și lui punctul de vedere, nu doar al profesorului, pentru că astfel îi vei oferi curaj și încredre în sine. În cazul în care i s-a făcut o nedereptate, este recomandat să gestionezi obiectiv situația și să îi dai dreptate atunci când are. Dacă nu îți vei asculta copilul, care își spune nemulțumirile și frustrările, va ajunge copleșit de problemele de la școală, rezultând astfel refuzul și repulsia față de școală.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Cât de bine este să oferim recompense pentru mersul la școală?

Din disperare, mulți părinți apelează la soluția recompenselor, pentru ca cel mic să fie mai dornic de a merge la școală. Atunci când are o performanță, este esențial să fie lăudat și chiar să primească uneori, câte ceva. Totuși, dacă îi oferim copilului recompense de tipul: jucării, mai multe ore pe telefon sau la televizor, doar pentru a merge la școală, această atitudine poate fi nocivă. Acesta va accepta o situație temporară, doar pentru a primi beneficii, însă starea lui este una falsă, fiindcă de fapt nu îi face plăcere să meargă la școală.

 

 

 

 



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Fertilizarea in vitro cu ovocite donate. Cum poți deveni mamă, atunci când pare imposibil

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat