O alimentatie sanatoasa nu presupune a manca doar anumite alimente, considerate mai bune pentru organism, ci inseamna si o dozare cantitativa a aportului alimentar si o diversificare a nutrientilor pe masura nevoilor corpului omenesc.
O alimentatie sanatoasa este, potrivit nutritionistilor, aceea care asigura, pe de-o parte, mentinerea unei stari de greutate adecvate, iar pe de alta parte, o diversificare suficienta, care sa aduca nutrienti diversi, care sa satisfaca nevoile organismului. Cu alte cuvinte, a manca sanatos presupune o anumita dozare a cantitatii, dar si o reglare calitativa (in special prin varietate) a alimentelor ingerate. Alimentatie sanatoasa. Peste jumatate din ratia zilnica de calorii – din glucide
Cum repartizam in timpul zilei alimentele
Potrivit medicului Marius Calinici, alimentele cu continut proteic si lipidic trebuie sa fie repartizate uniform pe parcursul
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Intre
Pranzul poate fi reprezentat de un supa sau o ciorba, urmata de felul doi – carne si legume.
Cina, luata obligatoriu cu cel putin doua ore inainte de culcare, trebuie sa fie mai redusa ca si volum si poate sa contina paine sau paste, asociate cu branza sau carne.
Sau o salata. Nutritionistul mai atrage atentia ca pentru o alimentatie sanatoasa este necesara si o cantitate adecvata de apa- intre 1,5 si 2 litri pe zi- care sa asigure detoxifierea rinichilor si a pielii.