Cum să ai o relație bună cu adolescentul. Sfaturi pentru părinți

Cum să ai o relație bună cu adolescentul. Sfaturi pentru părinți
Cum să ai o relație bună cu adolescentul. Sfaturi pentru părinți

Perioada adolescenței le poate da bătăi de cap părinților, însă cu mai multă răbdare și înțelegere pot crea o relație excelentă cu propriul copil. Află din rândurile de mai jos cum pot părinții să aibă o relație bună cu adolescentul!

Felicia Akkaya, psiholog, a vorbit în cadrul emisiunii online ”WOWNews” despre cum să ai o relație bună cu adolescentul. A construi o relație bună cu un adolescent poate fi o provocare, dar este esențial să se creeze un mediu deschis și de încredere. Prin stabilirea unor strategii, poți contribui la construirea unei relații sănătoase și deschise cu un adolescent, care să fie bazată pe încredere, respect reciproc și comunicare eficientă. 

Cum să ai o relație bună cu adolescentul

Implicarea în activitățile lor

Părinții trebuie să fie înarmați cu multa răbdare și umor, pentru a trece peste perioada dificilă a adolescenței. Deși nu este ușor, deoarece adolescenții ajung să spună lucruri pe care adulții nu le cunosc sau nu le pot înțelege, părinții simt că nu au ce face și se pregătesc sufletește pentru această perioadă plină de încercări.

”Cum trecem noi, părinții, de perioada asta îngrozitoare adolescenței cu zâmbetul pe buze și fără prea multe fire de păr albe în cap? Cu multă răbdare și umor. Știu că nu e ușor, știu că îți spun niște lucruri pe care le cunoști, dar cumva în momentul în care vin din mai multe direcții, simți că nu ai ce face și îți pregătești sufletește această perioadă astfel încât trecerea să fie mai lentă.

Copiii își doresc susținere, dar tot atât de bine sunt în acea perioadă în care independența, nevoia lor de a reprezenta ceva pentru ei este esențială.”,  a menționat psihologul.

Fii un model de comportament

Citește și: Care este rolul femeii în familie?

Cum să ai o relație bună cu adolescentul[Sursa foto: freepik]

Fii conștient de schimbările lor

Citește și: Cum trebuie să vorbească mamele cu copiii, pentru a înțelege cu ușurință informațiile

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

În mod inevitabil, părinții nu mai au același control asupra copiilor, încep să nu mai fie ascultați la fel, deși sunt de părere că au dreptate în orice situație. Astfel, este nevoie de suficientă răbdare și trucuri deoarece adolescenții au nevoie de singurătate.

Părinții trebuie să se conformeze situației și să le ofere aer, mai mult spațiu atunci când aceștia stau închiși în cameră și vor să înțeleagă cine sunt. În momentul în care părintele îi intră în intimitate, ei intră în gardă și devin respingători. Așadar, dacă izolarea adolescentului nu este prea lungă, părinții o pot accepta și respecta. 

Implicarea în educația lor

”Așa că, părinții, indiferent cât de bine intenționați sunt, oricât de buni prieteni sunt cu copiii, încep să nu mai aibă același rol.

Încep să nu mai fie ascultați la fel, deși ei sunt convinși că au dreptate și au validat în timp de suficiente ori sfaturile încât să știe că sunt spuse cumva în favoarea lor. Răbdare multă și trucuri. Copiii au nevoie de singurătate, motiv pentru care atunci când dispare și se închide în cameră, încearcă să îi dai o perioadă de timp de aer. Au nevoie de timp pentru ei, să înțeleagă cine sunt, iar intrarea în intimitate nu îi face decât să bage și mai tare în gardă, să te respingă și mai tare.
Așa că, atâta vreme cât această izolare nu este prea lungă, o poți permite."
, a spus specialista.

Înțelege și respecți identitatea lor

Cum să ai o relație bună cu adolescentul[Sursa foto: freepik]

Adolescenții pot trece prin perioade de anxietate, stres și confuzie

Schimbarea stărilor și amestecul de sentimente ale adolescentului sunt văzute de aceștia ca pe ceva natural, astfel că părinții sunt nevoiți să suporte și să le arate că sunt înțeleși și susținuți. Pentru a scoate din impas copilul, părinții trebuie să facă glume, să iasă din tipar și să fie imprevizibili, într-un mod plăcut. De asemenea, afecțiunea fizică precum îmbrățișările, sărutul pe frunte, mângâiatul pe spate sunt semne ale clipelor petrecute cu acesta. Adolescenții trebuie să vadă lucrurile în perspectivă, să fie înțeleși când se confruntă cu stări de supărare și să fie conștienți de faptul că nu este singura persoană care trece prin asta.

”Toanele, bufniturile, acum râde acum plânge, toate aceste sentimente sunt ca un rollercoaster și sunt cumva văzute de ei ca pe o stare naturală pe care părinții sunt obligați să o suporte pentru că, până la urmă, sunt părinții lor. Cea mai mare problemă pe care ei o au în acest moment este nevoia de a nu dezamăgi, care se bate cumva cap în cap cu ”Sunt matur, sunt capabil, fac ce vreau”. În momentul în care aceste senzații nu sunt duse la extrem, încearcă să le susții și să treci peste ele cu zâmbetul pe buze. Dacă starea asta de spirit a fost și până acum, încearcă să faci glume, scoate-l din tipar, fă-l să nu se aștepte la ce urmează să ii spui. O îmbrățișare, un sărut pe frunte, un mângâiat pe spate un ciufulit de păr sunt semne ale momentelor pe care voi le-ați petrecut împreună. Fă-l să vadă lucrurile în perspectivă, să îi spui că îl înțelegi că este supărat, stresat și nu este singurul care trece prin asta.”, a mai precizat ea.

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Cum să ai o relație bună cu adolescentul[Sursa foto: freepik]

Așadar, adolescenții trebuie să simtă iubirea necondiționată a părinților, deoarece este cea mai importantă în evoluția sa ca adult. 

”Noi părinții ne dorim ce e mai bine pentru ei, momentul în care îi spui că îl iubești necondiționat este acea cărămidă extrem de solidă pe care el se poate ridica drept un adult. A fost iubit, susținut, a reprezentat ceva pentru lumea din jurul lui, poate să dea mai departe lumii. Firele de păr albe vor ieși oricum, zâmbetul de pe buzele tale va fi în funcție de cum vei gestiona lucrurile.”, a încheiat aceasta.

 



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Cum trebuie să se joace mamele cu cei mici? Sistemul de recompense trebuie să fie prezent

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Teodora, acuzații dure la adresa lui Criss! „Erai numai cu Robi!” Iată cum a reacționat concurenta și ce replici acide a lansat către rivala sa

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies