Cum putem combate infecția cu HPV. Netratat poate provoca pentru femei cancerul de col uterin

Cum putem combate infecția cu HPV
Cum putem combate infecția cu HPV

Află din rândurile următoare ce trebuie să faci ca să combați infecția cu HPV, principalul virus care duce la apariția cancerului de col uterin.

Infecția cu virusul HPV este un subiect foarte important pentru femeile de la noi din țară, care anual sunt diagnosticate în proporție foarte mare cu această boală cruntă care se numește cancerul de col uterin, virusul HPV fiind principalul responsabil al acestui diagnostic. Ce este și mai tragic este faptul că aproape jumătate din femeile diagnosticate pierd lupta cu acest tip de cancer, care ar putea fi prevenit dacă am combate infecția cu HPV.

În cadrul unei emisiuni, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit despre infecția cu HPV, se este mai exact acest virus, cum se transmite, care sunt statisticile în privința cancerului de col uterin și ce trebuie să facem pentru a combate acest virus.

Ce înseamnă HPV

Citește și: Totul despre HPV, virusul care poate cauza cancer de col uterin. Femeile trebuie să cunoască toate riscurile acestui virus

Cum putem combate infecția cu HPV
Cum putem combate infecția cu HPV[Sursa foto: freepik]

HPV este acronimul pentru Human papillomavirus, un tip de virus care este responsabil de apariția cancerului de col uterin la femei.

Human papillomavirus se numește, este o familie de virusuri care provoacă un anumit tip de cancer la femei. 99% din cazurile de cancer de col uterin sun provocate de acest virus .”, spune specialistu în domeniu.

Câte femei sunt diagnosticate în România cu cancer de col uterin

Cum putem combate infecția cu HPV
Cum putem combate infecția cu HPV[Sursa foto: freepik]

În alte țări europene, statisticile privind diagnosticarea cu cancer de col uterin sunt unele de-a dreptul îmbucurătoare, semn că acest virus poate chiar să fie eradicat definitiv, iar astfel femeile să nu își mai piardă viața din cauza unei infecții cu HPV.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

La noi în țară, însă, situația este una alarmantă, potrivit spuselor specialistului în domeniu: „ Sunt 3000-35000 de femei care sunt diagnosticate în fiecare an și din nefericire, jumătate aproximativ pierd lupta cu această maladie și mor .”

Care sunt tulpinile periculoase ale HPV-ului

Virusul HPV are mai multe tulpini. Potrivit specialistului în domeniu, nu toate tulpinile din acest virus sunt agresive pentru corpul uman, mare parte dintre ele provocând doar afecțiuni la nivelul pielii.

Altele, în schimb, sunt de-a dreptul îngrijorătoare, fiind responsabile de apariția cancerului de col uterin.

Vorbim de un virus care are mai multe tulpini. Sunt peste 100 de tulpini cunoscute, însă cele mai patigene, cele mai infecțioase și care provoacă cele mai serioase infectări, sunt tulpina 16 și tulpina 18. 60% din cazurile de cancer de col uterin sunt provocate de tulpina 16, 20% de tulpina 18 și restul de 20% de celelalte tulpini .”, a explicat specialistul în domeniu.

 

Cum se ia virusul HPV

Cum putem combate infecția cu HPV
Cum putem combate infecția cu HPV[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, virusul HPV este un virus care se transmite prin contactul piele cu piele. Acest virus are o frecvență mărită de transmisiune în cazul contactelor sexuale neprotejate dintre doi parteneri.

HPV este un virus care se transmite prin contactul piele cu piele.

Adică pielea care conține undeva între celule acest virus, ia contact cu un alt organism. Este un virus care se transmite și pe cale sexuală atunci când există contact sexual neprotejat .”, a explicat specialistul în domeniu.

De asemenea, este foarte important de precizat faptul că acest virus poate să existe atât la femei, cât și la bărbați, cei din urmă fiind doar purtători. 

Ce se poate face atunci când ai contact cu HPV-ul

Citește și: Totul despre testul Papanicolau. Este investigația care salvează vieți

Citește și: „Nu credeam că se va duce la cea mai bună prietenă a mea”. A putut Ozana Barabancea să îl ierte pe fostul ei soț pentru infidelitatea sa?- kanald.ro

Citește și: Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare- stirilekanald.ro

Cum putem combate infecția cu HPV
Cum putem combate infecția cu HPV[Sursa foto: freepik]

Atunci când vorbim despre infecția cu HPV, cel mai bun aliat este prevenția. Astfel, este foarte important să ne imunizăm împotriva acestui virus, iar conform spuselor specialistului în domeniu, la noi în țară există o campanie de vaccinare gratuită pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani.

De asemenea, în cazul în care vrei să vezi dacă ai contactat virusul HPV, este foarte important să te programezi la un consult ginecologic în urma căruia să ți se ofere un diagnostic clar.

Se poate face testul Papanicolau sau se poate preleva o testare strict pentru acest tip de virus .”, spune specialistul în domeniu.  

Chiar și în cazul în care ești infectată cu virusul HPV, vaccinul te poate ajuta să nu te îmbolnăvești de cancer de col uterin.

„Din momentul în care tu ai virusul până în momentul în care se ajunge să determine infecția asupra organismului, trec în medie 10-13 ani.”, a precizat specialistul în domeniu.

De aceea, controlul ginecologic este foarte important atunci când vorbim despre depistarea la timp a virusului HPV, iar vaccinul este soluția salvatoare atunci când vorbim de cancerul de col uterin.



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Ce să nu faci înainte de sex

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Adevăratul motiv pentru care celebra actriță Fadik Sevin Atasoy a părăsit distribuția serialului Totul pentru familia mea, în care a jucat rolul Şengül! A fost nevoită să se retragă sau totul s-a întâmplat conform scenariului?

Imaginile durerii la înmormântarea Denisei! Ce s-a întâmplat cu tânăra ucisă de Șacalul din Constanța: "Inima și sufletul meu..."


Cookies