Este cunoscut faptul ca vinul face bine inimii, dar cat de bun este acesta cu adevarat pentru organism?
Nutritionistul Elena Nemtuc trage un semnal de alarma despre cele mai periculoase sortimente de vinuri pe care le consuma romanii. Efectele pot fi devastatoare. Consumatorii pot face cancer din cauza acestor vinuri care nu s-au intalnit niciodata cu strugurii ci au in compozitie doar alcool, apa si arome.
Vinul este obtinut prin fermentatia alcoolica a strugurilor. Nu se adauga arome sau zahar.
Cu toate acestea, vinul la pet sau cele cu un pret foarte mic (sub 15 lei, sticla de 750 ml) contine zahar, arome, apa, sulfiti si alcool. Daca mai contin si struguri sau urme de struguri este discutabil. Asadar, un vin ieftin reprezinta de fapt o apa cu alcool si arome, ceea ce contravine atat normelor de productie, cat mai ales sanatatii. Cancer de esofag, faringe, laringe, colon, ficat, depresie, afectiuni dentare grave pot fi cauzate de un consum dezechilibrat de astfel de bauturi, asociate cu un stil de viata in general necorespunzator, conform ziare.com.
Vinul de tara tinde sa devina si el tot mai nepotrivit, deoarece se folosesc din ce in ce mai multe adaosuri daunatoare: zahar pentru o accelerare a procesului de fermentatie, sulfiti pentru o mai buna conservare. Problema reala in acest caz fiind dozajul. Cu siguranta, nu se vor indeplini normele stabilite de legislatia in vigoare.
Pretul poate fi un bun criteriu.
Eticheta ne ajuta sa stim cu exactitate ce consumam si sa ne asiguram ca nu contin o cantitate mai mare de sulfiti decat cea agreata la nivel european de normele de sanatate (150 mg/l de sulfiti pentru vinul rosu, 210 mg/l vinul alb). Asociatiile de producatori si somelierii sustin ca un vin al carui pret este sub cinci euro/sticla de 750 ml cel mai probabil este de o calitate indoielnica si ar trebui evitat.
Un vin cu adevarat bun, costa zece euro/sticla de 750 ml.
Sursa: CapLimpede.ro
Nutritionistul Elena Nemtuc trage un semnal de alarma despre cele mai periculoase sortimente de vinuri pe care le consuma romanii. Efectele pot fi devastatoare. Consumatorii pot face cancer din cauza acestor vinuri care nu s-au intalnit niciodata cu strugurii ci au in compozitie doar alcool, apa si arome.
Vinul este obtinut prin fermentatia alcoolica a strugurilor.
Nu se adauga arome sau zahar. Cu toate acestea, vinul la pet sau cele cu un pret foarte mic (sub 15 lei, sticla de 750 ml) contine zahar, arome, apa, sulfiti si alcool. Daca mai contin si struguri sau urme de struguri este discutabil. Asadar, un vin ieftin reprezinta de fapt o apa cu alcool si arome, ceea ce contravine atat normelor de productie, cat mai ales sanatatii. Cancer de esofag, faringe, laringe, colon, ficat, depresie, afectiuni dentare grave pot fi cauzate de un consum dezechilibrat de astfel de bauturi, asociate cu un stil de viata in general necorespunzator, conform ziare.com.
Vinul de tara tinde sa devina si el tot mai nepotrivit, deoarece se folosesc din ce in ce mai multe adaosuri daunatoare: zahar pentru o accelerare a procesului de fermentatie, sulfiti pentru o mai buna conservare. Problema reala in acest caz fiind dozajul. Cu siguranta, nu se vor indeplini normele stabilite de legislatia in vigoare.
Pretul poate fi un bun criteriu. Eticheta ne ajuta sa stim cu exactitate ce consumam si sa ne asiguram ca nu contin o cantitate mai mare de sulfiti decat cea agreata la nivel european de normele de sanatate (150 mg/l de sulfiti
pentru vinul rosu, 210 mg/l vinul alb). Asociatiile de producatori si somelierii sustin ca un vin al carui pret este sub cinci euro/sticla de 750 ml cel mai probabil este de o calitate indoielnica si ar trebui evitat. Un vin cu adevarat bun, costa zece euro/sticla de 750 ml.
Sursa:
CapLimpede.ro Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro
Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro