Fructele proaspete contin pana la 84% apa, pe cand cele uscate aproape deloc.
Continutul in protide este de 3.5%, foarte ridicat in hidrati de carbon, la fel ca si in potasiu (840 mg%). Sodiul se afla in fruct in proportie de 40 mg%, calciul 190 mg%, fosforul 105 mg% iar fierul 3.3 mg%. Vitamina A este in proportie de 10 micrograme%, B1 0,10 mg, B2 0.10 mg%, niacina (B3) 1.1mg
%. Contine mici cantitati de vitamina C, magneaziu si brom. Sub aspect energetic, smochinele uscate contin 260 kcal, din care se resorb peste 90%.Mod de intrebuintaresmochine
Consumate ca atare, fiind recomandate in special sportivilor, copiilor si varstnicilor.
Decoct expectorant cu 2-3 fructe la cana de 2 ori pe zi.
Sirop din 500 grame fruct la un litru de apa. Se fierbe pe baia de apa pana se reduce la jumatate.
Se ia cate o lingurita de 2-3 ori pe zi.
Aplicatii cu rol maturativ al furunculelor – favorizarea colectarea puroiului: smochine calde sau cataplasme din fructe fierte in apa.
Aplicatii repetate (de 3 ori pe zi timp de 5-6 zile) pe negi si bataturi cu suc obtinut din fructele tinere.
Sursa: Viataverdeviu.ro
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro