Copiii au un potential extraordinar de dezvoltare a creativitatii, insa adultii sunt cei care trebuie sa ii invete sa isi valorifice imaginatia.
Copiii au un potential extraordinar de dezvoltare a creativitatii, insa adultii sunt cei care trebuie sa ii invete sa isi valorifice imaginatia. Activitatile simple, jocurile, sarcinile mici sau jucariile complexe pe care le descopera au rolul de a contribui la generarea unor idei originale pentru varsta celui mic. Desi multi parinti considera ca aceasta calitate este importanta doar daca copilul are inclinatie spre arta, specialistii ii atentioneaza ca micutii lor au nevoie de creativitate pentru a-si construi intreaga personalitate.
O gandire libera ii va ajuta in viitor sa gaseasca solutii la problemele din viata lor profesionala si personala, sa isi exprime individualitatea, inventivitatea si sa aiba abilitatea de a vedea lucruri pe care ceilalti nu le observa. Cu alte cuvinte, creativitatea este cea care ofera unicitate si originalitate fiecarei persoane, motiv pentru care trebuie sa fie stimulata de la cele mai fragede varste. Iata cateva idei prin care iti poti educa copilul intr-un spirit creativ.
Sesiuni distractive de pictura si desen
Cu multa determinare, ai posibilitatea de a dezvolta creativitatea copilului prin activitati care sa includa pictura sau desenul. Chiar daca sunt doar simple mazgaleli, acestea au rolul de a trezi emisfera dreapta a creierului, respectiv centrul de creativitate si concentrare. Nu este indicat sa faci compromisuri in ceea ce priveste calitatea materialelor utilizate pentru pictura sau desen si ofera-i micutului tau toate uneltele corespunzatoare pentru a-l atrage catre aceasta activitate.
Pune-i la dispozitie seturi de carioci asortate, creioane colorate, hartie pentru desen, pensule si acuarele. Nu ii ingradi dorinta de exprimare si lasa-l sa le utilizeze asa cum isi doreste. Chiar daca pentru tine cateva linii nu reprezinta nimic, pentru copilul tau acestea pot insemna o casa, o floare sau familia voastra. Cel mic nu trebuie sa se simta nesigur, din contra incurajeaza-l chiar daca deseneaza iarba in nuante de albastru sau nu reuseste sa coloreze un obiect fara sa depaseasca conturul.
Crearea unor obiecte din diverse materiale
Creativitatea dezvolta la randul sau inteligenta emotionala si cea sociala, este o componenta activa a sanatatii si fericirii. Invata copilul sa isi exprime imaginatia prin realizarea unor obiecte, figurine sau machete din diferite materiale. Poti transforma un colt din camera sa ori din alta parte a casei intr-un spatiu creativ, in care cel mic sa aiba intotdeauna la indemana diferite lucruri.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Poate fi vorba de plastilina, culori, carioci, hartie creponata, carton subtire, ata, snururi, abtibilduri, accesorii de pictura sau produse textile. Ajuta-l sa realizeze felicitari personalizate, un suport pentru creioanele colorate, un castel dintr-o cutie de carton sau mantia unui supererou. Rolul acestor obiecte este acela de a-i spori micutului increderea in sine, rabdarea, atentia la detalii si responsabilitatea de a obtine ceva din munca sa.
Citeste-i povesti si lasa-l sa inventeze propria poveste
Copilul trebuie sustinut in procesul sau de dezvoltarea a creativitatii, exprimare libera si explorare a mediului in care traieste. Povestile au, la randul lor, un rol esential in stimularea imaginatiei. Este recomandat sa ii citesti copilului inca de la varsta de 4 luni. Alege carti cu imagini mari, foarte colorate, explica-i fiecare poza si foloseste voci diferite pentru personajele din carte.
Daca cel mic intelege foarte bine povestile pe care i le spui, lasa-l pe el sa isi imagineze finalul. Indruma-lsa realizeze propriul lui basm printr-un sir de ilustratii sau creati impreuna povesti pornind de la diferite teme, jucarii sau personaje din desenele animate.
Incurajeaza-l sa se exprime descriind diverse ilustratiiCapacitatea de inovatie, ingeniozitatea si inventivitatea sunt alimentate de creativitate. In joaca, copilul isi dezvolta multiple abilitati, in special pe cele verbale, emotionale si sociale. Pune-i la dispozitie diferite imagini si ofera-i posibilitatea de a exprima ceea ce vede. Scenariile inventate pe moment sunt printre preferatele celui mic deoarece, in acest fel, el simte ca are control asupra situatiilor.
Joaca libera, fara un scop precis
Atunci cand copilul este mic, cele mai multe lucruri le invata prin joaca. Este important sa ii creezi micutului un cadru potrivit pentru jocuri individuale sau de echipa, din care sa invete ce inseamna colaborarea, responsabilitatea si competitivitatea. Copiii au nevoie de joaca nestructurata pentru a-si folosi imaginatia asa cum isi doresc.
Fara sa fie ghidati de un adult ori sa aiba activitati educationale, micutii se pot juca in voie, dezvoltandu-se astfel din punct de vedere emotional, social si cognitiv. Indiferent de varsta lor, copiii au nevoie sa se joace fara reguli mai ales ca sunt adesea supraaglomerati cu activitati educative.
Copiii trebuie sa beneficieze de libertate de exprimare pentru a deveni creatorii viitorului. Parintii au la indemana atat de multe resurse pentru a-i dezvolta si incuraja spre manifestarea laturii creative incat totul necesita doar putin efort. Astfel, vor reusi sa se simta impliniti, flexibili si sa devina adaptabili la tot ce este nou si, mai presus de orice, fericiti.