Cum prevenim supragreutatea şi obezitatea la copii? Specialistul kfetele.ro îţi spune tot ce trebuie să ştii!

Cum prevenim supragreutatea şi obezitatea la copii? Specialistul kfetele.ro îţi spune tot ce trebuie să ştii!
Cum prevenim supragreutatea şi obezitatea la copii? Specialistul kfetele.ro îţi spune tot ce trebuie să ştii!

Supragreutatea și obezitatea la copil! Specialiştii noştri te ajută să previi aceste probleme extrem de grave!

Nutriția este o parte cheie a responsabilității părinților. De asemenea, aceasta este un domeniu în care mulți părinți se simt provocați. O abordare parentală pozitivă în ceea ce privește hrănirea și nutriția asigură creșterea unor copii sănătoși și normoponderali. Este cunoscut faptul că atitudinile parentale au un impact major asupra obezității copilului, dar identificarea mecanismului specific care determină apariția obezității s-a dovedit a fi dificilă. Părinții influențează direct accesul copilului la alimente sănătoase sau nesănătoase și permit sau inhibă activitatea fizică și comportamentele sedentare la domiciliu.

Cel puțin 1 din 10 copii de vârstă școlară din întreaga lume sunt supraponderali și, în cadrul acestei estimări, 2-3% sunt obezi. Mai mult, 3% dintre copiii sub 5 ani sunt obezi, potrivit estimărilor globale ale grupului de lucru internațional pentru obezitate, bazate pe datele Organizației Mondiale a Sănătății.
Un procent semnificativ arată supraponderalitatea copiilor înainte de intrarea lor în școală.

Citeste si: Ce este avocado, cum se mananca corect un avocado si ce beneficii are

Accentul cade pe copiii mici și pe mediul de îngrijire al copilului acasă, întrucât familia este instituția socială primară care influențează copiii mici, astfel, este probabil ca mulți factori de risc pentru obezitatea copilăriei să aibă rădăcini substanțiale în contextul familiei. Supragreutatea şi obezitatea care debutează în perioada copilăriei persistă, relativ frecvent, şi la adult.

Unul din trei copii obezi va fi obez la vârsta de adult și va avea un risc mult mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare și sindromul metabolic la vârsta adultă.

Pentru a transforma în bine lucrurile acasă și pentru a oferi alimentației copilului dumneavoastră un impuls sănătos, venim cu câteva propuneri eficiente.

Supragreutatea și obezitatea la copil! Nu lăsați copiii să mănânce în fața televizorului! 

Lăsați copiii mici să se servească singuri! Un studiu a arătat că atunci când mâncarea a fost servită în stil familial (trecerea bolurilor în jurul mesei), copiii au luat cantitatea potrivită de hrană pentru vârstele lor. Cu toate acestea, când cercetătorii au pus o porție de dimensiuni duble pe farfuriile copiilor, copiii au luat mușcături mai mari și au mâncat mai mult.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Faceți din micul dejun o prioritate! Consumul micului dejun alimentează corpul și creierul. Copiii care mănâncă micul dejun zilnic obțin mai mulți nutrienți în general. De asemenea, sunt mai puțin susceptibili să fie supraponderali și au rezultate mai bune la școală. Dacă copiii în creștere nu primesc acea primă masă a zilei, le vor lipsi proteinele, calciul, fibrele, puțină grăsime care să-i ajute să se simtă plini, plus vitaminele foarte importante.

Încercați una sau două alimente dar și rețete noi sănătoase în fiecare săptămână! Unele vor prinde, altele nu. S-ar putea să fie nevoie să vă expuneți copiii la anumite alimente, mai mult decât înainte pentru ca aceștia să dezvolte un gust pentru ele. Serviți fructe și legume noi, în bucăți de dimensiunea unei mușcături, astfel încât să fie mai ușor de mâncat.

De asemenea, folosiți sosuri de înmuiere pentru a le face mai gustoase.

Citeste si: A slăbit 60 de kilograme după o operaţie de micşorare a stomacului! Povestea incredibilă a tinerei, în exclusivitate, pe kfetele.ro

Nu lăsați copiii să mănânce în fața televizorului! Studiile au arătat faptul că preșcolarii care privesc zilnic două sau mai multe ore de televiziune au riscul de aproape trei ori mai mare de a deveni supraponderali, față de copiii care urmăresc mai puțin. Acest fenomen se produce deoarece copiii care mănâncă în timp ce se uită la televizor consumă, adesea, mai mult, deoarece sunt distrași de la perceperea sentimentului normal de sațietate.

Supragreutatea și obezitatea la copil! Încercați aceste idei: mămăliga cu brânză și iaurt, salata Cesar, paste integrale cu sos facut în casă, macaroane cu brânză 

Faceți pachețele cu prânzuri sănătoase! Cu un prânz de acasă, servit in pauza la școală, puteți îmbunătăți alimentația copilului dumneavoastră, asigurându-vă că acestea conțin proteine, cereale integrale, fructe, legume și calciu de care copiii în creștere au nevoie. Le puteți pregăti într-o lipie asemănătoare cu shaorma, dar care să aibă ingrediente de calitate: humus, ardei roșu, castravete, salată verde, roșii cherry. Bineînțeles că va conta fantezia fiecăruia pentru preferințele alimenatre.

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: „Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a- stirilekanald.ro

Pregătiți-le gustări interesante! Gustările după școală pot fi, de asemenea, hrănitoare. Un bol cu fructe proaspete este un început bun. Faceți un amestec de cereale integrale cu conținut scăzut de zahăr, nuci, covrigi, fructe uscate și mini chipsuri de ciocolată. Serviti crackerși cu humus sau unt de arahide și banane.

Faceți o cină rapidă și ușoară! Cina în familie nu trebuie să fie pregătită de către un maestru bucătar pentru a stimula alimentația copilului. Doar asigurați-vă că păstrați câteva ingrediente cheie în cămară și frigider. Încercați aceste idei: mămăliga cu brânză și iaurt, salata Cesar, paste integrale cu sos facut în casă, macaroane cu brânză.

Instruiți persoanle care vin în vizită! Bunicii, din iubire pentru copii, fac multe dulciuri, le aduc dulciuri, plus obiceiul împământenit al prietenilor care consideră că trebuie să le aducă ciocolată sau bomboane. Discutați cu aceștia atunci cand îi invitați și explicați-le că doriți să aveți un copil sănătos.

articol de Conf.Dr. Sanda-Maria Crețoiu



Citește și:

Mic dejun cu avocado: 3 rețete rapide, sănătoase și savuroase

Cum arată un mic dejun perfect? Ţi-o spune chiar nutriţionistul lui Silvio Berlusconi!

Pictorial de SENZAȚIE! Andreea Sasu a renunțat la haine și a pozat PROVOCATOR, în ultima lună de sarcină

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Ion Rițiu, actorul preferat a lui Sergiu Nicolaescu a murit. Ultimele clipe din viața maestrului

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Părerea Biancăi despre Antoni și Rebecca: „Sunt două pietre tari. M-aș aștepta la un conflict”. Ce a spus fosta concurentă de la „Casa iubirii” despre relația lor

Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe cuvânt!!!!”


Cookies