În foarte multe relații, după o perioadă, persoanele ajung să se distanțeze, iar cuplul ajunge să se confrunte cu răcire. Există foarte multe cauze ale acestui aspect, diferite de la caz la caz.
În cadrul unei emisiuni, doctorul Gabriela Saulea, trainer și consilier după divorț, a explicat cum poate o relație să fie sănătoasă și care sunt trucurile pentru a evita ca relația să devină distantă.
De ce apare tăcerea în cuplu
Citeste si: 5 pași pentru a revigora o relație. „Conflictele sunt constructive”
În cazul multor cupluri, deși încă sunt împreună, dispare comunicarea de la început.
„Tăcerea în cuplu se instaurează de obicei când avem resentiment pentru partener, când partenerul ajunge să ne irite în asemenea hal, încât preferăm să nu mai vorbim deloc cu el, decât să ne certăm.”, a declarat specialistul.
Comunicarea, cel mai important aspect într-o relație
Citeste si: Cum gestionezi conflictele între frați. „Suntem acolo să mediem”
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Medicul a explicat că de cele mai multe ori, oamenii sunt învățați că relațiile sunt o sursă de fericire constantă, uitând că realitatea poate avea și momente mai dificile.
„Unul dintre principalele motive pentru care o relație se răcește este acela că multe persoane cred la început într-un ideal al iubirii, fără să conștientizeze că o relație are și momente mai puțin bune. Trebuie să știi să comunici, să îți spui nevoile, să ceri lucrurile care ție îți plac, să vezi ce îi place și partenerului. Toate lucrurile astea noi le luăm de la sine și din cauza aceasta nu știm să gestionăm o relație pe termen lung. Acesta este motivul pentru care începem să dăm vina pe partener.”, a mărturisit doctorul.
Această problemă apare mai des, cu cât relația este mai de lungă durată. Există foarte multe cupluri în care persoanele încearcă să schimbe felul de a fi al partenerului, fiind nemulțumit. În acest mod apar neînțelegerile, iar persoana care este învinovățită de toate problemele, ajunge să se detașeze.
Cum se clădește o relație sănătoasă
Citeste si: Cum îți dai seama că e narcisist. 5 semne care îl dau de gol
Marea problemă a cuplurilor este lipsa comunicării. De cele mai multe ori, persoanele nu își spun punctul de vedere, adunând frustrări, care mai apoi se reflectă în relație. Medicul a sugerat ca partenerii de cuplu să își analizeze propria relație, pentru a înțelege ce își dorește fiecare.
Citește și: De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat- stirilekanald.ro
„Putem face multe lucruri și primul lucru pe care l-as recomanda cuiva care simte că ajunge în faza în care simte că s-a decontectat de partener, că relația nu mai merge, este să studieze un curs de relații. Înseamnă ce spun psihologii, ce spun cei care se pricep, care au studiat acest lucru. Primul lucru aș învăța, al doilea lucru aș stabili cu partenerul, dacă partenerul este încă dispus să colaboreze cu mine pentru relație, o întâlnire trimestrială, sau anuală. Ne întâlnim la un restaurant și timp de două ore analizăm evoluția relației noastre: ce funcționează, ce nu funcționează, ce îți place la mine, ce nu îți place la mine, hai să vedem ce putem negocia, ca relația noastră să meargă.” , a declarat specialistul.
Cât de periculos este să petrecem prea mult timp cu partenerul
Gabriela Saulea a recomandat ca indiferent de relație, fiecare persoană trebuie să își păstreze hobby-urile și să petreacă timp în afara relației.
„Fă ceea ce îți place. Foarte mulți intră în relație cu ideea de sacrificiu. Sunt foarte multe lecții pe care le primim de la părinții noștri și ne uităm la ei și nu ne place relația pe care o au. Am putea întreba pe altcineva. Relația este un spațiu în care să creștem împreună. Este mai periculoasă varianta în care stăm prea mult împreună și nu aducem energie nouă în relație.”, a declarat specialistul.