Află din rândurile de mai jos cum poți curăța eficient un covor împletit!
Covorul împletit adaugă o notă caldă și primitoare în orice încăpere. Datorită texturilor și culorilor variate, acesta se potrivește bine cu diferite stiluri de design interior, de la tradițional la modern.
Acesta este, de obicei, fabricat din materiale precum bumbacul, lâna sau iuta, care îi conferă rezistență în fața uzurii și a traficului intens. Astfel, covorul împletit este mai puțin probabil să se destrame sau să se uzeze în timp, fiind o investiție bună pentru oricine.
Cum să cureți cu ușurință un covor împletit
Citește și: Ce nu trebuie să facă femeile atunci când spală rufe. Sfaturi utile pentru prospețimea hainelor
În timp, covorul împletit acumulează murdărie, praf și păr de animale de companie. Dacă nu este curățat regulat, aceste particule pot pătrunde adânc în fibre, lucru care poate duce la decolorare și uzură.
Scutură covorul afară
Primul pas este să scuturi covorul împletit afară, iar acest lucru este posibil doar dacă covorul nu este prea mare și poate fi manevrat fără dificultate, altfel, scuturarea devine imposibilă. De asemenea, este recomandat să ceri ajutor pentru a putea scutura covorul în mod eficient în aer liber, eliminând resturile, praful și murdăria înainte de a începe procesul propriu-zis de curățare.
Aspiră în direcția împletiturii
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citește și: Cum să cureți cu ușurință acumularea de calciu de la duș
Al doilea pas este să cureți covorul cu aspiratorul, însă nu este recomandat să folosești peria rotativă, deoarece covoarele împletite sunt predispuse la fire libere care se pot prinde în capul aspiratorului, riscând să se rupă sau să se sfâșie.
De asemenea, trebuie să aspiri ambele părți ale covorului.Curăță petele și urmele
Al treilea pas este să tratezi petele cu o soluție simplă de apă și oțet. De asemenea, poți utiliza un detergent sau săpun natural blând cu o cârpă moale. Cu toate astea, este nevoie de atenție la podeaua de sub covor. Dacă podeaua este din lemn, covorul trebuie mutat într-o zonă mai potrivită pentru apă, ideal în exterior, pentru a evita daunele cauzate de apă podelei.
Freacă ușor petele
Al patrulea pas este să freci ușor, cu o cârpă moale, petele cu soluția de curățare. Ulterior, poate fi nevoie de repetarea pașilor trei și patru de mai multe ori, pentru a elimina complet petele.
Șterge petele
Al cincilea pas este să ștergi zona pătată cu o cârpă curată înmuiată în apă cald, pentru a îndepărta orice reziduu de detergent sau soluție.
Atârnă-l afară pentru a se usca
Al șaselea pas este să îl atârni afară pentru a se usca, dacă dimensiunea covorului permite acest lucru. Dacă nu se poate face acest lucru, trebuie pur și simplu să ridici zonele curățate și să îi pui un prosop dedesubt sau un scaun.
Lucruri de evitat când cureți punctele murdare de pe covoarele împletite
Nu este recomandat să folosești uscătoare de păr sau încălzitoare pentru a accelera uscarea covorului, deoarece sunt mai dăunătoare decât benefice. Mai precis, există riscul de a micșora covorul sau, și mai grav, de a-l arde, crescând astfel și riscul unui incendiu.
Covorul împletit nu se va usca imediat, așa că acesta are nevoie de suficient timp pentru a se usca complet înainte de a-l călca sau de a-l folosi din nou. Înainte de a curăța zonele vizibile, testează soluția de curățare pe o porțiune mică și puțin vizibilă a covorului. Astfel, te asiguri că nu se decolorează. Dacă soluția cauzează decolorare, evită să o folosești pe restul covorului.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.