Află din rândurile următoare care sunt hormonii responsabili cu acumularea kilogramelor în plus și ce trebuie să facem ca să-i reglăm.
Corpul nostru are diverși hormoni, care îndeplinesc mai multe funcții. Aceștia joacă un rol extrem de important în menținerea sănătății organismului, iar dezechilibrul lor poate duce la afecțiuni grave, iar acest lucru se vede adesea prin acumularea unor kilograme în plus.
În cadrul emisiunii „ Teo Show ”, difuzată pe Kanal D, domnul doctor Ovidiu Peneș, doctor în științe medicale, a vorbit despre cum ne afectează dezechilibrul hormonal în lupta cu kilogramele în plus și ce trebuie să facem ca să menținem un echilibru.
Tiroida
Citește și: Tiroida, simptome nebănuite! Alimente și vitamine benefice pentru tiroidă!
Potrivit specialistului în domeniu, glanda tiroidă, care este situată în partea inferioară a gâtului și are formă de fluture, secretă un număr de hormoni, care contribuie la asigurarea multor funcții ale organismului nostru. Atunci când nu există o funcție bună a acestor hormoni, automat ne îngrășăm.
„Această glandă tiroidă produce doi hormoni, T3 și T4. Când ne îngrășăm, noi nu avem o funcție bună a acestor hormoni.”, a explicat specialistul în domeniu.
Ce trebuie să facem pentru a stimula glanda tiroidă
În momentul în care există o problemă cu glanda tiroidă, aceasta se umflă, iar noi trebuie să ne dăm seama că ceva este în neregulă.
Astfel, trebuie să evităm mâncarea procesată, dulciurile rafinate și procesate, grăsimea saturată, sucurile și alcoolul, care ne inhibă glanda tiroidăPotrivit specialistului în domeniu, ca să o stimulăm trebuie să mâncăm pește, ouă, caju, alimente bogate în zinc și semințe de floarea soarelui nesărate și neprăjite.
Insulina
„ Insulina este produsă de pancreas. Dacă el vede că tu ai mâncat mult dulce și exces de mâncare, începe să secrete mai multă insulină. Atunci, insulina suprastimulează celula. Dacă celula va fi suprastimulată, va deveni insensibilă. Cu cât o stimulezi mai mult, crește rezistența. Pe măsură ce nu intră glucoza în celulă, ți se face și mai foame. Intrăm într-un cerc vicios din care nu mai ieșim .”, a explicat specialistul în domeniu.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Cum putem să reglăm cantitatea de insulină din corp
Potrivit specialistului în domeniu, insulina are o legătură extraordinară cu zahărul și dulciurile. Astfel, pentru a echilibra nivelul de insulină din corp, este foarte important să evităm alimentele care conțin zahăr și să mâncăm doar alimente cu indice glicemic bun, cum ar fi verdețurile și alimentele bogate în Omega
Cortizolul
Producția ridicată de cortizol are o legătură strânsă cu stările de nervozitate, deprimare, oboseală și cu lipsa alimentației.
„Cantitatea lui mare va crește rezistența la insulină și chiar distribuie grăsimea în jurul abdomenului .”, a spus specialistul în domeniu.
De asemenea, datorită acestui hormon avem tendința de a reține apă.
Cum echilibrăm nivelul de cortizol din organism
Pentru a împiedica organismul nostru să producă prea mult cortizol, este important să consumăm semințe, nuci, semințe de dovleac, salată și să mâncăm mai puțin și mai des.
Testosteronul
Testosteronul este cunoscut ca fiind hormonul bărbătesc, dar este prezent și în organismul femeilor într-o cantitate mai mică.
„ El este responsabil de a stimula menținerea și creșterea masei musculare. Dacă testosteronul scade, scade masa musculară și grăsimea începe să se depună pe abdomen .”, a precizat specialistul în domeniu.
Cum echilibrăm nivelul de testosteron din organism
Potrivit specialistului în domeniu, pentru a crește nivelul de testosteron din organism, este foarte important să consumăm alimente bogate în zinc, în proteine și să facem exerciții cu greutăți.
Progesteronul
De obicei, progesteronul scade odată cu apariția primelor semne de îmbătrânire și provoacă un dezechilibru hormonal, care se reflectă și în greutatea noastră. De asemenea, acesta este dereglat odată cu situațiile stresante, lipsa somnului și o alimentație incorectă.
Cum echilibrăm nivelul de progesteron din organism
Pentru a echilibra nivelul de progesteron din organism, este foarte important să consumăm alimente bogate în zinc, magneziu și să mâncăm de cel puțin două ori pe săptămână carne roșie.
De asemenea, legumele și fructele cu fibre, semințele de dovleac și nucile ar trebui introduse în alimentația noastră zilnică.
Estrogenul
Dacă testosteronul este considerat hormonul bărbătesc, estrogenul este la rândul său hormonul femeiesc.
„ Dacă ai prea mult estrogen, reții apa și te îngrași, faci celulită, pui grăsime inclusiv pe abdomen și pe coapse. Dacă ai prea puțin estrogen, la fel nu e bine .”, a spus specialistul în domeniu.
Cum echilibrăm nivelul de estrogen din organism
În cazul în care ne confruntăm cu un nivel de estrogen crescut, specialistul în domeniu ne recomandă să evităm produsele care conțin hormoni și să consumăm cât mai multe fructe și legume.