Cum poți ajuta copilul atunci când este dezechilibrat emoțional. Sfaturi pentru mame pentru a depăși momentul

Sfaturi pentru mame
Sfaturi pentru mame

Află din rândurile următoare ce trebuie să facă mamele atunci când copilul are parte de diferite conflicte.

Echilibrul emoțional este foarte important pentru buna dezvoltare a copilului. De aceea, este de datoria părinților să îl ajute să se regăsească într-o astfel de stare și să rezolve conflictele care apar pe parcursul copilăriei. Totodată, este esențial ca părintele să nu se implice mai mult decât este nevoie, astfel încât să nu îi ofere copilului o percepție greșită despre cum decurg cu adevărat lucrurile în viață.

În cadrul unei emisiuni, Lidia Grecu, coordonator educațional, a oferit o serie de sfaturi părinților care își doresc să-și ajute copiii să treacă peste un impas emoțional.

Părinții trebuie să asculte copilul

Sfaturi pentru mame
Sfaturi pentru mame[Sursa foto: freepik]

Odată cu intrarea în colectivitate, copilul întâmpină o serie de provocări, care îl ajută să se dezvolte din punct de vedere fizic, psihologic și emoțional.

Astfel, există o probabilitate destul de mare ca cel mic să intre în diferite conflicte cu colegii de la grădiniță sau de la școală și să fie pus în fața unor situații pe care nu știe să le gestioneze. În acest caz, părintele are datoria de a-l asculta pe cel mic.

Specialistul în domeniu le recomandă părinților ca în acele situații în care cel mic se află într-un dezechilibru emoțional, să stea de vorbă cu copilul, să înțeleagă emoția prin care trece la momentul respectiv și să-l ajute să-și descarce emoțiile negative prin intermediul unui joc.

Ține foarte mult de noi, de cum îi lăsăm pe copii să își gestioneze conflictele și de momentul în care este nevoie să intervenim .”, a spus specialistul în domeniu.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Astfel, se recomandă să se folosească o serie de întrebări menite să-l ajute pe cel mic să gestioneze situația în care se află.

În acest caz, întrebările referitoare la cum se simte copilul, ce s-a întâmplat sau ce ar vrea să schimbe dacă ar fi pus din nou în situația respectivă sunt esențiale în relația părinte-copil.

Sunt părinți care au trecut în postura de salvator, iar copilul a rămas în cea de victimă, fără să-și dea seama că fac un lucru foarte greșit. În momentul în care tu îl lași pe copil în postura de victimă, el va învăța să fie victimă și va avea nevoie întotdeauna de un salvator.

Mergând pe partea de întrebări, copilul va scoate el răspunsuri și va deveni propriul salvator .”, a spus specialistul în domeniu.  

Părinții trebuie să lucreze în echipă cu copilul

Citește și: Cum trebuie să se joace mamele cu cei mici? Sistemul de recompense trebuie să fie prezent

Sfaturi pentru mame
Sfaturi pentru mame[Sursa foto: freepik]

Pentru copii puterea exemplului este esențială.

De aceea, părintele trebuie să constituie un exemplu de urmat pentru cel mic și să formeze o echipă cu acesta pentru a rezolva situațiile problemă. Atunci când copilul simte că are susținerea adultului, îi va fi mult mai ușor să treacă peste dezechilibrele emoționale.

Când vorbim de pașii aceștia mărunți în conflictele mici, dacă și le rezolvă copilul singur, susținut de adult prin întrebările pe care le adresează, va deveni un adult care va învăța să colaboreze cu ceilalți și va putea face față echipelor .”, a precizat specialistul în domeniu.

 

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Părinții trebuie să discute și cu profesorul

Citește și: Cum trebuie să vorbească mamele cu copiii, pentru a înțelege cu ușurință informațiile

Sfaturi pentru mame
Sfaturi pentru mame[Sursa foto: freepik]

Pentru că majoritatea situațiilor conflictuale prin care trece copilul se desfășoară la școală, este foarte important ca părintele să păstreze o legătură strânsă cu cel care se ocupă de educarea și formarea copilului. De aceea, ar trebui să existe un parteneriat părinte-profesor prin intermediul căruia cel care va avea cu adevărat de câștigat va fi copilul.

Astfel, specialistul în domeniu le recomandă părinților să păstreze o atitudine plăcută față de cadrul didactic și să discute cu el atunci când au vreo nelămurire cu privire la comportamentul copilului.

Este foarte important cum ne adresăm profesorului. Trebuie să îi spunem ce simte copilul și dacă l-ar putea ajuta. Colaborând astfel, profesorul se va deschide și mai mult. Altfel, profesorul se va închide, iar aceste conflicte vor continua .”, a precizat specialistul în domeniu.



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Cum poți ajuta un adolescent atunci când nu are motivație pentru a-și descoperi pasiunile

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies