Majoritatea părinților duc o adevărată luptă în momentul în care cei mici se pregătesc de culcare. Află din rândurile de mai jos cum ne putem obișnui copilul să doarmă singur!
Felicia Akkaya, psiholog, a vorbit în cadrul emisiunii “Consilier de vedete”, despre cum ne putem obișnui copilul să doarmă singur.
Cum ne putem obișnui copilul să doarmă singur
Pentru ca un copil să doarmă singur, părintele trebuie să se asigure, pentru început, că există o rutină înainte de culcare. Acest lucru trebuie pus în aplicare deoarece copilul trebuie să fie conștient de faptul că urmează o perioadă de relaxare.
"Povestea cu somnul copiilor în camera lor, în patul lor este veche. Ca să poată să doarmă singur, trebuie să îi asiguri o rutină înainte de somn, trebuie cumva să îl pregătești că urmează o perioadă de relaxare. Ca atare, fără device-uri, fără televizor, fără activități care să ridice adrenalina.
Citește și: Cum îi convingem pe copii să mănânce mai multe legume
Citește și: Ce îmbunătățiri poți aduce relației de cuplu
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Pentru o atmosferă de somn cât mai plăcută posibil, părinții pot opta pentru o muzică relaxantă, un ceai cald, sau o poveste de seară citită de acesta, sau chiar de cel mic. Totodată, trebuie să se aibă în vedere ca perioada de tranzit să dureze cel puțin o oră.
”Ascultăm o muzică relaxantă, bem un ceai, stăm la o poveste de seară.
Citește și: Când să tratăm copilul acasă și când mergem cu el la spital
Citește și: Cum își lasă amprenta rănile copilăriei asupra personalității unui om
Existența unei rutine de somn este extrem de benefică atât pentru copii, cât și pentru părinți. Dacă de cele mai multe ori există o adevărată luptă când trebuie ca cei mici să se pregătească de culcare, și de multe ori părinții cedează, lupta va continua. Așadar, trebuie să existe lucruri care trebuie negociate și impuse. Totodată, perioada respectivă de pauză înainte de culcare este importantă pentru a crea o legătură cu copilul. În timpul celor câteva minute de apropiere, cu capul pe pernă și cu privirea înainte, se pot mărturisi foarte multe lucruri, și se pot cere și sfaturi.
”De asemenea, este esențial să existe rutina. Dacă 90% din timp există luptă de fiecare dată când trebuie să ne pregătim de culcare și de 20% din dăți tu cedezi, lupta va continua. Trebuie să fie ca o regulă: <<Uite, faci ce vrei, te joci până la ora X, după care ne pregătim de culcare și asta e>>. Sunt lucruri pe care le negociezi și pe care le impui. Acea perioada de pauza înainte de somn este extraordinar de bună pentru a crea o legătură cu copilul. În timpul celor câteva minute în care stați unul lângă altul, cu capul pe perna si cu privirea înainte se pot spune foarte multe lucruri. Poți împărtăși ce s-a întâmplat in ziua in curs, dar poți să ceri și sfaturi”, a încheiat specialistul.
Citește și: Cum să-ți revitalizezi relația în 2023. 5 lucruri pe care trebuie să le faceți amândoi