Află din rândurile următoare ce trebuie să faci dacă ești victimă sau martor al unei forme de hărțuire stradală.
Hărțuirea stradală este un subiect sensibil, mai ales pentru persoanele de sex feminin, deoarece acestea sunt cele mai predispuse la astfel de forme de agresiune.
Fie că vorbim despre anumite comportamente fizice, verbale sau nonverbale care se manifestă asupra noastră de către un necunoscut pe stradă, în mijloacele de transport în comun sau în alte spații publice, hărțuirea stradală trebuie identificată și combătută.
În cadrul emisiunii „ Teo Show ”, difuzată pe Kanal D, Teo Trandafir a avut-o invitată în platou pe Adela Alexandru, Expert în Egalitate de Gen și Purtător de Cuvânt din partea Centrului Filia, care a vorbit despre o problemă sensibilă și foarte reală, aceea a hărțuirii stradale.
Ce este hărțuirea stradală
Citește și: 5 întrebări esențiale despre hărțuirea stradală
Primul pas pe care trebuie să îl facem în procesul de combatere al hărțuirii stradale este acela prin intermediul căruia identificăm fiecare formă prin care se manifestă acest comportament.
„ Indiferent de forma pe care o capătă, fie că este un comportament exprimat fizic, verbal sau nonverbal, creează un sentiment de intimidare, un mediu în care te simți umilită, degradată, nesigură. Este un comportament nedorit cu conotație sexuală, care poate să capete foarte mult forme. De la fluierături, pâsâituri și ciupituri, până la atingeri nedorite, poate chiar urmărire .”, spune specialistul în domeniu despre hărțuirea stradală.
Conform unui studiu, 80% dintre femei au trecut prin hărțuire sexuală în spațiile publice. Acest eveniment este unul cu un puternic impact emoțional pentru victimă, mai ales atunci când nimeni nu intervine în astfel de situații.
Potrivit specialistului în domeniu, hărțuirea sexuală trezește sentimente de nesiguranță și le face pe victime să se îndoiască de ele însele.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Aceasta se manifestă în spațiile publice. „ Fie că se întâmplă în mijloacele de transport sau pe stradă sau prin parc sau într-o stație de autobuz, este tot hărțuire stradală .”, explică specialistul în domeniu.
Cum prevenim hărțuirea stradală
Citește și: Hărțuirea la locul de muncă. Ce să faci dacă ai fost agresat
Este foarte important ca persoanele din jur să fie solidare în astfel de momente. Astfel, indiferent că suntem o victimă sau o simplă persoană care asistă la astfel de comportamente, este foarte important să știm cum să prevenim hărțuirea stradală.
Specialistul în domeniu ne recomandă să acționăm chiar dacă suntem doar privitor al unei astfel de fapte deoarece, în caz contrat, pe lângă faptul că victimei îi va fi mai accentuat sentimentul de neajutorare, agresorul va căpăta încredere în sine deoarece fapta lui nu va fi pedepsită.
Așadar, trebuie să înțelegem că dacă nu acționăm în astfel de momente, încurajăm în mod indirect aceste acțiuni de hărțuire stradală.
Care sunt cei 5 pași pe care trebuie să-i parcurgem în procesul de combatere a hărțuirii stradale
Citește și: Ce înseamnă bullying. Care sunt efectele acestui fenomen
Specialistul în domeniu vorbește despre 5 pași pe care trebuie să îi parcurgem în procesul de combatere a hărțuirii stradale.
Distragerea atenției
Acesta este primul pas pe care trebuie să îl parcurgă, atât victima, cât și persoana care asistă la un astfel de comportament.
În cazul în care vorbim despre o victimă a hărțuirii stradale, putem recurge la diferite acțiuni prin intermediul cărora să distragem atenția agresorului: scăpăm un obiect pe jos, ne prefacem că vorbim la telefon, intrăm în discuție cu altă persoană.
În cazul în care observăm un comportament de hărțuire sexuală asupra unei persoane care se află în apropierea noastră, putem chiar noi să-i distragem atenția agresorului prin comunicarea cu victima ca și cum am cunoaște-o. Astfel, agresorul se poate simți intimidat și poate renunța la gesturile sale de agresiune.
Delegare
Această etapă presupune să ceri ajutorul cuiva. Este foarte important ca în astfel de momente să avem curajul și tăria necesară pentru a cere ajutor celor din jur. Atât victima, cât și martorul pot să apeleze la diferite persoane autorizate astfel încât să-l combată pe agresor.
Documentare
Acestă etapă ar trebui să fie parcursă înainte de toată lumea, fie că au fost sau nu victimele unor episoade de hărțuire stradală. Există numeroase platforme online cu materiale gratuite construite de traineri autorizați prin intermediul cărora ne putem documenta despre acest fenomen și astfel, să luptăm împotriva lui.
Direcționează
Această etapă presupune o tărie de caracter față de persoana care este martoră a unei astfel de scene. Poți să vorbești tare și să te adresezi hărțuitorului astfel încât să-i atragi atenția de la persoana hărțuită, dar nu înainte să te asiguri că siguranța ta nu este pusă în pericol.
După hărțuire
Această etapă se adresează tot persoanelor care au fost martore unei astfel de scene. Este foarte important să-i fii alături persoanei agresate și după ce s-a petrecut acest eveniment și să o asiguri că este total greșit și că totul va fi bine.