Organismul tău se va afla în deficit caloric atunci când îi vei oferi mai puține calorii decât este necesar. Repetat în mod constant, pentru perioade mai lungi de timp, vei observa că pierzi în greutate. Află cum poți scăpa de kilogramele în plus adoptând dieta cu deficit caloric.
Persoanele care au un stil de viață sedentar ard aproximativ 15% din calorii prin activitățile zilnice, iar cele care fac mișcare în fiecare zi pierd aproape 30%. Reducerea aportului caloric și mișcarea sunt extrem de importante pentru a avea un indice de masă corporală în parametri normali și pentru a ne menține sănătoși. Află cum poți scăpa de kilogramele în plus adoptând dieta cu deficit caloric.
Citeste si: Cum poți scăpa de kilogramele în plus adoptând dieta cu dulciuri
Ce este deficitul caloric
Secretul dietei cu deficit caloric este să ai în evidență tipurile și cantitățile de alimente pe care le consumi în așa fel încât să acumulezi, pe zi, un număr de calorii mai mic decât necesarul organismului tău. Pentru a scăpa de kilogramele în plus trebuie să arzi, prin efort fizic, mai multe calorii decât ai consumat în ziua respectivă.
Este important de reținut faptul că dietele de slăbire, indiferent de natura acestora, trebuie adoptate în funcție de starea ta de sănătate. Fiecare cură trebuie să îți ofere un stil de viață sănătos, să nu îți dezechilibreze organismul și să nu îți agraveze afecțiunile deja existente.
„Pentru majoritatea oamenilor, un deficit de 500 de calorii pe zi este suficient pentru pierderea în greutate și este puțin probabil să afecteze în mod semnificativ nivelul de foame sau de energie.
Pentru a crea acest deficit de calorii, trebuie să știi de câte calorii ai nevoie tu, personal, pentru întreținerea funcțiilor corpului. Caloriile de întreținere sunt cele de care are nevoie corpul pentru a sprijini consumul de energie”, a spus Dr. Laura Ene, medic primar.Citeste si: Cum poți scăpa de kilogramele în plus adoptând dieta cu ouă și mere
Alimentele recomandate în dieta cu deficit caloric
Alimentele sărace în calorii sunt, de regulă, fructele și legumele bogate în fibre și apă. Acestea oferă senzația de sațietate, deci cu siguranță vei mânca mai puțin la următoarea masă dacă îți începi ziua cu:
Legume fără amidon: varză, rucola, spanac, broccoli, conopidă, ardei gras, ciuperci, sparanghel, roșii etc.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Fructe: fructe de padure, mere, pere, citrice, pepene galben, struguri, banane etc.
Legume cu amidon: cartofi, mazăre, cartofi dulci, banane, dovlecei etc.
Pește și crustacee: biban de mare, somon, cod, scoici, creveți, sardine, păstrăv, stridii etc.
Ouă- Ouăle întregi sunt mai dense în nutrienți decât albușurile.
Păsări de curte și carne: pui, curcan, carne de vită, bizoni, miel etc.
Surse de proteine pe bază de plante: tofu, pudră de proteine pe bază de plante.
Citeste si: 10 alimente bogate în colagen pentru articulații. Adaugă-le în dieta ta și vei fi campioană la mișcare
Dieta cu deficit caloric- Alimente recomandate
Cereale integrale: ovăz, orez brun, quinoa, bulgur, orz, mei etc.
Leguminoase: naut, fasole, linte, fasole neagră și multe altele.
Grăsimi sănătoase: avocado, ulei de măsline, nucă de cocos neîndulcită, ulei de avocado, ulei de cocos etc.
Produse lactate: iaurt simplu, chefir și brânzeturi degresate.
Semințe și nuci: migdale, nuci de macadamia, semințe de dovleac, nuci, semințe de floarea-soarelui, unt natural de arahide, unt de migdale.
Băuturi vegetale neîndulcite: lapte de cocos, migdale, caju și cânepă.
Condimente: turmeric, usturoi, oregano, rozmarin, ardei iute, piper negru și sare.
Băuturi fără calorii: apă, cafea, ceai verde etc.
De asemenea, medicii recomandă eliminarea produselor bogate în carbohidrați. Aceste alimente nu oferă sațietatea de care avem nevoie, chiar dacă imediat după ce le-am consumat vom a avea senzația că suntem plini, dar nu pentru mult timp. Pentru a exclude cantitățile de carbohidrați din alimentația ta trebuie să începi, mai întâi de toate, cu eliminarea zahărului, dulciurilor, sucurilor acidulate și limitarea consumului de cereale și făinoase (pâine, cartofi, paste etc).