Aflați din rândurile următoare cum trebuie să combinăm corect alimentele pentru o digestie sănătoasă și o siluetă armonioasă.
Multe persoane nu fac mereu cele mai reușite combinații atunci când vine vorba de alimentație. Există anumite categorii
Alte combinații, în schimb, pe lângă faptul că ne asigură necesarul zilnic de nutrienți necesari pentru o bună dezvoltare, contribuie și la scăderea noastră în greutate și ne ajută în lupta cu kilogramele în plus.
Despre toate aceste combinații a vorbit doamna Alina Epure, terapeut nutriționist în cadrul unei emisiuni.
Care sunt alimentele care nu trebuie combinate niciodată
Specialistul în domeniu ne-a oferit o listă de alimente, care nu trebuiesc niciodată combinate în cadrul unei mese.
Cartofii prăjiți și carnea
Citește și: Alergii vs intoleranțe alimentare. „1 din 4 români este alergic, nu neapărat la alimente”
Această combinație, pe cât de delicioasă este, pe atât de nesănătoasă poate fi. În acest caz, vorbim despre alimente prăjite, care sunt foarte dăunătoare organismului nostru. De aceea, recomandarea specialistului este să consumăm carnea gătită pe grătar, la cuptor sau la abur, niciodată prăjită și nicidecum în combinație cu cartofii.
„ Este o combinație nocivă, mai ales dacă sunt și alimente prăjite. Șnițel și cartofi prăjiți nu reprezintă un beneficiu nici pentru copii, nici pentru adulți. În mod normal, proteina animală nu se asociază cu un conținut ridicat de carbohidrați. Dacă avem un antrenament foarte intens, înainte sau după o masă copioasă, atunci mai putem pierde din aportul caloric pe care îl avem la masa cu cartofi și carne. Orice aliment prăjit afectează foarte mult funcția hepatică .”, spune specialistul în domeniu.
De asemenea, specialistul în domeniu ne atrage atenția să nu consumăm doar carne în cadrul unei mese. Aceasta poate fi consumată alături de o garnitură din legume.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
„ Sub nicio formă nu se mănâncă o porție de carne și atât la masă. Întotdeauna asociem proteina animală cu legume. Cel puțin două porții de legume raportându-ne la porția de carne pentru a avea un raport corect de fibre .”, explică specialistul în domeniu.
Două tipuri de proteine animale
Citește și: Cele mai bune alimente pe care să le consumi dimineața
La fiecare masă, putem adăuga un singur tip de proteină animală. Fie că vorbim despre ouă, brânză, pește sau carne, acestea pot fi consumate alături de legume, dar niciodată combinate.
„ Una dintre asocierile cele mai frecvente și cele mai impactante din punct de vedere negativ, este această asociere a două tipuri de proteină animală la aceeași masă. Nu avem capacitatea necesară pentru a digera atât de ușor două proteine și atunci absorbția proteică este deficitară .”, spune specialistul în domeniu.
Fructele cu legumele
Citește și: Care sunt beneficiile dovleacului. „Are foarte mult betacaroten care stimulează sănătatea pielii”
Această combinație este adesea întâlnită mai ales în cadrul shakeurilor sau smoothieurilor. Trebuie să știm, însă, că în legumele nu trebuie asociate niciodată cu fructele, deoarece, acestea din urmă, fermentează foarte ușor, iar astfel, fibrele din legume sunt limitate ca absorbție.
Lactatele cu fructe în stare crudă
Citește și: Cât de sănătos este consumul de carne. „Există o selecție pe care trebuie să o facem”
Tot din cauza capacității ridicate de fermentare a fructelor, nu este indicat să combinăm lactatele cu acestea, atunci când se află în stare crudă. În caz contrat, putem avea parte de probleme de digestie.
Cât de sănătoase sunt dietele bazate pe un singur aliment
Citește și: Capcane pentru siluetă! Reguli simple pentru a nu te îngrășa în post!
Multe persoane, mai ales în timpul verii, pentru a pierde în greutate, apelează la diverse diete bazate pe un singur aliment. Specialistul în domeniu, ne atrage atenția că aceste diete nu au însă rezultatele spectaculoase la care ne-am fi așteptat. Mia mult decât atât, acestea nu sunt recomandate persoanelor care au parte de un antrenament fizic intens.
„ Personal, nu am văzut rezultate spectaculoase în urma unei astfel de diete, chiar și raportată la o lună de zile. Depinde foarte mult, în afară de apă, ce mai găsim în componenta acelor alimente. Dacă sunt hormoni de creștere, foarte multe pesticide, atunci mai mult ne intoxicăm decât să avem beneficii majore asupra sănătății noastre.”, a explicat specialistul în domeniu.