În anul 2023, angajații români, benefiziciază de cincisprezece zile libere, conform prevederilor legislative aflate în vigoare. Dintre acestea, nouă sunt acordate în zilele de sărbătoare religioasă. Iată cum poți sta în concediu 5 zile pe an în plus!
Puțini muncitori din țara noastră cunosc acest detaliu. Iată cum trebuie să procedezi dacă îți dorești cinci zile de concediu în plus pe an!
Citește și: Se oferă 6.000 de lei de persoană. Ce categorie de români poate primi banii în orice moment
Ce zile libere mai au angajații în 2023
Odată cu intrarea în anul 2023, angajatorii români au beneficiat de o serie de zile libere pe care le-a acordat statul, având în vedere sărbătorile de iarnă.
Primele trei zile libere au fost acordate de 1 și 2 ianuarie, prima și a doua zi de Anul Nou și 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române.
Potrivit Codului Muncii, angajații din țara noastră mai au dreptul, în anul actual, la următoarele zile libere:
4 aprilie – Vinerea Mare;
16 și 17 aprilie – prima și a doua zi de Paște;
1 mai – Ziua Muncii;
1 iunie – Ziua Copilului;
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
4 și 5 iunie – prima și a doua zi de Rusalii;
15 august – Adormirea Maicii Domnului;
30 noiembrie – Sfântul Andrei;
1 decembrie – Ziua Națională a României;
25 și 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun.
Citește și: Cine beneficiază de voucherele de vacanță în 2023. Care este valoarea acestora
Zile libere compensatorii sau bani în plus
Conform codului muncii, în zilele libere, angajații români nu activează în domenii profesionale. Trebuie menționat, însă, că există anumite activități ce nu pot fi întrerupte. Astfel, în domeniile cu pricina, activitatea nu este sistată.
Pentru lucrătorii aflați în această situație, angajatorii sunt obligați să acorde zile libere compensatorii pe o perioadă de până la 30 de zile. În mod alternativ, dacă angajatorul nu dorește să asigure zile de odihnă, este obligat prin lege să majoreze salariile pentru activitățile desfășurate de lucrător.
Venitul financiar suplimentar care i se acordă angajatului nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază aferent muncii realizate în cadrul unui program normal de activitate, stabilește Codul Muncii.
Cum poţi sta în concediu 5 zile pe an în plus
Nu mulți angajați din România știu că pot să beneficieze de cinci zile libere în plus pe an. Angajatorii nu pot să refuze cererea muncitorului și nici nu au dreptul de a-l concedia dacă nu este de acord cu solicitarea acestuia, stabilește legea în vigoare.
Zilele libere se plătesc și se vor da suplimentar, pe lângă concediul de odihnă.Toți muncitorii au dreptul la cinci zile libere suplimentare de concediu dacă există evenimente familiale deosebite, urgențe sau în cazul în care se impune îngrijirea unei rude bolnave. Așadar, se acordă cinci zile libere. În caz de boală sau accident, se pot acorda chiar până la zece zile libere.
Dacă angajatorul nu este de acord cu solicitarea muncitorului, riscă să fie sancționat cu o amendă ce poate varia între 4.000 și 8.000 de lei, potrivit noilor modificări introduse în Codul Muncii.
Citește și: Ce se întâmplă cu cei care au pensii până în 1.500 de lei. Marius Budăi a făcut anunțul