Cum pot femeile să își recalculeze pensiile. Care sunt documentele necesare de care au nevoie

Cum pot femeile să își recalculeze pensiile. Care sunt documentele necesare de care au nevoie
Cum pot femeile să își recalculeze pensiile. Care sunt documentele necesare de care au nevoie

Este important de reținut că procedura de recalculare a pensiei este disponibilă doar pentru anumite categorii de pensionari. În cazul în care sunteți interesat de acest serviciu, este necesar să aveți la îndemână anumite documente specifice pentru a solicita recalcularea.

Doar anumite categorii de pensionari au dreptul să solicite recalcularea pensiei. Printre aceste categorii se numără cei care și-au îndeplinit stagiul de cotizare după deschiderea dreptului la pensie pentru limita de vârstă și cei care au continuat să lucreze după ce au ajuns la vârsta de retragere și apoi au ieșit la pensie.

Când se face recalcularea pensiei, se iau în considerare atât stagiile de cotizare cât și veniturile, la care se adaugă perioadele care sunt asimilate cu stagiile de cotizare conform legii.

De asemenea, se iau în considerare și alte documente care pot influența drepturile de pensie și care nu au fost luate în calcul inițial pentru stabilirea pensiei.

Citește și: Veste importantă pentru femei! Schimbări recente în ajutorul de înmormântare oferit de stat. Cine beneficiază de aceste modificări

De ce documente ai nevoie atunci când ceri recalcularea pensiei

Iată care sunt documentele necesare pentru recalcularea pensiei și care trebuie depuse împreună cu o solicitare în acest sens:

-cererea;

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

-cuponul de pensie;

-carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată;

-cartea/buletinul de identitate în original și copie. Țineți cont că cererea trebuie să fie trimisă prin e-mail, iar în mesaj trebuie să incluzi un număr de telefon la care poți fi contactat ulterior.

Recalcularea pensiei poate fi solicitată de către pensionari în orice moment prin depunerea unei cereri la Casa de Pensii. Important de menționat este că autoritățile susțin că prin recalculare pensia poate crește, dar nu poate scădea.

Cum pot femeile să își recalculeze pensiile
Cum pot femeile să își recalculeze pensiile[Sursa foto: shutterstock]

Nicio pensie nu va scădea în urma recalculării

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a detaliat formula de recalculare a pensiilor, afirmând că aceasta se va aplica la un număr de cinci milioane de pensii. În ciuda acestui fapt, el a subliniat că nicio pensie nu va fi redusă în urma procesului de recalculare.

„Am reuşit să închidem aceste variante împreună cu colegii mei de la Ministerul Muncii şi de la Casa Naţională de Pensii Publice.

Avem varianta finală. Am dat-o către o primă lectură, săptămâna viitoare vom continua dialogul şi vom aştepta şi feedback-ul de la liderii coaliţiei, după care, aşa cum este normal, începem dialogul cu partenerii sociali şi cu organizaţiile de pensionari. Am spus de multe ori: nu îmi doresc să repet aceeaşi greşeală şi nu îmi doresc să fac o reformă la secret, aşa cum a fost scris PNRR”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii.

Cum pot femeile să își recalculeze pensiile
Cum pot femeile să își recalculeze pensiile[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Femeile vor primi două pensii de la stat! Ce categorie va beneficia de bani în plus



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Veste bună pentru anumite salariate din România! Cine sunt cele care pot primi bani în plus la salariu și mai multe zile libere

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies