În ultima perioadă, virusurile și gripa încep să-și facă simțită prezența tot mai des. Află din rândurile de mai jos cum putem să ne protejăm de răceli în sezonul rece!
Ana Maria Apostol, medic primar ORL, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre cum să ne protejăm de răceală în sezonul rece. Răcelile din sezonul apar din cauza unor virusuri care sunt transmise de la o persoană la alta prin mici particule de mucus, care ajung să fie propulsate în aer din pasajele aeriene ale persoanei infectate, și inhalate apoi de ceilalți oameni din jur.
Din spusele specialistului, dacă imunitatea unei persoane este scăzută și stă în frig, germenii, bacteriile și virusurile care se află în aer se alipesc de mucoasa nazală. Mai apoi, secrețiile seroase de la frig se transformă în niște secreții vâscoase, spre galben, care sunt infectate cu virusuri respiratorii și bacterii.
“Dacă imunitatea noastră este scăzută și persistăm să stăm în frig, până la urmă, germenii sunt în aer, virusuri și bacterii și se alipesc de mucoasa nazală, și acele secreții seroase de la frig se transformă în niște secreții vâscoase, spre galben.
Citește și: „Tratamentul trebuie început.” Medicul Tudor Ciuhodaru, despre cum să previi gripa
Citește și: Cum avem grijă de sănătatea noastră în sezonul rece
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Cum preiau părinții răceala de la copii
Răceala ajunge să se transmită, de cele mai multe ori, de la copii la părinți. Acest lucru se întâmplă din cauza secrețiilor respiratorii eliminate în aer, prin strănut sau tuse, sub forma unor mici particule care sunt, mai apoi, inhalate de părinți. Totodată, majoritatea părinților obișnuiesc să stea cât mai mult cu cel mic atunci când este răcit, să îi ofere afecțiune și un confort emoțional, și mai ales să stea în pat lângă el până adoarme.
Așadar, riscul de contagiozitate este mult mai ridicat.“Părinții au tendința când copilul este foarte răcit să stea cu el cât mai mult, să îl îmbrățișeze, să îl pupe, să îi dea un confort emoțional, să stea în pat cu el și să doarmă. În momentul acela, riscul de contagiozitate este mai mare. (…) Masca îi va ajuta pe cei din jur să nu dea copilul germenii pe care îi are deja”, a
Citește și: Cum să faci diferența între sinuzită și răceală. „Te doare capul când sinusurile sunt pline”
Cum ne protejăm de răceală în sezonul rece
Metodele de prevenire a răcelii în sezonul rece sunt extrem de importante, având în vedere faptul că virusurile și gripa încep să-și facă simțită prezența tot mai des. Pentru o protejare eficientă împotriva răcelilor în sezonul rece, și pentru prevenirea răspândirii virusurilor responsabile de răceală este recomandată spălarea corectă și cât mai frecventă a mâinilor, folosirea măștilor de protecție de către persoanele adulte dar și de către cei mici, mai ales în spațiile publice, aerisirea constantă a casei,
utilizarea șervețelelor nazale și acoperirea gurii în caz de strănut sau tuse și aruncarea lor imediat după folosire, și suflatul nasului cât mai des pentru eliminarea secrețiilor pline de germeni. Totodată, este recomandată protejarea gâtul și a nasului cu un fular.“Măscuță și să suflăm nasul. În nas sunt acele secreții pline de germeni, și printr-un simplu strănut i-ai eliminat, iar în două, trei zile oamenii din casă sunt infectați și ei”, a mai explicat medicul.
Citește și: Când e bine să întoarcem copilul în colectivitate, după o viroză