Postul reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de detoxifiere atât fizică, cât și mentală. Află din rândurile de mai jos cum poți transforma postul într-un răsfăț culinar!
Anca Hâncu, doctor în nutriție, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre cum putem transforma postul într-un răsfăț culinar.
Cum putem transforma postul într-un răsfăț culinar
Postul poate deveni un adevărat răsfăț culinar dacă în meniul zilei se vor regăsi proteine de origine vegetală, care se iau în soia, semințe de cânepă, quinoa și chia care conțin toți amino acizii esențiali.
“Soia, semințele de cânepă, quinoa, chia sunt acele proteine vegetale complete care conțin toți amino acizii esențiali, cei pe care trebuie să îi aducem din afara organismului, pentru că nu îi poate sintetiza corpul nostru. Mai avem și alimente mai prietenoase: fasolea, lintea, mazărea, pe care le putem pregăti și sunt în bucătăria tradițională românească.
Citește și: Cum ne ajută mâncarea gătită atunci când ținem dietă
Citește și: Ce trebuie să mănânci ca să scapi de problemele digestive, după masa de Crăciun
Majoritatea persoanelor tind să se îngrașe după această perioadă de post din cauza faptului că nu mănâncă o cantitate suficientă de proteine de origine vegetală și grăsimi sănătoase, iar
acest lucru le va crea senzația de foame care îi va face să consume dulciuri in exces.Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
“S-ar putea să se îngrașe pentru că mănâncă de multe ori cartofi pai, pâine cu gem pentru că simt acea lipsa de energie, și atunci mănâncă mai multe dulciuri, dar aici este un mare secret. Încercați să fiți atenți, aduceți-vă proteinele de origine vegetală în cantitate suficientă, faceți combinațiile potrivite, și nu mâncați dulciuri în exces”, a menționat aceasta.
Totodată, exista o dietă în care oamenii pot mânca restricționat pentru o anumită perioadă de timp, numită ”Time restricting eating”, însemnând ca ultima masă să fie luata în jur de ora 18:00-18:30. Câteva cercetări au arătat beneficii pentru marcării inflamatori, mai exact, scăderea inflamației în corp și scăderea hemoglobinei glicolizată. Astfel, metabolismul funcționează mult mai bine dacă mâncăm dimineața, la prânz și cină, iar seara
“Time restricting eating, adică să mâncăm restricționat pe o anumită perioadă, aceasta fiind seara. Ultima masă să fie în jur de 18:00-18:30, și să nu se mai mănânce nimic până a doua zi de dimineață. Cercetările au arătat beneficii pentru marcării inflamatori, adică scade inflamația în corp, scade hemoglobina glicolizată, deci metabolismul nostru funcționează mai bine dacă mâncăm micul dejun dimineața, și prânz, cina, iar seara lăsăm o fereastră de 12-13 ore între masa de cină și dimineață”,
Citește și: Cum să creezi un meniu de dietă pentru întreaga săptămână
Meniu pentru o zi de post
Un meniu potrivit pentru o zi de post trebuie să fie alcătuit din toate cele trei mese principale ale zilei. Micul dejun poate consta în fulgi de hrișcă sau ovăz, alături de o băutură de migdale sau de cocos, iar pentru o gustare se pot consuma două fructe. Masa de prânz poate fi un orez de ciuperci fără condimente, și o supă de dovlecel înainte. Pentru masa de seară se poate lua în considerare un meniu alcătuit dintr-o salată de spanac cu boabe de năut și cu lămâie, și eventual o bucată de tofu.
“Fulgi de hrișcă sau fulgi de ovăz cu o băutură cu migdală, în loc de lapte, sau o băutură cu cocos. Poate fi și fără zahăr, însă dacă simțiți nevoia de mai multă energie, cu niște stafide sau smochine. La gustare, dacă se dorește, poate fi o banana. La masa de prânz un orez cu ciuperci gătit cu condimente și o supă cremă înainte de dovlecel. La masa de seară poate veni o salată de spanac cu boabe de năut și cu lămâie, și eventual, o bucată de tofu. Pentru gustarea de după masă mai mergea încă un fruct”, a încheiat specialista.
Citește și: Care sunt alimentele care păcălesc foamea
Citește și: 4 sfaturi ca să îți păstrezi silueta de sărbători