Cum să elimini obiceiurile proaste cu acest proces dovedit în 4 pași

cum sa scapi de obiceiurile proaste
Cum să elimini obiceiurile proaste cu acest proces dovedit în 4 pași

Anumite obiceiuri mai puțin bune din viața noastră, ne pot afecta destul de rău pe viitor. Însă știai cum le poți elimina?

Află din rândurile următoare, cum poți scăpa de obiceiurile mai puțin bune, pe care le ai în viața ta.

 

Sunt obiceiurile proaste cu adevărat rele?

Câte dintre obiceiurile tale negative  sunt legate de stresul sau presiunea zilnică pe care o resimți? Este destul de obișnuit și normal să încerci să elimini stresul mâncând, făcând un pui de somn, cumpărând lucruri, vizionând seriale sau amânând sarcini, iar lista poate continua la nesfârșit.

Stresul este o constantă în viața noastră de zi cu zi și ne poate determina să adoptăm comportamente neproductive și nesănătoase. Aceste obiceiuri proaste pe care le dezvoltăm sunt, de fapt, mecanisme de adaptare la stres pe care l-am integrat în viețile noastre. Într-un fel sau altul, aceste obiceiuri persistă pentru că mintea noastră le percepe ca fiind plăcute și ca oferindu-ne un sentiment de confort.

Citește și: 5 moduri prin care poți să îți transformi ținutele vechi în unele noi, fără să cumperi alte articole vestimentare

elimina obiceiurile proaste
Cum să elimini obiceiurile proaste cu acest proces dovedit în 4 pași[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citește și: Trucuri utile care te vor ajuta să arăți atractivă, chiar dacă ai o zi proastă

De ce ne ținem de obiceiurile proaste – bucla obiceiurilor

Creierul nostru dezvoltă trasee neuronale pentru orice emoție, gând sau acțiune pe care o repetăm, astfel încât să devenim mai eficienți.

Procesul obiceiurilor funcționează astfel:

  1. Declanșatorul- Creierul tău este stimulat de un anumit indiciu, care poate fi un loc, o perioadă din zi, o situație stresantă sau o nevoie emoțională. Acest declanșator pune creierul în modul automat, fie mental, fie fizic.
  2. Poftele- În urma acestui declanșator, apare o poftă care te face să urmezi aceleași tipare. Gândești aceleași lucruri sau faci aceleași acțiuni.
  3. Răspunsul tău- Răspunsul pe care îl dai este obiceiul propriu-zis (în general unul prost) pe care încerci să-l schimbi.
  4. Recompensa- În final, obiceiul tău îți aduce o recompensă. Sistemul tău nervos observă continuu care acțiuni îți satisfac dorințele și îți oferă plăcere, creând un cerc nesfârșit de satisfacție imediată. Această recompensă întărește obiceiul și îl face mai greu de schimbat.

Dacă vrei să renunți la un obicei, trebuie să acționezi conștient.

Stabilirea intențiilor, monitorizarea emoțiilor și reacțiile tale sunt metode eficiente pentru a elimina obiceiurile nedorite. Un mod excelent de a urmări emoțiile este prin ținerea unui jurnal, care îți permite să observi și să înțelegi gândurile și reacțiile tale.

ce fac obiceiurile proaste din viata noastra
Cum să elimini obiceiurile proaste cu acest proces dovedit în 4 pași[Sursa foto: freepik]

 

Procesul în 4 pași pentru a rupe orice obicei

1. Fă-ți obiceiul invizibil

Pe măsură ce scrii în jurnal, vei începe să identifici ce anume îți provoacă anumite reacții.

Această conștientizare este esențială pentru schimbare. De exemplu, dacă ai obiceiul de a mânca emoțional atunci când te simți frustrat, supărat sau stresat, începe să elimini acele alimente pe care le consumi în astfel de momente. Nu păstra bomboane sau dulciuri la îndemână. Evită să cumperi mâncăruri nesănătoase și alege opțiuni mai sănătoase. Fii atent la ceea ce consumi.

Citește și: Virginia aduce furtuna în relația dintre Alexandra și Gagea! „Noi mai suntem împreună sau nu?”. Aflați ce discuții se vor isca marți, 17 septembrie, într-un nou episod din „Casa iubirii”, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor- stirilekanald.ro

2. Fă-ți obiceiul neatractiv

Fii conștient de toate efectele negative ale acelui obicei și schimbă-ți mentalitatea. Antrenează-ți mintea să recunoască și să reamintească constant consecințele neplăcute ale acestuia. Caută noi angajamente care să îți distragă atenția de la acel obicei. Dacă obișnuiești să petreci timpul dormind în weekend, când ești frustrat, înlocuiește acest obicei cu activități de grup, cum ar fi drumețiile, alergarea sau chiar un curs de olărit.

cum sa elimini obiceiurile proaste
Cum să elimini obiceiurile proaste cu acest proces dovedit în 4 pași[Sursa foto: freepik]

3. Îngreunează-ți obiceiul

Cu cât o oportunitate este mai tentantă, cu atât riscul de a deveni o obișnuință este mai mare. Dacă vrei să renunți la un obicei, nu-l face atrăgător sau accesibil. De exemplu, dacă petreci prea mult timp urmărind seriale, care îți fură momente valoroase ce ar putea fi folosite pentru a-ți dezvolta abilități și a lansa proiecte online, încearcă să limitezi accesul la televizor. Roagă pe cineva cu care locuiești să ascundă telecomanda pentru acea zi, făcând astfel mai dificil să te abați de la obiectivele tale.

4. Fă ca obiceiul să fie nesatisfăcător pentru tine

Răsplătește-te pentru că ai reușit să nu te lași dus de acel obicei. Imaginează-ți cât de plăcută și împlinitoare ar putea fi o experiență mai mare, pe care ai putea să o ai dacă te abții de la acel comportament. În final, gândul la o recompensă viitoare este ceea ce ne motivează să acționăm.

de ce ne tinem de obiceiurile noastre
Cum să elimini obiceiurile proaste cu acest proces dovedit în 4 pași[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Descoperă-ți feminitatea. Obiceiurile doamnelor care emană eleganță

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Emily in Paris, sezonul 5. Totul despre data de lansare, distribuție și surprizele pregătite de producători

Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei și care este relația dintre cele două. „Îmi este ca o prietenă, dar să mă știe și de mamă.”

Acesta este satul uitat de lume, în care mai locuiesc doar 5 familii! Dezastrul care a dus la depopularea satului Pardoși, din Buzău

Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare


Cookies