Află din rândurile următoare ce presupune procesul de adopție a unei pisici.
Din păcate, adăposturile de animale sunt pline cu diferite specii de animale fără stăpân. Fie că vorbim de câini sau de pisici, din ce în ce mai multe animale sunt abandonate și ajung în diferite adăposturi de unde așteaptă ca unui suflet cald să i se facă milă de ei și să le ofere un cămin cald și primitor.
Totodată, chiar dacă numărul de animale abandonate este destul de mare, unii proprietari de animale preferă să cumpere decât să adopte. Unii dintre ei consideră că atunci când vorbim despre o pisică de rasă, aceasta este mai îngrijită decât una maidaneză și au siguranța că nu suferă de diferite afecțiuni. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa, iar în cadrul unei emisiuni, Corina Fierbințeanu, proprietar de felină, a vorbit despre condițiile și modul în care se desfășoară procesul de adopție al unei pisici.
De ce trebuie să ținem cont atunci când vrem să adoptăm o pisică
Citește și: Ce animale de companie sunt ușor de îngrijit. Pot fi ținute și într-o garsonieră
În primul rând, trebuie să ne asigurăm că programul nostru zilnic ne permite să avem grijă de animalul respectiv. Pisicile nu necesită atât de multă atenție precum câinii, dar la rândul lor au nevoie de mâncare, schimbarea litierei și nu în ultimul rând, dragoste și afecțiune.
De aceea, trebuie să conștientizăm că un animal de companie reprezintă o responsabilitate în plus pe care trebuie să ne-o asumăm.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
„ În primul rând, trebuie să ne cunoaștem foarte bine situația în materie de timp. Nu necesită extrem de mult timp pentru a îngriji o pisică, însă ele au nevoie de mâncare și schimbarea litierei .”, a precizat tânăra proprietară de pisică.
De asemenea, o pisică vine la pachet cu anumite costuri pe care trebuie să ne asigurăm că ni le permitem. Pe lângă mâncare, litieră și nisip special, o pisică are nevoie să fie dusă anual la un consult realizat de medicul veterinar, are nevoie de produse speciale pentru pisici, în cazul în care nu este sterilizată, aceasta trebuie sterilizată și deparazitată atât intern și extern, iar toate aceste proceduri presupun anumite costuri financiare.
Totodată, în cazul în care depistăm că animăluțul suferă de o anumită afecțiune, nu putem pur și simplu să îl abandonăm, trebuie să îl ajutăm să se trateze.
Un alt lucru de care trebuie să ții cont înainte de a adopta o pisică este că trebuie să verifici dacă tu sau vreun membru al familiei este alergic la pisici. Acest lucru se poate afla prin intermediul unor teste prescrise de medicul de familie. De asemenea, pentru femeile însărcinate există un alt set de teste pe care trebuie să îl facă.
Astfel, înainte să iei decizia de a adopta o pisică trebuie să pui în balanță toate aceste lucruri și să te gândești care este cea mai bună decizie atât pentru tine cât și pentru noul suflet care va intra în casa ta.
Cum se realizează procesul de adopție
Potrivit proprietarei feline, procesul de adopție se realizează prin intermediul unui contract în care sunt foarte bine detaliate obligațiile proprietarului după adopție.
„ Adopția se face în baza unui contract de adopție foarte bine stabilit și pus la punct, conform legii în vigoare. Stăpânul are o responsabilitate de a vizita medicul veterinar, recomandabil fiind de două ori pe an, dar o dată pe an este suficient pentru unii oameni, de a se îngriji de sănătatea lor. Dacă stăpânul adoptă mai devreme de 5-6 luni pisica, acesta este obligat prin contract să o sterilizeze .”, a precizat proprietara de felină.
În mare parte, pisicile adulte care se află în adăpostul de animale sunt sterilizate, vaccinate și deparazitate intern și extern, dar este bine ca înainte de adopție să faci toate testele necesare pentru a depista dacă felina respectivă suferă de vreo boală.