Află din rândurile următoare cum pot mamele să-i ajute pe cei mici în procesul de învățare al literelor.
În zilele noastre se pune o presiune foarte mare pe copii. Jocul este adesea înlocuit cu alte activități, iar învățarea literelor și a cifrelor se face de la o vârstă precoce, când copilul nu este încă pregătit. Este adevărat și faptul că cei mici sunt mult mai deschiși la astfel de activități, iar tehnologia a avut și ea un impact semnificativ asupra dezvoltării precoce a acestora, dar asta nu înseamnă că trebuie să îi prezentăm încă de la un an literele și cifrele.
În cadrul unei emisiuni, Ruxandra Manea, specialist în educație, a oferit câteva idei creative prin care părinții îi pot învăța pe cei mici alfabetul.
Când trebuie să învețe copiii literele
Citește și: Cum trebuie să relaționeze mamele cu copiii care au personalitate
Potrivit specialistului în domeniu, copilul este pregătit pentru acest pas în jurul vârstei de 3-4 ani, când deja își poate forma motricitatea fină. Acest lucru depinde totuși de specificul fiecărui copil și de modul în care a evoluat până la vârsta respectivă. Unii copii evoluează mai repede, iar alții dobândesc mai greu aceste deprinderi.
Important este să fim alături de copii pe parcursul acestui proces și să îi ajutăm prin intermediul unor jocuri și a unor activități educative să învețe alfabetul.„ Dintr-o perspectivă cognitivă, aș spune că este pregătit undeva la vârsta de 3 ani, bineînțeles cu plusuri și minusuri, să recunoască literele, fără presiune, doar expunere, curiozitate. Este la fel de importantă și pregătirea pe care o facem noi înainte .”, a spus specialistul în domeniu.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Care sunt tehnicile ce trebuie folosite de părinți atunci când vor să-și învețe copiii literele
Citește și: Cum trebuie să se joace mamele cu cei mici? Sistemul de recompense trebuie să fie prezent
În zilele noaste există o mulțime de instrumente educative prin intermediul cărora cel mic poate să învețe literele cu ajutorul jocului.
Astfel, specialistul în domeniu a oferit câteva exemple utile care să-i ajute pe părinți să contribuie la acest proces alături de cel mic.
O simplă tavă cu mălai poate constitui un adevărat material didactic. Părintele poate să ascundă în mălai literele și cifrele, iar copilul să le descopere, să le analizeze și să le observe conturul, familiarizându-se cu acestea.
De asemenea, există numeroase postere cu exerciții grafice, în cadrul magazinelor de specialitate, care se pot lipi pe perete, iar copilul poate să realizeze diferite exerciții de încălzire a mâinilor în vederea realizării literelor.
„ Să nu uităm că în vederea scrisului, cei mai importanți sunt mușchii mâinii. Precizia cu care ținem stiloul, practic acea mișcare va da ulterior scrisul cât mai corect, cât mai frumos, cât mai aproape de literele pe care le dorim .”, a precizat specialistul în domeniu.
Totodată, coloratul reprezintă o etapă esențială în viața copilului, care îl ajută în formarea deprinderilor de a ține corect obiectul de scris în mână și contribuie la exersarea dexterității și a răbdării celui mic.
„ Se recomandă să se înceapă cu stiloul, însă aceste lucruri se întâmplă mai spre școală. Până atunci, copiii exersează cu carioci și cu creioane acasă. Este foarte important să nu trecem peste aceste etape. Coloratul formează răbdarea și deprinderea de a mișca în anumite poziții .”, a explicat specialistul în domeniu.
Plastilina reprezintă un alt material didactic prin intermediul căruia cel mic poate învăța literele prin joacă. Acesta poate să realizeze ștampile în plastilină, iar părintele are datoria de a discuta cu el despre ce literă este și poate să realizeze un joc prin care cel mic să găsească diferite cuvinte care încep cu litera respectivă.
Totodată, după vârsta de 5 ani, specialistul în educație recomandă și folosirea unor cartonașe cu obiecte și cu litere prin intermediul cărora copilul să identifice toate obiectele care încep cu litera respectivă.