Cum poți trata răceala dacă ești însărcinată?

Cum poți trata răceala dacă ești însărcinată
Cum poți trata răceala dacă ești însărcinată

Află din rândurile următoare cum poți trata o răceală dacă ești însărcinată și care sunt riscurile la care sunt supuse viitoarele mămici.

Perioada sarcinii este poate cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei, dar odată cu apariția ei, vine la pachet cu anumite schimbări care se realizează în viața viitoarei mămici, atât la nivel fizic, cât și la nivel psihologic. De aceea, corpul trece prin o serie de modificări care pot afecta sistemul imunitar al viitoarei mămici și îi poate pune în pericol atât starea ei de sănătate, cât și pe cea a fătului.

În cadrul unei emisiuni, doctorul Alina-Elena Bordea, medic specialist obstetrică-ginecologie și infertilitate, a vorbit despre riscurile pe care le presupune o răceală în timpul sarcinii și a prezentat câteva moduri prin care aceasta poate fi tratată.

De ce este mai periculoasă o răceală în timpul sarcinii

Citește și: Care trebuie să fie alimentația unei femei în timpul sarcinii

De ce este mai periculoasă o răceală în timpul sarcinii
De ce este mai periculoasă o răceală în timpul sarcinii[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, o răceală normală care presupune secreții nazale, tuse, strănut și dureri musculare nu este atât de periculoasă în cazul femeilor însărcinate, deși acestea pot cauza la rândul lor un disconfort. Pericolul apare, însă, atunci când gravida se confruntă cu simptome de febră. 

Organismul gravidei este practic un organism de sacrificiu pentru că mama trebuie să aibă grijă de copil, în primul rând, și trebuie să aibă grijă și de ea.

Garda de apărare, adică mecanismul imunologic este scăzut și atunci gravida este mult mai predispusă la infecții. Nu doar predispusă la infecții virale, ci la tot felul de infecții. Febra este semnalul de alarmă. Febra nu este bună în sarcină și nu ne-o dorim. Dacă avem febră trebuie neapărat să anunțăm medicul și să facem ceva în privința asta .”, a precizat specialistul în domeniu.  

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Febra poate avea diferite efecte negative, atât asupra mamei, cât și a copilului, în funcție de trimestrul de sarcină în care apare.

În prima parte a sarcinii, în primul trimestru, până la 12-14 săptămâni, este periculos să facem febră pentru că febra dă malformații fetale. În trimestrul trei este periculos să ne îmbolnăvim pentru că acele complicații sunt mai severe. Vorbim de pneumonie severă, internări în spital.

De exemplu, riscul de internare în spital este de 2,5 mai mare la femeia gravidă decât la femeia tânără sănătoasă .”, a explicat specialistul în domeniu. 

Astfel, este recomandat ca pe întreg parcursul sarcinii, viitoarea mămică să se protejeze și să încerce să evite activitățile care i-ar putea pune în pericol sănătatea ei și a bebelușului. Totodată, este foarte important să țină legătura pe tot parcursul sarcinii cu medicul ginecolog care îi monitorizează sarcina și să îl informeze încă de la primele semne de răceală sau gripă.

Cum poți trata răceala dacă ești însărcinată

Citește și: Ce fel de tratamente stomatologice sunt recomandate gravidelor. „Vizitele pentru detartraj se pot face absolut oricând!”

Cum poți trata răceala dacă ești însărcinată
Cum poți trata răceala dacă ești însărcinată[Sursa foto: freepik]

Există anumite mituri conform cărora o femeie însărcinată care se confruntă cu simptome de răceală nu poate lua niciun fel de medicament. Acest lucru este greșit, dar este foarte important ca femeia gravidă atunci când se confruntă cu simptome de răceală să nu ia niciodată pastile fără indicațiile medicului ginecolog.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Nu este corect ca femeia gravidă să ia pastile fără acordul medicului ginecolog care îi urmărește sarcina, însă sunt medicamente permise la femeia gravidă și chiar indicate în momentul în care are simptome de răceală sau febră .”, spune specialistul în domeniu. 

Totodată, este foarte important ca viitoarea mămică să încerce pe cât posibil să își întărească sistemul imunitar prin intermediul unei alimentații variate și bogată în vitamine și nutrienți, care să o ajute să treacă prin această perioadă frumoasă, dar grea din punct de vedere a imunității sale precare.

Sistemul imunitar este mult mai slăbit și de aceea îi trebuie mai mult timp ca să lupte ca să învingă orice viroză .”, a precizat specialistul în domeniu.

De asemenea, somnul și odihna sunt și ele foarte importante în timpul sarcinii pentru că, alături de evitarea factorilor de stres, contribuie la întărirea sistemului imunitar astfel încât să le ajute pe gravide să nu lupte împotriva virusurilor și bacteriilor prezente în mediul înconjurător.

Cum poți trata răceala dacă ești însărcinată
Cum poți trata răceala dacă ești însărcinată[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Cum păstrezi feminintatea în timpul sarcinii

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies