Shaorma este una dintre cele mai apreciate și consumate preparate de la noi din țară, însă nu de cele mai multe ori este făcută într-un mod sănătos. Află din rândurile de mai jos cum poți pregăti o shaorma dietetică!
Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre cum pot pregăti femeile o shaorma dietetică.
Cum pot pregăti femeile o shaorma dietetică
Deși este un preparat delicios și foarte consumat, aceasta poate deveni extrem de ușor o bombă calorică.
„Shaorma se referă la o carne rotisată și poate fi pus într-o lipie, apoi române la latitudinea noastră ce alte ingrediente vrem să punem. Cartofii prăjiți nu au ce căuta în mixtul nostru, dacă vrem o shaorma de dietă. Putem folosi lipii de orez, fără gluten sau chiar una normală. Carnea este elementul de bază, dacă avem mixt de vită și oaie e mult mai multă grăsime.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Un truc foarte util pentru gospodine se poate realiza cu câteva condimente, pentru o carne mult mai fragedă. Astfel, carnea trebuie pusă la marinat cu o seară înainte, și în loc de lămâie se poate folosi puțină portocală, deoarece îi oferă un gust dulce și permite caramelizarea. Mai apoi, se taie în fâșii subțiri, dacă este făcut la cuptor. După ce se tăie carnea felii, se trage puțin la tigaie, pentru a fi mai crocantă.
„În ziua de azi se găsesc condimente de shaorma peste tot. Dacă vrem să ne iasă carnea fragedă, trebuie să o punem la marinat de seara și, în loc de lămâie punem puțină portocală, îi dă gust dulce și permite caramelizarea. O tăiem în fâșii subțiri, dacă l-am făcut la cuptor. După ce îl tăiem felii îl mai tragem puțin la tigaie, pentru a-l face crocant și pentru a deveni ca la rotisor.”, a precizat acesta.
Un alt ingredient care trebuie evitat este și sosul de maioneză, care este bogat în calorii. În schimb, acesta poate fi înlocuit cu un iaurt grecesc cu usturoi, ulei de măsline, pentru a obține un sos cremos, care imită bine sosul shaormei. Cu alte cuvinte, sosurile și cartofii pot fi scoase din shaorma, pentru un preparat mult mai sănătos, iar ceapa și varza pot fi incluse într-o shaorma dietetică. De asemenea, se poate consuma și o băutură Ayran, pentru mai multă hidratare.
„Ceapa, varza pot fi incluse în shaorma. Avem varianta de a folosi în locul sosului de maioneză, care de fapt este ulei făcut spumă, poți alege un iaurt grecesc cu usturoi, ulei de măsline, și obținem un sos cremos, care imită bine sosul shaormei. Sosul este mereu ascuns, tu nu știi ce cantitate mănânci, dacă îți pune 50 ml este ulei, pot fi 300-400 din calorii doar din sos. (…) Compoziția nutrițională nu este periculoasă dacă scoatem sosurile și cartofii prăjiți. Bem și ayran după, e foarte sănătos, mai ales vara, pentru că hidratează mai bine decât apa, de aceea în zonele calde se bea acesta.”, a mai declarat acesta.