Amenajarea și utilarea unei bucătării mici este o provocare pentru oricine, chiar și pentru designerii de interior.
Indiferent de dimensiunea pe care o are, o bucătărie trebuie să-și îndeplinească scopul, iar asta înseamnă că este necesar să o dotezi cu tot ce este util gătitului, depozitării de vase și ustensile și să asiguri un spațiu pentru pregătirea preparatelor. Este dificil să realizezi toate acestea în așa fel încât să eviți aglomerarea bucătăriei, fără să apelezi la câteva trucuri pe care ți le vom descrie în continuare.
Aparatura într-o bucătărie mică
Totul pornește de la alegerea aparaturii potrivite pentru o bucătărie de mici dimensiuni. Într-adevăr, un aragaz încorporează plita și cuptorul și la prima vedere pare soluția potrivită, dincolo de faptul că este cea la care se apelează în cele mai multe case. Însă, un aragaz este mare, are un loc fix în încăpere și poate fi mutat cu greu în cazul unei reamenajări. Mult mai economic din punct de vedere al spațiului este să separi cele două aparate. Alege o plită cu inducție sau una vitroceramică, mult mai „suple” și mai practice și cu multiple avantaje față de cele clasice, așa cum explică Hendi, pe blog. Pot fi încorporate sau pur și simplu postate pe blat unde ai loc și mutate apoi în funcție de nevoi. Separat fiind, cuptorul poate fi instalat oriunde este un spațiu disponibil, încorporat într-un dulap sau suspendat pe perete, astfel încât toate spațiile de jos să le folosești pentru depozitare.
Frigiderul poate fi amplasat pe latura pe care instalezi dulapurile, dar - mai bine - dacă ai un spațiu disponibil pe un hol sau într-o debara, mută-l acolo și vei câștiga în bucătărie un loc pe care îl poți valorifica în alt mod.
Mobila într-o bucătărie mică
Mobilierul într-o bucătărie mică trebuie să fie cât mai compact. Renunță la corpurile separate și integrează pe un perete toate dulapurile de care ai nevoie. Vei câștiga spațiu de depozitare util dacă apelezi la corpurile suspendate, eventual câteva poliție.
Pentru a valorifica eficient spațiul într-o bucătărie mică, este de preferat ca tot mobilierul să fie montat pe una dintre laturile ei. În acest fel îți rămâne loc suficient pentru o masă. Dacă mai ai nevoie de spațiu suplimentar de depozitate, instalează câteva polițe, pe orice perete, unde să pui câteva dintre obiectele mai voluminoase, care ți-ar ocupa mult loc în dulap, cum ar fi un robot de bucătărie.
Culorile într-o bucătărie mică
Alegerea culorilor prin care îți decorezi bucătăria este esențială, pentru că nuanțele utilizate îți pot da senzația unui spațiu mai mare sau, dimpotrivă, îl pot micșora. Pentru o bucătărie mică îți recomandăm să apelezi la culori deschise, neutre, cum ar fi alb, bej, gri sau tonurile luminoase ale oricărei nuanțe. Dacă alegi o paletă neutră, pot să introduci o pată de culoare printr-un element de decor.
Acestea au fost sfaturile noastre pentru amenajarea și utilizarea unei bucătării mici. Găsești aici și alte idei care te vor ajuta să valorifici spațiul cât mai eficient.
Foto: Unsplash